Αρχική InfoMommy Συμβουλές Αποψύξτε τα κατεψυγμένα τρόφιμα με ασφάλεια

Αποψύξτε τα κατεψυγμένα τρόφιμα με ασφάλεια

small_kitchenΤα κατεψυγμένα φαγητά λόγω της ευπάθειας τους απαιτούν τη τήρηση συγκεκριμμέnων κανόνων που θα εξασφαλίσουν τη σωστή απόψυξη τους και κατά συνέπεια την ασφαλή κατανάλωσή τους. Ειδικότερα:

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι απόψυξης κατεψυγμένων προϊόντων γίνονται:

- Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος: Για να μην υπάρξουν αλλοιώσεις από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, πρέπει το προϊόν στην περίπτωση αυτή να είναι καλά συσκευασμένο και η απόψυξή του να γίνεται με μεγάλη προσοχή.

- Σε τρεχούμενο νερό: Είναι η πιο απλή και συνηθισμένη μέθοδος, αλλά με αυτήν έχουμε σημαντικές απώλειες θρεπτικών ουσιών του προϊόντος.

- Στο ψυγείο: Από πλευράς υγιεινής είναι η πιο σίγουρη μέθοδος, εφόσον δεν χάνονται οι θρεπτικές ουσίες του προϊόντος. Χρειάζεται, όμως, να γίνεται σωστά, πράγμα που σημαίνει ότι η απόψυξη πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον 12 ώρες πριν από το μαγείρεμα.

- Στο φούρνο: Πολύ καλός τρόπος για προμαγειρεμένα ή ημιέτοιμα κατεψυγμένα προϊόντα, π.χ. πίτσες. Όσο για το φούρνο μικροκυμάτων, αυτός συνιστάται μόνο για το ξεπάγωμα και όχι για το μαγείρεμα τέτοιων τροφίμων.

- Μπεν-μαρί: Αυτή η μέθοδος θεωρείται ιδανική για κατεψυγμένα προμαγειρεμένα προϊόντα. Γιατί με αυτόν τον τρόπο κάθε προϊόν επανέρχεται στη φυσική του κατάσταση σταδιακά, διατηρώντας έτσι όλους τους χυμούς και τα συστατικά του αναλλοίωτα.

frozen-food

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών δίνει τις παρακάτω συμβουλές σχετικά με τα κατεψυγμένα τρόφιμα:

- Να ελέγχετε πάντα τα ψυγεία στα καταστήματα όπου ψωνίζετε. Τα θερμόμετρά τους, που πρέπει να είναι σε ευδιάκριτο σημείο, πρέπει να δείχνουν θερμοκρασία ίση ή μικρότερη των -18 οC.

- Να βεβαιώνεστε ότι τα κατεψυγμένα προϊόντα βρίσκονται κάτω από τη γραμμή της μέγιστης φόρτωσης, η οποία πρέπει να υπάρχει στα εσωτερικά τοιχώματα των ψυγείων.

- Οι συσκευασίες των κατεψυγμένων προϊόντων που αγοράζετε δεν πρέπει να έχουν ανοίγματα, σκισίματα ή οποιοδήποτε άλλο σημάδι φθοράς.

- Αποφεύγετε να αγοράζετε προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες καλύπτονται από στρώμα πάγου ή πάχνης, διότι αυτά είναι σημάδια ότι μπορεί να είχαν ξεπαγώσει.

- Διαλέγετε τις πιο καινούργιες συσκευασίες και όχι εκείνες που έχουν σβησμένη, ξεθωριασμένη ή δυσανάγνωστη την ημερομηνία λήξης.

- Ψωνίζετε τελευταία τα κατεψυγμένα, όταν θα κοντεύετε να φτάσετε στο ταμείο.

- Να βάζετε όλα τα κατεψυγμένα προϊόντα που αγοράσατε στην ίδια σακούλα, γιατί έτσι διατηρείται περισσότερο η ψύξη τους. Αν η απόσταση από το σπίτι σας μέχρι το σούπερ μάρκετ είναι μεγάλη, τότε χρησιμοποιείτε για τα κατεψυγμένα μια ισοθερμική τσάντα. Αν δεν έχετε τέτοια τσάντα, τυλίξτε προϊόντα κατεψυγμένα που ξεπαγώνουν εύκολα, όπως λαχανικά, πατάτες, φύλλο κρούστας κ.ά., σε μια εφημερίδα, η οποία διατηρεί την ψύξη.
Μόλις φτάσετε στο σπίτι, τοποθετήστε αμέσως κάθε κατεψυγμένο προϊόν στην κατάψυξη.

- Κάθε φορά που μαγειρεύετε, ξεπαγώστε μόνο εκείνη την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

- Τα κατεψυγμένα κρέατα και ψάρια πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως μετά την απόψυξή τους, διότι αλλοιώνονται σε ελάχιστο χρόνο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.