Απολαύστε τη μαγεία της Ελούντας από ψηλά (video)

dscn0599H Ελούντα βρίσκεται στην ανατολική Κρήτη βόρεια από τον Αγιο Νικόλαο και νότια από τον παραλιακό οικισμό Πλάκα. Κάποτε ήταν ένα γραφικό ψαροχώρι μέσα στον όμορφο κόλπο του Μεραμπέλλου. Οι κάτοικοι της ζούσαν από τη γεωργία, το ψάρεμα, την παραγωγή αλατιού στις ενετικές αλυκές και την εξόρυξη της ακονόπετρας. Στα υψώματα γύρω από την Ελούντα εξορύσσεται μια πέτρα μοναδική στην Ελλάδα, η ακονόπετρα, ένα είδος λεπτόκοκκης σμύριδας από την οποία γίνονται τα γνωστά ακόνια, που χρησιμοποιούνται για το ακόνισμα των εργαλείων για πολλές διαφορετικές εργασίες.

file

Τα ακόνια της Ελούντας ήταν γνωστά στην Ευρώπη από παλιά με το όνομα “τούρκικες πέτρες” ή “Ναξία λίθος”. Όταν ο τουρισμός την ανακάλυψε, η Ελούντα εξελίχθηκε σε ένα θέρετρο γνωστό για την ομορφιά του τοπίου και για τα πολυτελή ξενοδοχεία που κτίστηκαν και εξακολουθούν να χτίζονται γύρω της. Λέγεται ότι είναι η περιοχή της Ελλάδας με τα περισσότερα ξενοδοχεία 5 αστέρων.

domes2

Με ένα νέο βίντεο υψηλής ευκρίνειας που καταγράφει την σπάνια ομορφιά της Ελούντας, επιστρέφει ο εικονολήπτης Νίκος Σαράντος. Τα βίντεο του πλέον αναγνωρίζονται διεθνώς, ενώ ο ίδιος δε λέει να σταματήσει την καταγραφή του κρητικού τοπίου, με τη χρήση drone. Από ψηλά η μαγευτική Ελούντα με τον ”Πόρο” το γεφυράκι που ενώνει την Κρήτη με την χερσόνησο ”Κολοκύθα΄’ και το κανάλι για να περνάνε οι βάρκες δίπλα από τους παλιούς πέτρινους μύλους. Πανέμορφο, μαγευτικό τοπίο με γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά! Απολαύστε το!

Δείτε το βίντεο: