Αχλαδόπιτα

Αχλαδόπιτα

Ανοίγοντας το ψυγείο διαπίστωσα ότι είχαμε πολλά αχλάδια μέσα και θα ήταν κρίμα να σαπίσουν και να τα πετάξουμε.

Σκέφθηκα λοιπόν να φτιάξουμε μια νηστίσιμη αχλαδόπιτα ακολουθώντας σχεδόν τα ίδια βήματα παρασκευής που κάνουμε και για την μηλόπιτα.  Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.  Τα πιτσιρίκια ξετρελάθηκαν και όπως καταλαβαίνετε δεν έμεινε ούτε ψίχουλο στην πιατέλα. Δοκιμάστε την!

Για τη ζύμη

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
120 ml λάδι
150 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. κανέλα

Για τη γέμιση

7 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια
λίγο χυμό λεμονιού
1 κ.γ. μείγμα για γλυκά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πιπερόριζα)
1 κ.γ. κανέλα
120 γρ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση:

Αναμιγνύουμε σε μπολ το αλεύρι μαζί με τη κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Δημιουργούμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι. Δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλα ώστε το αλεύρι να απορροφήσει όλο το λάδι και να γίνει ψιχουλιαστό. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνουμε πετυχαίνοντας μια ζύμη μαλακιά και αφράτη. Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κομματάκια αχλαδιού μαζί με το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και λίγο νερό. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε δύο φύλλα.Παίρνουμε ένα ταψί και στρώνουμε στο πάτο πρώτα το ένα φύλλο.Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε με σπάτουλα. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και χαράσσουμε τη ζύμη με μαχαίρι. Αλείφουμε με λίγο λάδι.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 40-50 λεπτά περίπου.

Διαβάστε επίσης:

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι, σταφίδες και πορτοκάλι

Κάστανο: Τρεις φοβερές συνταγές με τον πιο αγαπημένο καρπό της εποχής

Φτιάχνουμε αφράτη κοτόπιτα με τη βοήθεια του chef Κυριάκου Μελά