- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αυτά είναι τα 11 μέτρα της κυβέρνησης για να γεννηθούν περισσότερα Ελληνόπουλα και να ενισχυθεί η οικογένεια

Προεκλογικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας ήταν να αντιμετωπιστεί  το μείζον δημογραφικό πρόβλημα [2] που ταλανίζει τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως έχουν επισημάνει στελέχη της κυβέρνησης το δημογραφικό εξελίσσεται σε μεγάλη απειλή για την οικονομία, την κοινωνία και την ίδια μας την εθνική υπόσταση.

Προτεραιότητας της νέας κυβέρνησης είναι η στήριξη των νέων οικογενειών και των εργαζόμενων γονέων.

Σύμφωνα μάλιστα με την υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου μελετώνται να δοθούν μια σειρά κινήτρων [3] τα οποία εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως να δοθούν υποτροφίες σε σπουδάστριες Πανεπιστημίων που κυοφορούν. Ειδικότερα η κυβέρνηση πέραν από το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε γεννά και αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί όπως αναφέρουν τα Dikaiologitika.gr εξετάζει και τα κάτωθι 11 μέτρα για να μειωθεί η υπογεννητικότητα [4].

Αυτά είναι τα 11 μέτρα της κυβέρνησης για να γεννηθούν περισσότερα Ελληνόπουλα

  • Χορήγηση υποτροφιών για νέες μητέρες που είναι φοιτήτριες

  • Δυνατότητα επιλογής του χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας.

Ενδεικτικά: Η έναρξη της άδειας να γίνεται από 6 έως 2 εβδομάδες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το τυχόν υπόλοιπο να μεταφέρεται μαζί με την άδεια λοχείας.

  • Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, μπορεί να προβλεφθεί μεγαλύτερη χρονικά άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες.

  • Μεγαλύτερη στήριξη της οικογένειας με παιδιά στην προσχολική ηλικία.

    Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένεια του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνεται σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.

  • Επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών, με ποιοτικό πρόγραμμα και τις κατάλληλες υποδομές, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

  • Δημιουργία προγράμματος στήριξης όσων επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά από διακοπή για την ανατροφή τέκνων ή την βοήθεια ηλικιωμένων.

  • Εισαγωγή της τηλε-εργασίας και της ημιαπασχόλησης στο Δημόσιο για τους νέους γονείς που το επιθυμούν.

  • Θέσπιση καθεστώτος εμπιστευτικού τοκετού (ανώνυμη γέννα), για να εκλείψουν τα φαινόμενα επικίνδυνων τοκετών και εγκατάλειψης βρεφών. Το νεογέννητο θα μπορεί να δίδεται για υιοθεσία.

  • Ο τερματισμός της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί εργαλείο οικογενειακού προγραμματισμού.

    Πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των ανεπιθύμητων κυήσεων, ειδικά μάλιστα των εφήβων και των νέων, με σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενημέρωση για τις αντισυλληπτικές μεθόδους και βεβαίως για τις επιλογές που έχει μία γυναίκα που αντιμετωπίζει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά και η απρόσκοπτη πρόσβαση στη δωρεάν, νόμιμη και ασφαλή διακοπή της για όλες τις γυναίκες.

– Επέκταση της προστασίας από απόλυση από τους 18 στους 24 μήνες μετά τον τοκετό, και επέκταση της ρύθμισης στους πατέρες, μόλις ανακοινώνουν στην εργασία τους ότι οι γυναίκες τους κυοφορούν.

– Ανάδειξη του ρόλου των δημόσιων μαιευτηρίων και επανεξέταση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα υπογόνιμα ζευγάρια.