Είναι πλέον αποδεδειγμένο και ερευνητικά, ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μόνο σημαντικά οφέλη μπορεί να επιφέρει, τόσο στη μέλλουσα μητέρα όσο και στο έμβρυο!
Καμία έρευνα δεν αναφέρει ότι η κατάλληλη άσκηση για εγκύους σχετίζεται με πρόωρο τοκετό, αποβολή ή επηρεάζει αρνητικά το βάρος γέννησης του εμβρύου.
Όμως, είναι πολλές οι έρευνες που αναφέρουν, ότι η συστηματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών εφόρου ζωής, μειώνοντας τις πιθανότητες για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις! Επίσης τα παιδιά των γυναικών που ασκούνταν συμπληρώνοντας τα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, αναπτύχθηκαν σ’ένα υγιές περιβάλλον και γεννήθηκαν εγκεφαλικά πιο ώριμα, παρουσιάζοντας καλύτερη ακουστική μνήμη!
Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή της κάθε γυναίκας, με σημαντικές αλλαγές τόσο στο σώμα της όσο και στην καθημερινότητά της και στην ψυχολογία της. Γι αυτό είναι σημαντικό να βρει τρόπους που θα την διατηρούν σε μια καλή φυσική κατάσταση και θα της προσφέρουν ευεξία και αυτοπεποίθηση.
Μιλώντας για άσκηση, είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε και οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή ακόμα και τηνεπιλογή της σκάλας συγκριτικά με το ασανσέρ ή τη βόλτα με το σκύλο σε σχέση με τη καθιστική ζωή.
Το σημαντικό είναι η έγκυος να μπορεί να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή διατροφή και άσκηση, ακόμα και αν δεν γυμναζόταν πριν την εγκυμοσύνη. Η ίδια η εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για να ξεκινήσει! Δείτε το βίντεο:
Εφόσον ο γυναικολόγος της είναι σύμφωνος με την επιλογή της και η εγκυμοσύνη της εξελίσσεται ομαλά, δεν έχει παρά να απευθυνθεί σ’ένα εξειδικευμένο κέντρο άσκησης για εγκύους, που οι καθηγητές φυσικής αγωγής, θα μπορέσουν να τη κατευθύνουν με ασφάλεια, ώστε να επιλέξει το πρόγραμμα που της ταιριάζει και να το συνεχίσει μέχρι τη μέρα του τοκετού!
Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες προσαρμογές στα προγράμματα (yoga, pilates, fitness, aqua fitness) γιατί ακόμα και αν εκείνη δεν αισθάνεται τις αλλαγές στο σώμα της (αν για παράδειγμα βρίσκεται στο 1ο τρίμηνο) εκείνες έχουν ξεκινήσει από την πρώτη κιόλας μέρα!
Η άσκηση δεν είναι ανάγκη να είναι επίπονη για να είναι ωφέλιμη! Και σίγουρα η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν θέλει ακρότητες για να νιώσει κάποιος τα αποτελέσματα. Επιλέγετε ν’αλλάξετε τον τρόπο της εκγύμνασής σας, γιατί αλλάζουν και οι συνθήκες στη ζωή σας και το σώμα σας.
Αποφύγετε δραστηριότητες που μπορεί ν’ αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού (συμφώνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ACOG) όπως πυγμαχία, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, σκι, θαλάσσιο σκι, σερφινγκ, ποδηλασία εκτός δρόμου, ιππασία, hot yoga,hot pilates και καταδύσεις.
Επιλέξτε δραστηριότητες που θα ενισχύσουν με ασφάλεια τη μυϊκό σας σύστημα και την αερόβια ικανότητά σας, θα σας προσφέρουν πιο ποιοτικό ύπνο, θα σας βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του βάρους σας, θα σας προετοιμάσουν για έναν ποιοτικότερο τοκετό και θα μειώσουν τον κίνδυνο ζαχαρώδους διαβήτη κύησης και κατάθλιψης.
Να θυμάστε ότι πάντα πρέπει ν’ ακούτε το σώμα σας κατά τη διάρκεια της άσκησης και αυτό να σας καθοδηγεί. Το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον προπονητή σας αν κουραστείτε ή νιώσετε τον οποιοδήποτε πόνο. Και να σταματήσετε αμέσως την άσκηση αν αισθανθείτε ζαλάδα ή τάση προς λιποθυμία, δύσπνοια, έντονο πονοκέφαλο, μυϊκή αδυναμία, πρήξιμο στη γάμπα, επώδυνες συστολές της μήτρας, πόνο στο στήθος και κολπική αιμορραγία.
Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας και δώστε σε σας και στο μωρό σας την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή!
Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, expert maternity coach.
Υoutube : https://www.youtube.com/channel/UCh5CH6E3Km2UH7l_C32EAGg?view_as=subscriber
Ιnstagram: https://www.instagram.com/aquabirthpregnancy/
Facebook: https://www.facebook.com/Aquabirthvaporidi
Tik Tok: https://www.tiktok.com/@aquabirth?lang=el-GR