Αρνάκι με δεντρολίβανο και πατάτες στο φούρνο

9634_l Η πρόταση μας για το σημερινό εορταστικό τραπέζι είναι ένα λαχταριστό αρνάκι με δεντρολίβανο και πατάτες στο φούρνο. Χρόνια πολλά και καλή σας όρεξη!

Υλικά:

2½ – 3 κιλά αρνίσιο μπούτι, με το κόκαλο, σε ενιαίο κομμάτι
2 κιλά μικρές πατάτες
5 σκελίδες σκόρδου (ή λιγότερες), λιωμένεςες
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
4 κουτ. σούπας πετιμέζι (ή 2 κουτ. σούπας μέλι)
χυμός από 2 λεμόνια
200 ml ελαιόλαδο
5 – 6 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
αλάτι
πιπέρι

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Πλένω το μπούτι, το σκουπίζω καλά και το τρίβω με αλατοπίπερο, σε όλες τις μεριές. Το τοποθετώ στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού και γύρω του βάζω τις πατάτες.
Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά το σκόρδο, τη ρίγανη, το πετιμέζι (ή το μέλι), το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνω αρκετές βαθιές τομές σε διάφορα σημεία του κρέατος και μοιράζω εκεί τη μισή ποσότητα από το μείγμα, με ένα κουταλάκι. Με ένα πινέλο αλείφω το κρέας με λίγο από το υπόλοιπο μείγμα ενώ όσο περισσέψει το ρίχνω πάνω από τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνω και τις ανακατεύω με τα χέρια μας για να τις βρέξω ομοιόμορφα. Τέλος, πασπαλίζω κρέας και πατάτες με τη σκόνη αμυγδάλου. Βάζω τα κλαράκια του δεντρολίβανου σε διάφορα σημεία μέσα στο ταψί, ανάμεσα στις πατάτες και κάτω από το μπούτι. Αν χρησιμοποιήσω ξερό, το σκορπίζω στις πατάτες μαζί με το αλατοπίπερο και βάζω λίγο και κάτω από το κρέας. Ρίχνω στο ταψί 600 ml νερό και σκεπάζω καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνω το φαγητό για 1½ ώρα περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Στο διάστημα αυτό ανακατεύω προσεκτικά μια-δυο φορές τις πατάτες με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσουν και για να ψηθούν ομοιόμορφα.