Αρχική Infokids Υγεία Αυξημένα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Αυξημένα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

mosquito

Αυξάνονται τα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με τα περισσότερα να έχουν καταγραφεί στην Ανατολική Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι χτες, Δευτέρα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά περιστατικών του ιού ήταν έξι, εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούσαν κατοίκους της Ανατολικής Αττικής και τα δύο κατοίκους περιοχών της Θεσσαλονίκης. Στις τρεις περιπτώσεις οι ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα), ενώ στις υπόλοιπες τα συμπτώματα ήταν ήπια (πυρετός, πονοκέφαλος κ.ά.).

Ο ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τη σημασία και την ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια. Ο ιός του ΔΝ μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα  θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Πάντως,  το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο μοριακός έλεγχος για τον ιό του Δυτικού Νείλου, στο αίμα που προέρχεται από αιμοδότες κατοίκους ή επισκέπτες των περιοχών που έχουν «πληγεί» από τη νόσο. Προς το παρόν, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχει καθορίσει τις περιοχές που έχουν «αποκλειστεί» από την αιμοδοσία, για την ασφάλεια του αίματος, και οι οποίες - σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση- είναι από την Ανατολική Αττική οι Δήμοι Σπάτων-Αρτέμιδος, Παλλήνης, Παιανίας, δημοτικό διαμέρισμα Πικερμίου και από τη Θεσσαλονίκη, οι Δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Εύοσμου, Ωραιόκαστρου και 1ο δημοτικό διαμέρισμα Δήμου Θεσσαλονικέων.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.