Αρχική Γωνιά του μαθητή Άσκηση παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου

Άσκηση παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου

j0430493.10112158_std

Μια ευχάριστη δραστηριότητα - είναι σημαντικό να συνδυάζουμε την άσκηση με το παιχνίδι- για να ενισχύσουμε την παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου είναι η εξής:

-Διαλέγουμε 2 λέξεις. π.χ. γάτα, παγωτό

-Ζητάμε από το παιδί να σκεφτεί και να φτιάξει μια μικρή ιστορία ή απλά μια πρόταση που να περιλαμβάνει αυτές τις λέξεις.

- Το παιδί γράφει την ιστορία ή την πρόταση και αν θέλει μπορεί να ζωγραφίσει και μια σχετική εικόνα.

π.χ. Η Μαρία γύριζε χαρούμενη από το σχολείο κρατώντας στο χέρι της ένα παγωτό ξυλάκι. Ξαφνικά από το θάμνο πετάχτηκε μια γάτα. Η Μαρία τρόμαξε και το παγωτό της έπεσε. Στεναχωρημένη γύρισε στο σπίτι και είπε στην μαμά της τι είχε συμβεί. Εκείνη την καθησύχασε και της υποσχέθηκε αργότερα να της πάρει άλλο παγωτό.

Οι λέξεις επιλέγονται με βάση των ηλικία των παιδιών. Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να δοθούν περισσότερες από 2 λέξεις. Μπορείτε να ξεκινήσετε από κάτι εύκολο και σταδιακά να ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας. Η άσκηση μπορεί να γίνει ακόμα και με παιδιά που δεν έχουν μάθει να γράφουν. Τότε η ιστορία θα φτιαχτεί προφορικά.

Καλό είναι να δίνονται φαινομενικά άσχετες λέξεις μεταξύ τους.
π.χ. σκύλος - δάσος
καρέκλα - βιβλίο- γάτα
ποδήλατο - θάλασσα- σύννεφα
νερό - βαλίτσα - ζακέτα
δέντρο- ποντίκι - φασαρία - αέρας - αυτοκίνητο
Όταν το παιδί φτιάξει την μικρή του ιστορία, τότε μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε μια διαφορετική ιστορία πάλι με τις ίδιες λέξεις. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε διαλόγους, να ζωγραφίσετε εικόνες, ακόμα και να φτιάξετε τα δικά σας παραμύθια με δημιουργούς εσάς και τα παιδιά σας!

Είναι μια διασκεδαστική άσκηση που αναπτύσσει την ορθή προφορική και γραπτή έκφραση του παιδιού. Μπορείτε επίσης να γράψετε λέξεις σε μικρά χαρτιά και να ζητάτε από το παιδί να επιλέξει κάποια στην τύχη ώστε να κάνει πρόταση ή ιστορία με τις λέξεις που επέλεξε!

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
paidagwgos.blogspot.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.