Οι ανακλήσεις επικίνδυνων παιδικών προϊόντων είναι ένα ζήτημα που αφορά αφενός και πρωτίστως τους γονείς αφετέρου την πολιτεία και τους διανομείς. Σίγουρα κανείς δεν θέλει το παιδί του να φορά ένα ρούχο που μπορεί να το τραυματίσει ούτε να παίζει με ένα παιχνίδι που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του. Ομοίως και οι διανομείς βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση βλέποντας λίγο μετά την εισαγωγή προϊόντων από την Ευρώπη, μια ενδεχόμενη ανάκληση.
Αυτό που πρέπει κανείς να προσέχει ιδιαιτέρως είναι αν ανακαλείται ένα προϊόν ή κάποια συγκεκριμένη παρτίδα και εδώ φέρει σημαντική ευθύνη για τις διευκρινίσεις και τις ενημερώσεις ο εκάστοτε διανομέας, λέει στο infokids.gr ο Δρ Ιωάννης Πούλος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας Γενική Δ/νση Βιομηχανίας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος Δ/νση Πολιτικής Ποιότητας Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων.
.
Ρωτώντας τον μάλιστα για το γεγονός ότι συχνά υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις ανακλήσεις προϊόντων, κάποια από τα οποία έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει, ο κ. Πούλος μάς είπε ότι ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος προκειμένου να γίνει ο α’ και στη συνέχεια ο β’ εργαστηριακός έλεγχος. Στη συνέχεια, υπάρχει χρονοκαθυστέρηση μέχρι να κοινοποιηθεί στο σύστημα.
Το Infokids.gr έδωσε το παρών στη συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρουσίαση του Safety Gate 2020 Report, της Έκθεσης για την Ασφάλεια των Προϊόντων και το σχετικό σύστημα ειδοποιήσεων στην Ε.Ε. τη χρονιά που πέρασε.
Safety Gate – RAPEX: Μια 24ωρη πλατφόρμα στην υπηρεσία των καταναλωτών
Από το 2003, το Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών δίνει τη δυνατότητα στις εθνικές αρχές να ανταλλάξουν γρήγορα πληροφορίες για επικίνδυνα προϊόντα, γεγονός που επιτρέπει και σε άλλες χώρες μέλη να διερευνήσουν την αγορά τους και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που εντοπίσουν το ίδιο προϊόν.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι συνεχίζουν να «ξεγλιστρούν», από τους στοχευμένους και εντατικούς ελέγχους, επικίνδυνα προϊόντα και να μπαίνουν, στην Ενιαία αγορά. Παρολαυτά, η διαρκής ανανέωση της λίστας των ακατάλληλων ειδών δείχνει ότι οι εθνικές αρχές παρακολουθούν, στενότερα τις προειδοποιήσεις και εγγυώνται ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλα τα προϊόντα, που χρησιμοποιούν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ασφαλή και δε θέτουν, σε κίνδυνο, την υγεία, τη σωματική τους ακεραιότητα, ή την περιουσία τους.
Η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών σε πρώτο πλάνο
Φιλοξενώντας σε εβδομαδιαία βάση στο Ιnfokids.gr την επίσημη λίστα ανακλήσεων επικίνδυνων παιδικών προϊόντων ενημερώνουμε έγκυρα και έγκαιρα όλους τους γονείς για το πώς να προστατεύσουν τα παιδιά από κάθε κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία τους.
Τα επίσημα στοιχεία για τις ανακλήσεις επικίνδυνων και ακατάλληλων ειδών για το 2020
Το 2020, πραγματοποιήθηκαν 2.253 γνωστοποιήσεις και υλοποιήθησαν 5.377
επακόλουθες ενέργειες ως αποτέλεσμα των γνωστοποιήσεων σχετικά με τα επικίνδυνα προϊόντα.Στο σύστημα, συμμετέχουν 31 χώρες: Οι 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε., η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία.
Τα µέτρα που λαµβάνονται σε συνέχεια των κοινοποιήσεων ποικίλλουν, περιλαµβάνουν δε ενέργειες από την απόσυρση ή την καταστροφή προϊόντων από τους διανοµείς και τους εµπόρους λιανικής πριν φτάσουν στους καταναλωτές έως την ανάκληση µη ασφαλών προϊόντων που βρίσκονται ήδη στην κατοχή των χρηστών τους.
Σύµφωνα µε την έκθεση, τα «παιχνίδια» ήταν η κατηγορία προϊόντων για την οποία
υποβλήθηκαν οι περισσότερες κοινοποιήσεις (το 27 % των συνολικών κοινοποιήσεων), ακολουθούµενη από τις κατηγορίες προϊόντων «µηχανοκίνητα οχήµατα» (21 %) και «ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισµός» (10%).
Αυτό δείχνει ότι η εποπτεία της αγοράς στην ΕΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, μια ευάλωτη ομάδα καταναλωτών. Γενικά, η μεγαλύτερη, σε συχνότητα αναφοράς, πηγή ανησυχίας αφορά συναφή προϊόντα που προκαλούν τραυματισμούς, όπως κατάγματα ή διασείσεις (25%), ακολουθούμενη από χημικά συστατικά σε προϊόντα (18%) και τον κίνδυνο πνιγμού για τα παιδιά (12%).
Προστασία και κατά του κορωνοϊού
Το 9% όλων των προειδοποιήσεων που καταγράφηκαν το 2020 αφορούσε προϊόντα σχετικά με την COVID-19, κυρίως ακατάλληλες μάσκες προστασίας. ‘Αλλα παραδείγματα επικίνδυνων προϊόντων που συνδέονται με τη νόσο COVID-19 και κοινοποιούνται στο σύστημα Safety Gate είναι απολυμαντικά που περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, όπως η μεθανόλη που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση ή ακόμη και θάνατο σε περίπτωση κατάποσης, ή απολυμαντικά υπεριώδους ακτινοβολίας που εκθέτουν τους χρήστες σε έντονη ακτινοβολία προκαλώντας ερεθισμό του δέρματος.
Ο επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, ανέφερε ότι «το σύστημα Safety Gate απέδειξε ότι είναι ανθεκτικό στις κρίσεις: κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 συνέβαλε στην προστασία των καταναλωτών, αποτελώντας βασικό μέσο για την αποτελεσματική και ταχεία κυκλοφορία πληροφοριών σχετικά με επικίνδυνα προϊόντα, όπως μη ασφαλείς μάσκες ή τοξικά απολυμαντικά, και για την απόσυρση αυτών των προϊόντων από την αγορά. Με παρόμοια εργαλεία προστασίας, τα δικαιώματα των καταναλωτών διασφαλίζονται περαιτέρω.”
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα την πρωτη θέση στις προειδοποιήσεις, για μη ασφαλή προϊόντα, κατέχουν με 60% τα είδε ένδυσης, την δεύτερη θέση με 28% τα παιχνίδια και την τρίτη με μόλις 4% τα καλλυντικά. Eνώ αναφορικά με τους κινδύνους το 52% των προειδοποιήσεων αναφερόταν σε τραυματισμούς, το 40% σε χημικό κίνδυνο και το 4% σε πνιγμό.
Επόµενα βήµατα
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει τα εργαλεία του συστήµατος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών για να παροτρύνει τους καταναλωτές να συµβουλεύονται τη βάση δεδοµένων µε τις κοινοποιήσεις και να λαµβάνουν ασφαλείς αποφάσεις αγοράς προϊόντων.
Mπορείτε να δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα είδη που ανακλήθησαν την περασμένη χρονιά ανά κράτος πατώντας εδώ