Αρχική Γωνιά του μαθητή Άσκηση για τη βελτίωση της γραπτής έκφρασης και της ορθογραφίας

Άσκηση για τη βελτίωση της γραπτής έκφρασης και της ορθογραφίας

orthografia_2Πρόκειται για μια απλή αλλά αποτελεσματική άσκηση με στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση της γραπτής έκφρασης και της ορθογραφίας. Μπορεί να γίνει σε παιδιά κάθε ηλικίας - δημοτικό και γυμνάσιο - αρκεί το επίπεδο δυσκολίας να είναι κατάλληλο για το κάθε παιδί, αναφέρει η ειδική παιδαγωγός Σοφία Τσιντσικλόγλου.

beach1. Επιλέγετε ένα θέμα και ζητάτε από το παιδί να βρει σχετικές λέξεις. Για να καταλάβετε τι εννοώ, θα δώσω ένα παράδειγμα: Το θέμα μου είναι η θάλασσα. Γράφω τη λέξη σε ένα χαρτί. Προαιρετικά ζητάω από το παιδί να ζωγραφίσει κάτι σχετικό.

2. Ζητάω από το παιδί να σκεφτεί λέξεις σχετικές με τη θάλασσα. Αν δεν μπορεί εύκολα να σκεφτεί, τότε δίνουμε εμείς κάποιες λέξεις, ώστε να κάνουμε το παιδί να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί και να ανατρέξει στο λεξιλόγιο που ξέρει.

3. Γράφουμε τις λέξεις στο χαρτί. Κατά προτίμηση γράφει το παιδί, ώστε να γίνεται παράλληλα εξάσκηση στην ορθογραφία π.χ. άμμος, ήλιος, καλοκαίρι, βάρκα, ψάρια, φουρτούνα, κύμα, κοχύλια, ομπρέλα, πετσέτα κλπ.

4. Στο τέλος, αν υπάρχει χρόνος και διάθεση, ζητάμε από το παιδί να διαλέξει 3-5 από αυτές τις λέξεις και να φτιάξει μικρές προτάσεις ή να γράψει μια μικρή ιστορία με θέμα τη θάλασσα.

- Μπορούμε να κάνουμε λίστες με λέξεις ανά είδος, δηλαδή ξεχωριστές στήλες για τα ρήματα, τα ουσιαστικά, τα επίθετα - έτσι κάνουμε εξάσκηση και στη διάκριση των λέξεων.
- Μπορούμε να επιλέξουμε το θέμα σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού.
- Μπορούμε να φτιάξουμε όσο μεγάλη λίστα θέλουμε!
- Η λίστα των λέξεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως λίστα ανάγνωσης - αν το παιδί έχει δυσκολία στην ανάγνωση.
- Μπορείτε να εκτυπώσετε σχετική εικόνα με το θέμα της άσκησης από το ίντερνετ. Θα βρείτε άπειρες ιδέες, ακόμα και χαρτιά γραφής με εικόνες.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.