“Άριστα στο σχολείο με σωστή διατροφή”: Όσα έγιναν στο σεμινάριο του Infokids.gr και της Βιοιατρικής στο Μέγαρο Μουσικής

Πρόκειται για ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα των ημερών αναφορικά με την υγεία των παιδιών μας: Η παιδική παχυσαρκία, τα ποσοστά της οποία είδαμε να εκτοξεύονται κατά την διάρκεια της πανδημίας εξαιτίας της καραντίνας, αναγκάζοντάς μας να στρέψουμε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον μας στην διατροφή και την άσκησή τους.

Για τον λόγο αυτόν, το Infokids.gr διοργάνωσε σε συνεργασία με το Νέο Διατροφολογικό και Εργομετρικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, Bioiatriki+, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, δωρεάν διεπιστημονικό σεμινάριο για τους αναγνώστες του.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, με τους παραβρισκόμενους να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη κατά της διασποράς της Covid-19.

Τους αναγνώστες που μας τίμησαν με την παρουσία τους, περίμενε ένα όμορφο δώρο στο κάθισμά τους, χορηγία της Coverderm, ενώ τους μικρούς συνοδούς περίμενε η παιδαγωγός του παιδότοπου FUNDOM, για να τους απασχολήσει δημιουργικά καθ’όλη την διάρκεια της εκδήλωσης.

 

Πέντε επιστήμονες προς μια κοινή κατεύθυνση: Περισσότερο υγιή παιδιά

Στο πάνελ των ομιλητών είχαμε την τιμή να φιλοξενούμε πέντε εξαιρετικούς επιστήμονες, ο κάθε ένας εκ των οποίων συνεισέφερε στο σεμινάριο με τις δικές του πολύτιμες γνώσεις:

Ο παιδίατρος κ. Κώστας Νταλούκας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων χαιρέτισε την έναρξη των ομιλιών και μίλησε για τον ρόλο και τη σημασία του παιδιάτρου στην διάγνωση και την θεραπεία της παχυσαρκίας των παιδιών. Ο κ. Νταλούκας εξήγησε στους γονείς πώς θα πρέπει να εντοπίζουν έγκαιρα το πρόβλημα, αξιολογώντας το με τη βοήθεια των διαγραμμάτων του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Αίτια και επιπτώσεις

Ακολούθησε η παιδίατρος Dr. Άννα Παρδάλη MD, Msc, Επιστημονικός Συνεργάτης της Β Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, η οποία αναφέρθηκε στα αίτια και τις επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς και στους κινδύνους της στην υγεία του νεαρού ατόμου, αλλά και σε σχέση με τη νόσο Covid-19. Επιπλέον, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διατροφή και τη σημασία της, όχι μόνο στη σωματική αλλά και την πνευματική υγεία των παιδιών.

Εμβαθύνοντας περισσότερο στο ζήτημα της διατροφής, η κ. Μελίνα Τσαγκατάκη Τσιρίγγα MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επιστημονική συνεργάτης ΒιοΚλινικής ΑΘηνών πήρε τον λόγο, ενημερώνοντας τους γονείς για τους βασικούς διατροφικούς κανόνες για το παιδί, τονίζοντας, βέβαια, και τη σημασία της άσκησης.

Η σημασία της άσκησης

Έτσι, από την κουβέντα δεν θα μπορούσε να λείψει ο κ. Γιάννης Αρναούτης MSc, PhD, Υπεύθυνος Bioiatriki+, Εργοφυσιολόγος, Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος μας μίλησε για τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας για το παιδί, καθώς και για το κριτήριο, με το οποίο θα πρέπει να επιλέγουμε ένα άθλημα.

Νεότερες προσεγγίσεις

Τέλος, τον λόγο πήρε η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη του Κέντρου Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, η οποία μας μίλησε για όλες τις νεότερες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους. Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς και στον ρόλο των ηλεκτρονικών εφαρμογών στον χώρο της υγείας για την αντιμετώπισή του.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τις ερωτήσεις του κοινού που παρακολούθησε τόσο δια ζώσης, όσο και μέσω της πλατφόρμας του Infokids.gr στο Facebook και στο Instagram, οι οποίες απαντήθηκαν με σαφήνεια και επιστημονική τεκμιρίωση από την ομάδα των ομιλητών.

Στο τέλος της υπέροχης φθινοπωρινής βραδιάς, τους μικρούς μας φίλους περίμενε κέρασμα και μια μικρή έκπληξη, μια κλήρωση που ανέδειξε δύο τυχερούς νικητές που κέρδισαν προσκλήσεις για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, καθώς και πολύχρωμες μπάλες με τους αγαπημένους τους κινηματογραφικούς ήρωες, τις οποίες προσέφερε η εταιρεία STAR, για ακόμα περισσότερη σωματική άσκηση!

Μείνετε συντονισμένοι στο Infokids.gr για να έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και τα επόμενα ΔΩΡΕΑΝ σεμινάριά μας!

Το video της εκδήλωσης