Αρχική Γωνιά του μαθητή Ασκήσεις γραφής στην άμμο!

Ασκήσεις γραφής στην άμμο!

writing-in-the-sandΗ εξοικείωση με την γραφή πρέπει να συμβαίνει απο την προσχολική ηλικία και να συνεχίζεται και στην σχολική ηλικία του παιδιού. Πολύ περισσότερο αν το παιδί αντιμετωπίζει δυσλεξία, δυσγραφία ή άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που το εμποδίζουν να αποκτήσει άνεση και ευκολία στη γραφή.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα άσκηση - παιχνίδι που προσφέρει την ευκαιρία στο παιδί να γράψει ενισχύοντας το πολυαισθητηριακά είναι η: "Γράψε στην άμμο εύκολα"!

kids-beach-write-love-in-sand

Υλικά: άμμο θαλάσσης (από την παραλία, καταστήματα γραφικής ύλης, φυτώριο), εργαλείο γραφής (πινέλο, μικρό ξυλάκι, ξύλινη κουτάλα, τσοπ στικ, μολύβι, χοντρό - λεπτό μαρκαδόρο, ξυλομπογιά κ.τ.λ.)

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε τηνν ίδια δραστηριότητα όταν βρίσκεστε σε μια παραλία και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα ξύλο για να χαράσσει το παιδί στην άμμο τα γράμματα και τις λέξεις που του ζητάτε.

6a00e55246b63f88340147e15644ca970b-800wiΔραστηριότητα: Γεμίζουμε ένα πλατύ μπολ ή ένα ταψάκι με την άμμο, η οποία μπορεί να είναι και χρωματιστή για πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα και προτρέπουμε το παιδί να ξεκινήσει να κάνει σχέδια με το δάχτυλο του στην άμμο. Χρησιμοποιώντας αρχικά το δάχτυλο θα βοηθήσει να ενεργοποιηθούν καλύτερα όλοι οι υποδοχείς της αφής. Μετά απο λίγο μπορείτε να δώσετε ένα από τα εργαλεία γραφής το οποίο θα χρειαστεί να πιάσει το παιδί για να συνεχίσει το παιχνίδι του. Ενθαρρύνουμε, προτρέπουμε και ενισχύουμε με θετική διάθεση την όλη διαδικασία.

Οι οδηγίες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ή τις δυσκολίες που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μπορεί να είναι:

  • Να σχεδιάσει γραμμές: ίσιες, ζικ-ζακ, κάθετες, οριζόντιες, διαγώνιες, σπιράλ κ.τ.λ.
  • Να σχεδιάσει σχήματα: τετράγωνο, κύκλο, τρίγωνο κτλ
  • Να συνεχίσει τα σχήματα που εσείς ξεκινήσατε να σχηματίζετε στην άμμο
  • Να σχεδιάσει μόνο του γράμματα.
  • Να συνεχίσει τα γράμματα που εσείς αρχίσατε πχ. κάνετε ένα /ο/ και ζητάτε να σας το κάνει /α/ κα.
  • Να δουλέψετε την σωστή φορά των γραμμάτων με το δάχτυλο του στην άμμο πχ. το /ε/ κοιτάει προς τα δεξιά
  • Να γράψει λέξεις και προτάσεις
  • Να ζωγραφίσει ό,τι θέλει

Με αυτό τον τρόπο το παιδί σχηματίζει γράμματα και λέξεις χρησιμοποιώντας την αφή, η μορφή των γραμμάτων είναι πιο τρισδιάστατη απο ότι είναι στο χαρτί και τέλος είναι πιο ευχάριστο να γράφει στην άμμο απο ότι με το μολύβι στο τετράδιο του. Απευθύνεται: Σε παιδιά που μαθαίνουν μόλις να γράφουν, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην γραφή και χρειάζονται ένα πολυαισθητηριακό τρόπο ενίσχυσης και σε παιδιά όλων των ηλικιών ως ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι. Είναι ένα παιχνίδι που μπορούν να το προσφέρουν στα παιδιά οι γονείς, εκπαιδευτικοί και θεραπευτές.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com -

http://dyslexiaathome.blogspot.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.