Αρχική InfoMommy Νέα Άρση της αυστηρής απαγόρευσης για ένα μόνο παιδί ανά οικογένεια στην Κίνα

Άρση της αυστηρής απαγόρευσης για ένα μόνο παιδί ανά οικογένεια στην Κίνα

china-children_1

Η πολιτική του ενός παιδιού ανά οικογένεια, που ίσχυε στην Κίνα απ’ το 1979, αλλάζει.

Με πρώτη την επαρχία Zhejiang, μετά από δεκαετίες, οι γονείς έχουν πλέον την άδεια να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί, ενώ τον Μάρτιο το μέτρο θα ισχύσει και σε δύο ακόμη επαρχίες, τις: Hubei και Guangxi.

Η πολιτική του οικογενειακού προγραμματισμού, όπως λέγεται, άρχισε να εφαρμόζεται από την κινεζική κυβέρνηση, με στόχο την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού, που απειλούσε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Και σύμφωνα με τις αρχές, το μέτρο επέτρεψε να αποφευχθούν περίπου 400 εκατομμύρια γεννήσεις. Δυστυχώς όμως προκάλεσε εκτίναξη των αμβλώσεων, οι οποίες υπολογίζονται σε πάνω από 330 εκατομμύρια από το 1980 έως σήμερα.

Μην ξεχνάμε δε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ο νόμος είχε εφαρμοστεί με μεγάλη σκληρότητα, με τις αρχές να επιβάλουν πρόστιμα, ποινές φυλάκισης, καθυστερημένες αμβλώσεις έως και υποχρεωτικές στειρώσεις. Όσοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις ποινές, απλώς δεν δήλωναν τα «παράνομα» παιδιά τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε καμία δημόσια υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της περίθαλψης.

Μία ακόμη συνέπεια του μέτρου αυτού είναι και η φυλετική ανισορροπία που σημειώνεται στη χώρα, με την αναλογία να είναι 100 κορίτσια προς 118 αγόρια, ενώ φαίνεται να είχε μικρή αποτελεσματικότητα στις αγροτικές περιοχές (όπου και κατοικεί το 80% του πληθυσμού), καθώς ο ρυθμός των γεννήσεων εκεί δεν έπεσε ποτέ κάτω από 2,5 παιδιά ανά γυναίκα.
Στόχος πλέον της κινεζικής κυβέρνησης είναι να αναχαιτιστεί η γήρανση του πληθυσμού, καθώς το ποσοστό γεννήσεων είναι αρκετά χαμηλότερα από το όριο που εγγυάται την ανανέωση των γενεών (1,5 παιδί ανά γυναίκα).


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.