Αρχ. Ιερώνυμος: “Είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα οι αλλάγες στα Θρησκευτικά” – Η απάντηση του Νίκου Φίλη

Απαράδεκτα και επικίνδυνα χαρακτήρισε τα νέα προγράμματα σπουδών για τα θρησκευτικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και απηύθυνε έκκληση προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναβάλει την πρωτοβουλία για αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών. Τόνισε δε πως αντί να γίνει διάλογος βεβιασμένα γίνονται αλλαγές.

“Το μάθημα των Θρησκευτικών περνάει μια κρίση και έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς Πολιτείας να συνεργαστούμε πάνω σε μεγάλη βάση χωρίς χρονικά όρια πέντε ημερών ή δέκα ημερών αλλά με περισσότερο χρόνο και περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη σημερινή συνάντησή του στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.

“Βεβιασμένα τώρα ακούμε τα νέα προγράμματα τα οποία ξέρουμε πως ελήφθησαν και πως προωθήθηκαν και με σφραγίδα ποιων ανθρώπων προωθήθηκαν αυτά τα προγράμματα” είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε: “Εγώ με μια λέξη θα έλεγα σήμερα επειδή διάβασα τα καινούρια προγράμματα και τα είδα :είναι απαράδεκτα! Είναι επικίνδυνα! Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, Γι΄’αυτό και από αυτή τη θέση σήμερα, θα τα πω και στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου, κάνω έκκληση προς τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να σταματήσει αυτήν την προσπάθεια, να αναβάλει καθε μια πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη Εκκλησίας και Πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λογια, λόγια, λόγια και λείπει ο λόγος!” είπε ο κ.κ. Ιερώνυμος.

thiskeytika-630x400

Η απάντηση του Νίκου Φίλη: “Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα”

Ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης με αφορμή την δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών  κ. Ιερωνύμου για την αναβάθμιση  του μαθήματος των θρησκευτικών δήλωσε: «Τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου  με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας. Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα.  Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό  σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας. Το Υπουργείο Παιδείας,  Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων.»