Αρχική Infokids Υγεία "Αυνανίζεται και με φέρνει σε δύσκολη θέση"

"Αυνανίζεται και με φέρνει σε δύσκολη θέση"

private-sign-big

Πριν λίγες μέρες, μητέρα-αναγνώστρια μάς εξέθεσε τον προβληματισμό της για ένα θέμα που την απασχολεί πολύ. Η τρίχρονη κόρη της τον τελευταίο καιρό έχει αποκτήσει μια συνήθεια που στη μαμά προκαλεί εξαιρετική αμηχανία: τρίβει συχνά πυκνά τα γεννητικά της όργανα. Πρόκειται για το θέμα του παιδικού αυνανισμού, το οποίο αναλύει παρακάτω η ειδικός.

Ο αυνανισμός είναι μία φυσιολογική και ευχάριστη δραστηριότητα για το παιδί, την οποία ανακαλύπτει τυχαία καθώς εξερευνά το σώμα του.

Αν γίνετε μάρτυρες αυτής της πράξης και δείξετε ότι έχετε σοκαριστεί, το αποτέλεσμα θα είναι να του περάσετε μήνυμα ντροπής και ενοχής, μάς λέει η Αντιγόνη Κεμερλίογλου, ψυχολόγος Υγείας/Εκπαίδευσης.

Αν, από την άλλη, το απαγορέψετε ή τιμωρήσετε το παιδί γι' αυτό, τότε θα συνεχίσει να το κάνει κρυφά, θα νιώσει περισσότερο άγχος και για να εκτονώσει το άγχος του θα καταφύγει πάλι στον αυνανισμό.

Έτσι καταφέρνετε το εντελώς αντίθετο από αυτό που θα επιθυμούσατε. Εάν θέλετε να το σταματήσει το παιδί (αν και δεν είναι κακό να το αφήσετε να εξερευνά το σώμα του), ένας τρόπος είναι να διασπάσετε την προσοχή του χωρίς να αναφερθείτε στο τι κάνει.

Αν ο αυνανισμός γίνεται δημόσια και αισθάνεστε άβολα, μπορείτε να πείτε στο παιδί πώς νιώθετε και μετά εξηγήστε του ότι μπορεί να το κάνει στο δωμάτιό του (π.χ. "καταλαβαίνω πόσο σου αρέσει να αγγίζεις κάποια σημεία του σώματός σου, αλλά καλύτερα να το κάνεις στο δωμάτιό σου και όχι μπροστά στους άλλους") και εξηγήστε του τη διαφορά ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο με παραδείγματα (π.χ. 'όταν πάμε στο μπάνιο κλείνουμε την πόρτα, ενώ όταν πάμε στην κουζίνα δεν χρειάζεται να κλείνουμε την πόρτα", κ.λπ.).

Αν παρατηρήσετε ότι η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να αποτελεί πρόβλημα ή το σύμπτωμα ενός ήδη υπάρχοντος προβλήματος και ίσως χρειαστεί να μιλήσετε με κάποιον ειδικό.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.