Αρχική Ο Κώστας Κρομμύδας γράφει και συμβουλεύει Ας μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπάνε το περιβάλλον!

Ας μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπάνε το περιβάλλον!

family-beach

Το τριήμερο που μας πέρασε έγινα μάρτυρας ενός περιστατικού (όχι για πρώτη φορά) σε μια παραλία που είχαμε επισκεφθεί με την κόρη μου. Δίπλα μας μετά από λίγο ήρθε μία μάλλον τυπική ελληνική οικογένεια, η οποία εγκαταστάθηκε σχεδόν πάνω μας παρόλο που υπήρχε αρκετός χώρος στην παραλία… Μπαμπάς, μαμά και δυο μικρά παιδιά κοντά στα έξι, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι. Ο μπαμπάς κάπνιζε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, ακόμη και όταν τα παιδιά του τον αγκάλιασαν. Μόλις το τσιγάρο τελείωνε το έσβηνε στην άμμο κάτω από την καρέκλα θαλάσσης που είχε στήσει στην παραλία!

Φραπεδάκι σε πλαστικό, αθλητική εφημερίδα κ.λπ. Αν δεν φοβόμουν ότι θα γινόταν καβγάς μπροστά στα παιδιά θα του είχα κάνει ήδη παρατήρηση για τις γόπες που έσβηνε στην άμμο. Όταν όμως μετά από λίγη ώρα το φραπεδάκι τελείωσε έδωσε το πλαστικό ποτήρι στο αγοράκι  και του είπε να το πετάξει πίσω από κάποια βράχια, εκεί δίπλα που ήδη υπήρχαν και μερικά ακόμη σκουπίδια.  Δεν άντεξα. Στην αρχή προσπάθησα να είμαι ευγενικός αλλά ήταν πολύ δύσκολο να μιλήσεις ήρεμα με αυτό τον άνθρωπο. Δεν θα σας περιγράψω τι ειπώθηκε αλλά έκανα μεγάλη προσπάθεια να μην καταλάβουν τα παιδιά το τι προσπάθησα να πω στον κύριο. Αδύνατον διότι φώναζε τόσο επειδή θίχτηκε που του έκανα παρατήρηση, που αναγκάστηκα να πάρω την κόρη μου και να φύγω η οποία με απορία με ρώταγε γιατί φεύγουμε. Δεν μπόρεσα να της εξηγήσω για ποιο λόγο φύγαμε άρον άρον. Ούτε μπόρεσα να της δώσω μια καλή εξήγηση για ποιο λόγο αυτός ο κύριος φώναζε τόσο δυνατά χωρίς να δίνει σημασία στα παιδιά που παρακολουθούσαν με απορία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μου τυχαίνει παρόμοιο περιστατικό και φοβάμαι πως δεν θα είναι και η τελευταία.

Θα πρέπει όλοι εμείς που παραπονιόμαστε σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν υπάρχει κράτος, να αναρωτηθούμε  τι κάνουμε για να βοηθήσουμε το κράτος αλλά και το περιβάλλον. Η εικόνα που συναντώ στα δάση αλλά και στις παραλίες μας είναι πολλές φορές αποκαρδιωτική. Γι' αυτή την κατάσταση δεν φταίει μόνο το κράτος αλλά και εμείς και αυτά που μαθαίνουμε στα παιδιά μας. Κάποια στιγμή ακόμη και εσείς που δεν ασχολείστε, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιδράσετε. Τελικά ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε καταστάσεις όπως αυτή που σας περιέγραψα, είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε τα παιδιά μας τουλάχιστον να μην υιοθετήσουν τέτοιες συμπεριφορές.

Όλα τελικά είναι θέμα παιδείας αλλά και ανατροφής στο ίδιο μας το σπίτι.

krommydas-photo
ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.