Αρχική InfoMommy Υγεία Ας κάνουμε το "τεστ του καφέ" - Εξέταση αίματος δείχνει αν ο καφές είναι υπεύθυνος για ημικρανίες, κόπωση

Ας κάνουμε το "τεστ του καφέ" - Εξέταση αίματος δείχνει αν ο καφές είναι υπεύθυνος για ημικρανίες, κόπωση

shutterstock_71827795
Πάσχετε από ημικρανία ή ανεξήγητη κόπωση; Νέα εξέταση αποκαλύπτει αν σας πειράζει ο καφές. Πρόκειται για μια εξέταση αίματος, χάρη στην οποία μαθαίνετε αν γι’ αυτό ευθύνεται ο κακός μεταβολισμός της καφεΐνης.
Μια σειρά μελετών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες, από ημικρανία μέχρι υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Ευάλωτοι σε όλα τα παραπάνω είναι κυρίως οι φορείς μίας γενετικής μετάλλαξης (163C-A) σε ένα γονίδιο υπεύθυνο για την παραγωγή ενζύμου που εμπλέκεται στο μεταβολισμό της καφεΐνης. Το ένζυμο που παράγεται από το γονίδιο αυτό καθορίζει την ταχύτητα με την οποία θα μεταβολιστεί η καφεΐνη.

 
«Η καφεΐνη ασκεί διεγερτική επίδραση στον οργανισμό και ο βασικός τρόπος μεταβολισμού της στο σώμα εμπλέκει το ηπατικό ένζυμο CYP1A2. Αν κάποιος φέρει μετάλλαξη στο ομώνυμο γονίδιο τότε παρουσιάζει μειωμένη δραστηριότητα του παραγόμενου ενζύμου, με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός της καφεΐνης να μη γίνεται με το βέλτιστο ρυθμό. Μία πιθανή λύση στις χρόνιες ημικρανίες που ταλαιπωρούν πολλούς και κυρίως τις γυναίκες, είναι η χαρτογράφηση της γενετικής προδιάθεσης στη μεταβολική πορεία της καφεΐνης» αναφέρει η Εκάβη Γεωργουσοπούλου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, Msc στη Βιοστατιστική, υποψήφια διδάκτωρ, επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού τμήματος της κλινικής Cosmetic Derma Medicine. Ο μεταβολισμός της καφεΐνης επηρεάζεται επιπλέον και από τη λήψη φαρμάκων, οπότε είναι πολύ σημαντική η χαρτογράφηση του γονιδίου σε συνδυασμό με τη συμβουλευτική από το διαιτολόγο.

Πώς γίνεται λοιπόν η εξέταση του γενετικού ελέγχου του γονιδίου που παράγει το επίμαχο ένζυμο-ρυθμιστή του μεταβολισμού της καφεΐνης; Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Γίνεται λήψη αίματος το οποίο στην συνέχεια αναλύεται σε εργαστήριο. Η απάντηση δίνεται μετά από λίγες μέρες και η ειδικός σας συστήνει ειδικό διαιτολόγιο με τροφές που καλό είναι να αποκλείσετε από τη διατροφή σας (όχι μόνο τον καφέ αλλά και τις κρυφές πηγές καφεΐνης όπως είναι το τσάι, το κακάο, η σοκολάτα, ο χυμός γκουαρανά). Είναι σημαντικό να μάθετε με ποια τρόφιμα μπορείτε αντικαταστήσετε τα παραπάνω με ασφάλεια, μιας και ακόμα και ο decaffeinated καφές περιέχει από 1-3 mg καφεΐνης ανά μερίδα, τα οποία όμως είναι σημαντικά για τους φορείς της μετάλλαξης.

Το κόστος της εξέτασης είναι γύρω στα € 150.

Πληροφορίες: Cosmetic Derma Medicine, τηλ.: 210 6980451


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.