- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ασκητής: “Λιγότερο σεξ από ποτέ κάνουν οι γονείς στην καραντίνα” – Η (αμφιλεγόμενη) λύση που βρήκε ζευγάρι νέων γονιών

Όχι ότι χρειαζόμασταν καμία έρευνα για να μας το επιβεβαιώσει: Ενώ για τα νέα, άτεκνα ζευγάρια, ειδικά το πρώτο διάστημα της καραντίνας, στην αρχή της πανδημίας, έδωσε πρόσφορο έδαφος για ερωτικές περιπτύξεις δίχως τέλος, στους γονείς η κατάσταση λειτούργησε εντελώς διαφορετικά.

Η δε δεύτερη φάση της πανδημίας έφερε σχεδόν σε όλα τα ζευγάρια σημαντική πτώση της λίμπιντο, κυρίως εξαιτίας της ψυχικής κόπωσης, της οικονομικής ανασφάλειας και του άγχους για το μέλλον. Αυτά τουλάχιστον υποστήριξε ο καθηγητής ψυχιατρικής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνος Ασκητής, μιλώντας στο GRTimes:

«Στην πρώτη καραντίνα, υπήρχε μία θετική κινητικότητα. Τα ζευγάρια βίωσαν μία απότομη αλλαγή στον τρόπο ζωής τους. Ξέφυγαν απ’ την καθημερινότητα και το χάρηκαν σαν να είναι διακοπές. Η δεύτερη περίοδος όμως έχει αρνητικά χαρακτηριστικά. Ο εγκλεισμός και η συνεχής παράταση του χρόνου παραμονής στο σπίτι, οδήγησε τα ζευγάρια στο να κουράσει ο ένας τον άλλο. Το σεξ μειώθηκε κατά 40%. Απομυθοποιήθηκε το ενδιαφέρον και η σεξουαλική επιθυμία. Η κόπωση είναι σαφής. Κυριαρχεί η ανασφάλεια για το μέλλον. Υπάρχει θλίψη. Ακόμη και οι ευκαιριακοί εραστές έχουν μειωθεί, καθώς υπάρχει ο φόβος της μόλυνσης. Η μάσκα, κρύβει πρόσωπα. Το φλερτ και ο έρωτας έχουν περιοριστεί».

Ο ίδιος παραμένει απαισιόδοξος και για την μετα-καραντίνας εποχή: «Το μοντέλο της σύγχρονης κοινωνίας, είναι το μοντέλο της ατομικής αποφυγής. Οι άνθρωποι μετά τον πόλεμο, είχαν έντονη την ανάγκη της κοινωνικής επιβίωσης, της ανθρώπινης χαράς. Τώρα, έχουμε έναν εχθρό που δε μας σκοτώνει όπως ο πόλεμος. Δε θα έρθει η μέρα που θα ξεχυθούμε στους δρόμους να αγκαλιαζόμαστε και να φιλιόμαστε χαρούμενοι. Εκτιμώ ότι θα χαθεί το αυθόρμητο του έρωτα. Θα αυξηθεί η κοινωνική φοβία». Προβλέπει δε ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα για να επανέλθουμε.

Αυξήθηκε η χρήση ηρεμιστικών – Ο ρόλος της διαρκούς παρουσίας των παιδιών στο σπίτι

Για την κάθετη πτώση της ερωτικής επιθυμίας ή δυνατότητας δεν φταίνε μόνο οι ψυχολογικοί παράγοντες μα και οι “περιβαλλοντικοί”. Δεν είναι λίγοι οι ενήλικες, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα από τα λύματα, που αύξησαν να λαμβάνουν την κατανάλωση ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών, τα οποία έτσι κι αλλιώς ρίχνουν τη λίμπιντο.

Επιπλέον, για τους γονείς, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δυσκολεύονται να κάνουν σεξ όταν τα παιδιά είναι στο σπίτι, η περίοδος αυτή που ήταν διαρκώς ΟΛΟΙ κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους και μάλιστα με τα παιδιά να κοιμούνται κάθε βράδυ πολύ αργά αποτέλεσε “ταφόπλακα” για το αγαπημένο “σπορ”.

