Αρχική Εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα «Αρτηριακή υπέρταση: O σιωπηλός δολοφόνος»: Ομιλία στο Τελλόγλειο από τον Ομ. Καθηγητή Α.Π.Θ. Χ.Ζαμπούλη (11/4)

«Αρτηριακή υπέρταση: O σιωπηλός δολοφόνος»: Ομιλία στο Τελλόγλειο από τον Ομ. Καθηγητή Α.Π.Θ. Χ.Ζαμπούλη (11/4)

hypertensionΟ Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ανατολικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Χρύσανθο Ζαμπούλη, Ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας του Α.Π.Θ., την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 στις 19:30, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. με θέμα «Αρτηριακή υπέρταση: Ο σιωπηλός δολοφόνος».

ZAMBOULIS1Σημείωμα του Ομ. Καθηγητή Α.Π.Θ.κ. Χ. Ζαμπούλη:

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί ένα από τα μείζονα προβλήματα της δημόσιας υγείας, καθώς περισσότερα από 1 δισεκατομύρρια άτομα παγκοσμίως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία και αναμένεται να αποτελέσει ακόμη σημαντικότερο πρόβλημα, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο. Παράλληλα, η αύξηση της παχυσαρκίας και η υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής στις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τη συχνότητα της υπέρτασης.

Η αρτηριακή υπέρταση προκαλεί βλάβες στην καρδιά (έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια), στον εγκέφαλο (εγκεφαλικά επεισόδια), στους νεφρούς (χρόνια νεφρική ανεπάρκεια) και στα μάτια. Υπολογίζεται ότι περίπου 8 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται στην υπέρταση, δηλαδή κάθε χρόνο «εξαφανίζεται» μία χώρα σαν την Ελλάδα από το χάρτη. Παράλληλα, οι επιπλοκές της υπέρτασης έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος, δυσβάσταχτο για τα ασφαλιστικά ταμεία. Δικαίως λοιπόν η υπέρταση χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλός δολοφόνος».

Η αντιμετώπιση της υπέρτασης συνίσταται στην αλλαγή του τρόπου ζωής και στη φαρμακευτική θεραπεία. Η αλλαγή του τρόπου ζωής περιλαμβάνει τον περιορισμό του αλατιού (ιδιαίτερα αυτού που είναι ‘κρυμμένο’ στις τροφές), την απώλεια βάρους, τη σωματική άσκηση και τη διακοπή του καπνίσματος. Η φαρμακευτική θεραπεία βασίζεται σε μία πληθώρα περισσότερων από 100 φαρμακευτικών ουσιών, που ανήκουν σε 10 μεγάλες κατηγορίες. Τα αντιυπερτασικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά και έχουν λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η σωστή χρησιμοποίησή τους όσο το δυνατόν ταχύτερα («όσο ταχύτερα τόσο καλύτερα») και η ευρύτερη χρήση τους θα οδηγήσουν σε σημαντική ελάττωση των επιπλοκών της υπέρτασης.

Με βάση τα παραπάνω, είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ευρεία και συστηματική ενημέρωση των ασθενών για τους κινδύνους της υπέρτασης και την αλλαγή του τρόπου ζωής και πληρέστερη επιμόρφωση των ιατρών για την ταχύτερη και ευρύτερη χρήση των αντιυπερτασικών φαρμάκων, με σκοπό την αντιμετώπιση αυτής της σύγχρονης πανδημίας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.