Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Αρνήθηκα να του αγοράσω μπαλόνια στο σούπερ μάρκετ και πήρε ένα μόνος του......

Αρνήθηκα να του αγοράσω μπαλόνια στο σούπερ μάρκετ και πήρε ένα μόνος του......

105938788-635x305Ερώτηση: O γιος μου είναι μοναχογιός και είναι 8 ετών. Είμαστε μισθωτοί και οι δύο γονείς. Ικανοποιούμε τα μισά από αυτά που μας ζητάει να του αγοράσουμε (Όχι βέβαια ακριβά πράγματα). Σήμερα αρνήθηκα να του αγοράσω μπαλόνια και πήρε ένα μόνος από το σούπερ μάρκετ (Μου είπε ότι το βρήκε- φυσικά δεν τον πίστεψα). Μου το έδειξε και τον μάλωσα. Το ερώτημα μου είναι αν έπρεπε να τον γυρίσω πίσβ στο μαγαζί και να τον κάνω να ντραπεί ώστε να μην το επαναλάβει! Δεν το έκανα και του εξήγησα τους λόγους! Γιατί το έκανε; Φταίμε εμείς; Μήπως τελικά του δίνουμε πιο πολλά από όσα πρέπει; Ή είναι κάτι που συμβαίνει στα παιδιά της ηλικίας του; Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Απαντά η Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Γειά σας και σας ευχαριστούμε για το ερώτημα που μας απευθύνατε.

Δύσκολη στιγμή για ένα γονιό (αλλά και για το παιδί) όταν το βλαστάρι μας...πιάνεται επ αυτοφόρω να κάνει μια πράξη που δεν είναι μέσα στο πλαίσιο των ηθικών αρχών που έχουμε ως οικογένεια. Κρίνω ότι καλώς πράξατε και δεν στείλατε πίσω -με την πρώτη- το παιδί να επιστρέψει το αντικείμενο στο super market. Υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα στάδια πριν φτάσουμε εκεί και παραθέτω ορισμένα:

Πρώτα απ΄όλα ψυχραιμία! Προσπαθήστε να εξερευνήσετε τους λόγους που οδήγησαν το παιδί στο να πάρει κάτι που δεν του ανήκει. Αφιερώστε χρόνο και κουβέντα στο παιδί σας ώστε να δείτε από την πλευρά του παιδιού τι το έσπρωξε να κάνει αυτή την επιλογή. Ακούστε αυτά που έχει να σας πει , χωρίς κριτική.

Έπειτα, ενημερώστε το παιδί ότι, αν αντιληφθείτε ότι θα ξαναπάρει κάτι το οποίο δεν του ανήκει θα υπάρξουν συνέπειες και προσδιορίστε τις εκ των προτέρων. Για παράδειγμα κάποιοι γονείς μπορεί να πουν: « Αν κλέψεις ξανά και πέσει στην αντίληψη μου, θέλω να γνωρίζεις ότι δεν πρόκειται να σε καλύψω και θα απαιτήσω από σένα να επιστρέψεις τα χρήματα ή τα αντικείμενα από εκεί που τα πήρες».

Εξηγήστε στο παιδί ότι οι συνέπειες που θα θέσετε, δεν είναι μία πράξη τιμωρίας εκ μέρους σας αλλά μία πράξη αγάπης. Το αγαπάτε τόσο , που δεν θα το αφήνατε να φέρεται με έναν τέτοιο επικίνδυνο τρόπο στον εαυτό του.

Αποφύγετε τα κηρύγματα και τις υπερβολές. Η φράση: «Εμείς δεν είχαμε ποτέ κλέφτες στην οικογένεια μας» ή «Μας ντρόπιασες» ή «Θα φύγεις από το σπίτι αν ξαναγίνει κάτι τέτοιο» φέρνουν μόνο αντίθετα αποτελέσματα.

Η κλοπή γίνεται για πολλούς λόγους και είναι σημαντικό να δούμε το μήνυμα που κρύβει αυτή η πράξη από πίσω. Αυτό μπορεί να γίνει όταν σκύψουμε με πολύ-πολύ αγάπη προς το παιδί μας γιατί αυτή τη στιγμή την χρειάζεται περισσότερο εκ μέρους μας.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/understanding.self.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.