Ένα θετικό βρίσκει μόνο ο κ. Ασκητής στην όλη κατάσταση: «Ένα πολύ μεγάλο θετικό που παρατηρούμε μέσα σε όλο αυτό που ζούμε όμως, είναι ότι η συντροφικότητα είναι η αρχή της σεξουαλικότητας σήμερα. Μέσα σε όλη την απαισιοδοξία που βιώνουμε, τα ζευγάρια ζητούν περισσότερο την συναισθηματική επικοινωνία».

Επισημαίνει πάντως, ότι τους επόμενους μήνες δεν πρόκειται να δούμε περισσότερη γονιμότητα: «Γέννες και εγκυμοσύνες δε βλέπω. Παρατηρείται αισθητή μείωση της σεξουαλικής επαφής των ζευγαριών. Ο ευκαιριακός έρωτας έχει χαθεί και πλέον τα νέα ζευγάρια εκτός του ότι βιώνουν όλη τη συναισθηματική φόρτιση την οποία περιγράψαμε, δεν κάνουν παιδιά διότι κοστίζει. Παλαιότερα, όσο περισσότερα παιδιά είχες, τόσο το καλύτερο. Η οικογένεια ήταν εργαλείο. Πλέον τα ζευγάρια προτιμούν τη συμβίωση».

Ζευγάρι ενημερώνει τα παιδιά πότε κάνει σεξ για να μην ενοχλήσουν

Ένα ζευγάρι στην Αμερική πάντως, το οποίο προφανώς απηύδησε με όλη αυτή την κατάσταση, βρήκε τη λύση: Αποφάσισε να λέει στα παιδιά εκ των προτέρων πότε πρόκειται να κάνει σεξ, ώστε να μην ενοχλήσουν. Όπως λέει η μαμά της οικογένειας Jamie Beth Cohen [1], “προ καραντίνας με τον άντρα μου κάναμε σεξ όταν τα παιδιά έλειπαν από το σπίτι ή πολύ αργά το βράδυ που ελέγχαμε ότι έχουν κοιμηθεί βαθιά. Πλέον αυτό δεν υπάρχει και το σπίτι μας είναι πολύ μικρό για να το ρισκάρουμε όταν αυτά βρίσκονται σε άλλο δωμάτιο”.

Έτσι, για να αποφύγουν τυχόν απρόοπτες επισκέψεις, αποφάσισαν να πουν στα παιδιά τους (ηλικίας 8 και 11 ετών) ότι κάνουν σεξ και να συμφωνήσουν εκ των προτέρων πως όταν το φως του διαδρόμου θα είναι ανοιχτό και η κρεβατοκάμαρά τους κλειδωμένη, σημαίνει, ότι χρειάζονται λίγο χρόνο για εκείνους. Πώς αντέδρασαν αυτά; “Γέλασαν, αηδίασαν και τελικά μας άφησαν ήσυχους”, λέει η μαμά.

Προσθέτει πάντως, ότι δεν είναι απόλυτα σίγουρη για την απόφαση αυτή -θέλει να ελπίζει πως είναι η καλύτερη. Πάντως, στόχος της είναι να μεγαλώσει τα παιδιά της σε ένα περιβάλλον που δεν προβάλλει το σεξ ενοχικά και που τους δίνει ευκαιρίες να μιλούν άνετα γι’αυτό. “Ελπίζω να προσεγγίσουν την ιδέα του σεξ (και αργότερα την πράξη) με λιγότερη ντροπή και μυστικότητα από ό,τι έκανα εγώ και να αντιληφθούν πόσο οι γονείς τους αγαπιούνται. Αυτό σημαίνει, ότι χρειάζονται χρόνο μόνοι τους, για να συνδεθούν, να κάνουν σεξ και να μείνουν για λίγο ξαπλωμένοι γυμνοί.”