Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Αποτελεί ο θηλασμός κλειδί για την πρόληψη του αυτισμού;

Αποτελεί ο θηλασμός κλειδί για την πρόληψη του αυτισμού;

breastfeedingΈνας ερευνητής από τη Νέα Υόρκη διαπίστωσε ότι ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του αυτισμού. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Gary Steinman έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης (IGF) που βοηθά στην ανάπτυξη και συναντάται κυρίως σε βρέφη και ενήλικες, θα μπορούσε να προβλέψει την εμφάνιση αυτισμού στα επόμενα χρόνια της ζωής του μωρού.

Η έκθεση βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που συνδέουν αυτή την πρωτεΐνη με τον αριθμό ανάπτυξης των νευρικών λειτουργιών. Από την παλαιότερη μελέτη ο Dr. Steinman ανακάλυψε ότι για ένα μωρό με χαμηλά πρωτεϊνικά επίπεδα, η μεταφορά της IGF από τη μητέρα στο μωρό μέσω του θηλασμού, θα μπορούσε να αντισταθμίσει οποιαδήποτε αναπτυξιακή έλλειψη στα νεογέννητα.

Μάλιστα, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι εάν η έρευνα του δώσει το έναυσμα για περαιτέρω μελέτες, η περίπτωση του εκτεταμένου θηλασμού θα αποτελέσει υπέρμαχο της μείωσης των ποσοστών του αυτισμού. Εάν αποδειχθεί ότι η πρωτεΐνη IGF αποτελεί φυσική άμυνα ενάντια στον αυτισμό, σημαίνει ότι τα νεογνά που γεννήθηκαν με χαμηλά επίπεδα της IGF θα θηλάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

shutterstock_74307787Επειδή η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι σημαντική για τα εγκεφαλικά κύτταρα του μωρού, η κατάλληλη ποσότητα θα το βοηθήσει να εκτελέσει συναισθηματικές και σωματικές λειτουργίες, όπως η κίνηση, η σκέψη και τα αισθήματα που εκφράζει. Η πρωτεΐνη IGF διεγείρει ειδικά κύτταρα του εγκεφάλου που παρέχουν ένα απαραίτητο μονωτικό υλικό, την λεγόμενη μυελίνη, γύρω από τα αναπτυσσόμενα νεύρα. Το υλικό αυτό βοηθά στην αποτελεσματική μετάδοση μηνυμάτων σχετικά με όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Μετά τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης, ο Gary Steinman επιθυμεί να προχωρήσει στον έλεγχο των επιπέδων της πρωτεΐνης στο αίμα του ομφάλιου λώρου, αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού. Στη συνέχεια, τα δεδομένα που θα συλλέγονται από κάθε νεογέννητο θα συγκρίνονται με τα νευρολογικά αποτελέσματα άλλων μωρών ηλικίας μεταξύ 18 και 36 μηνών.

“Ο αυτισμός έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανθρώπινη ζωή, για να μην αναφέρουμε και τις οικονομικές επιπτώσεις στις οικογένειες που τον βιώνουν. Τα ευρήματα αυτά στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στην επιστημονική κοινότητα. Η μελέτη μας υποδεικνύει μία σύνδεση του αυτισμού και της πρωτεΐνης IGF. Από εδώ και πέρα, η ιατρική κοινότητα πρέπει να διερευνήσει αυτή τη σύνδεση και να την επικυρώσει μια για πάντα. Έτσι, ο κόσμος θα αποκομίσει οφέλη από την εξεύρεση τρόπων για την ανίχνευση, τη θεραπεία και τελικά την πρόληψη αυτής της ασθένειας”, υποστηρίζει ο Dr. Steinman.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.