Αρχική InfoTeens Νέα Asaf Bartov, ο γκουρού της Wikipedia, έρχεται για μία ομιλία στη Μουσική Βιβλιοθήκη (15/4)

Asaf Bartov, ο γκουρού της Wikipedia, έρχεται για μία ομιλία στη Μουσική Βιβλιοθήκη (15/4)

asaf_bartov_email

Δίχασε όσο κανένα άλλο διαδικτυακό εργαλείο την επιστημονική και την μαθητική κοινότητα. Διαδόθηκε με γεωμετρική πρόοδο σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου. Κατέρριψε τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εθελοντισμού. 11 χρόνια μετά, η Wikipedia, κάνει μια εκτίμηση της εντυπωσιακής της πορείας σε μια προσπάθεια να αυτοπροσδιορίσει το μέλλον της.

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής έχει τη χαρά να φιλοξενεί τον Asaf Bartov, έναν διεθνούς φήμης γκουρού της Wikipedia, για μία ομιλία στη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψη στην Αθήνα. Μέσα σε λίγες ώρες οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν κατευθείαν από την πηγή για τα άμεσα σχέδια της Wikipedia, και να απευθύνουν τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς τους στον ομιλητή, στο τέλος της εκδήλωσης.

Ο Asaf Bartov, υπεύθυνος για τις επαφές της ιδρύματος Wikimedia στο νότιο ημισφαίριο, σπούδασε πληροφορική και είναι ένας από τους βασικούς διαχειριστές της Εβραϊκής Wikipedia, έχει όμως ασχοληθεί και με τελείως διαφορετικά αντικείμενα, σε επαγγελματική ή εθελοντική βάση, όπως για παράδειγμα, έχει διατελέσει καθηγητής λατινικών και αρχαίων ελληνικών.

Η μουσική Βιβλιοθήκη και η Wikipedia:
Το 2012, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας της Wikipedia, η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) διοργάνωσε 12 βιωματικά σεμινάρια συγγραφής άρθρων/λημμάτων, προσανατολισμένα στην ελληνική μουσική αξιοποιώντας τις πολλαπλές και έγκυρες πηγές της. Με το σύνθημα Γίνε κι εσύ Wikipedian της Βιβλιοθήκης συστάθηκε η ομώνυμη ανοιχτή ομάδα, με σκοπό τον εμπλουτισμό της ελληνικής Βικιπαίδειας με λήμματα κυρίως από το χώρο της ελληνικής μουσικής, καθιερώνοντας τις μηνιαίες συναντήσεις κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα στις 16:00-18:00. Συγγράφηκαν και αναρτήθηκαν στην Βικιπαίδεια περίπου 30 μουσικά λήμματα κι έτσι οι συμμετέχοντες πέρα από την εκπαίδευση στη συγγραφή των μουσικών λημμάτων, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το μουσικό υλικό της Βιβλιοθήκης αλλά και  να συζητήσουν μεταξύ τους τις εμπειρίες από τη συγγραφή των λημμάτων τους, καθώς και θέματα που αφορούν τη χρήση, την αξιοπιστία της Wikipedia, αλλά και την ποιότητα του υλικού. Η βιβλιοθήκη όμως προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα, εγκαινιάζοντας την ομάδα των School Wikipedians. Σε συνεργασία με το Pierce American College of Greece πραγματοποίησε στον χώρο του αναγνωστηρίου της 2 συναντήσεις-εργαστήρια εμπλουτισμού της ελληνικής Wikipedia, στο οποίο έλαβαν μέρος 26 παιδιά Γυμνασίου. Οι  συναντήσεις αυτές των School Wikipedians πραγματοποιήθηκαν έπειτα από συνεννόηση με τους καθηγητές των σχολείων, έγιναν στα πλαίσια του μαθήματος της μουσικής και η συγγραφή των λημμάτων αποτέλεσε ταυτόχρονα κομμάτι σχολικών εργασιών.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.