Ασφαλές παιχνίδι

chicco
Είστε νέοι γονείς και το να μεγαλώσετε σωστά και με ασφάλεια τα παιδιά σας, σας φαίνεται δύσκολη υπόθεση; Η αλήθεια είναι ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί, αλλά αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μειώσει την χαρά του παιχνιδιού και τις ώρες διασκέδασης που περνάτε με τα παιδιά σας.
Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να δώσετε μια παραπάνω προσοχή σε οδηγίες, υλικά και μικρές λεπτομέρειες που θα εξασφαλίσουν την απόλυτη ασφάλεια των παιδιών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

1chicco
Ακόμα κι αν σας φαίνονται ασήμαντες, μερικές πρακτικές και έξυπνες συμβουλές θα σας ηρεμήσουν και φυσικά θα έχουν προλάβει μικρά ή μεγαλύτερα ατυχήματα.

  • Η πρόληψη των ατυχημάτων με τα παιχνίδια των παιδιών, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, δεν ξεκινάει από την ώρα που το παιδί οποιασδήποτε ηλικίας ξεπακετάρει το δώρο του και αρχίζει να παίζει με αυτό, αλλά από τη στιγμή που κάποιος ενήλικος βρίσκεται μπροστά στα ράφια ενός καταστήματος παιχνιδιών.
  • Τα παιχνίδια που επιλέγουμε πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών και να είναι εντελώς ασφαλή ως προς το σχήμα, το μέγεθος και τα υλικά τους. Για λόγους προστασίας των παιδιών η ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρούς κανονισμούς, στους οποίους υπόκεινται οι κατασκευαστές παιχνιδιών που πωλούν τα προϊόντα τους στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να καταλάβετε εάν ένα παιχνίδι σέβεται τους κανονισμούς αυτούς δεν έχετε παρά να ελέγξετε εάν πάνω στη συσκευασία του έχει την ένδειξη «CE».

  • Στη συνέχεια εξετάστε προσεκτικά το ηλικιακό εύρος (3+, 4+ κοκ), καθώς ένα παιχνίδι που για κάποια ηλικία είναι απόλυτα ασφαλές για κάποια άλλη ηλικία μπορεί να είναι επικίνδυνο και να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις. Επίσης καλό θα είναι όταν μικρότερα παιδιά παίζουν με παιχνίδια μεγαλύτερων να βρίσκεται κοντά τους και κάποιος ενήλικος.

Σπουδαίο ρόλο παίζουν και οι διαστάσεις των παιχνιδιών, αφού τα πολύ μικρά τμήματα παιχνιδιών μπορεί να τα καταπιούν τα παιδιά και να πνιγούν, εάν βρίσκονται σε ηλικία που δεν κατανοούν πως δεν πρέπει να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους.
Ειδικά όταν πρόκειται για χνουδωτά παιχνίδια, κουκλάκια και άλλα παρόμοια είδη οι γονείς θα πρέπει να προτιμούν προϊόντα γνωστών εταιριών, που έχουν περάσει από ιδιαίτερα αυστηρές δοκιμές, ώστε να διαπιστωθεί αν ορισμένα κομμάτια τους (π.χ. μάτια κ.λπ.) ξεκολλούν εύκολα ή δύσκολα. Επίσης τα πάνινα παιχνίδια με την ένδειξη «CE» δεν είναι βαμμένα με επικίνδυνες τοξικές χρωστικές ουσίες.

chicco3

  • Ατυχήματα μπορούν να προκαλέσουν αιχμηρά και μυτερά αντικείμενα, καθώς επίσης και παιχνίδια που έχουν σχισμές καθώς ανάμεσά τους μπορεί να εγκλωβίσει ένα μικρό παιδί τα δάχτυλά του και να τραυματιστεί. Πριν τη χρήση του παιχνιδιού θα ήταν χρήσιμο κάποιος ενήλικος να ελέγξει την αντοχή του παιχνιδιού ώστε να δει ποια είναι τα αδύνατα τμήματά του και αν σπάνε εύκολα. Εάν ένα παιχνίδι σπάσει κατά τη χρήση του ίσως είναι καλύτερο να πεταχτεί, καθώς το σπασμένο σημείο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.
  • chicco5
  • Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και όταν τα παιδιά επιχειρούν να παίξουν με πλαστικές ή νάιλον σακούλες καθώς μπορεί να τις βάλουν στο κεφάλι τους με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
  • Στην εξοχή οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κυρίως όταν έχουν τοποθετήσει τσουλήθρες ή άλλα παρόμοια παιχνίδια εξωτερικού χώρου σε κάποιον κήπο. Όλα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε επιφάνειες που δεν είναι πολύ σκληρές (π.χ. ειδικό πλαστικό δάπεδο) και σε απόσταση σχεδόν 2 μέτρων από φράχτες και άλλα εμπόδια.

chicco6

Τα παιχνίδια αυτά πρέπει να είναι σταθερά, καλά πακτωμένα και να μην προεξέχουν βίδες, μπουλόνια και άλλες αιχμηρές άκρες. Εάν η τσουλήθρα είναι μεταλλική θα πρέπει να αποφεύγεται το παιχνίδι όταν ο ήλιος είναι ψηλά καθώς το υλικό της καίει και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, ενώ θα πρέπει να πούμε στο παιδί πως δεν  είναι ασφαλές να περνάει σε μικρή απόσταση – μπροστά ή πίσω – από κούνιες που κινούνται.

  • Όμως και η ευκολία της μετακίνησής μας, κυρίως στην εξοχή, χρειάζεται προσοχή. Καλό θα είναι όταν τα παιδιά είναι μικρά – έως 12 μηνών – να μην τα ανεβάζουμε μαζί μας σε ποδήλατο ενηλίκων, ενώ αργότερα η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι το κάθισμα ποδηλάτου. Απαραίτητο φυσικά είναι το κράνος αλλά και η ζώνη ασφαλείας που πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει το κάθισμα.
  • Όταν το παιδί σας αποκτήσει το δικό του ποδήλατο μην τον αφήνετε να οδηγεί σε δημόσιους δρόμους και αφαιρέστε τους σταθεροποιητές (βοηθητικές ρόδες) μόνο όταν βεβαιωθείτε πως το παιδί έχει τον πλήρη έλεγχο του ποδηλάτου και γνωρίζει ισορροπία. Ο προστατευτικός εξοπλισμός, όπως κράνος και επιγονατίδες είναι απαραίτητος και για όσα παιδιά χρησιμοποιούν πατίνια.

Όλα έτοιμα, λοιπόν, για ένα ξέγνοιαστο και ασφαλές παιχνίδι!

chicco7