Αυτά είναι τα 5 παιδικά βιβλία που κέρδισαν τα Κρατικά Βραβεία Βιβλίου της χρονιάς!

Αυτά είναι τα 5 παιδικά βιβλία που κέρδισαν τα Κρατικά Βραβεία Βιβλίου της χρονιάς!

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τα 5 παιδικά βιβλία που κέρδισαν τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2020 (για τις εκδόσεις 2019). Πρόκειται για 5 υπέροχα βιβλία που τα έχουμε διαβάσει και θεωρούμε πως αξίζει να βρουν θέση και στη βιβλιοθήκη του παιδιού σας.

Tα βραβευμένα παιδικά βιβλία

Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι,

Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Παναγιωτάκη για το έργο με τίτλο Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι, εκδόσεις Πατάκη.

«Στις λέξεις, Ισιντόρ. Εκεί κρύβεται η μαγεία!» Είναι η καλύτερη, η πιο σημαντική δουλειά του κόσμου. Το μεγάλο όνειρο του μικρού Ισιντόρ: να φυλάξει και αυτός το αόρατο σκοινί του φεγγαριού. Να περιπολεί ακούραστος στην ταράτσα, να δοκιμάζει το σκοινί με το χέρι του για να δει αν είναι δεμένο καλά… Η Μπέλα το κάνει κάθε βράδυ! Ο μάγος Λιβόρνο, όμως, του λέει πάντα όχι. Τρέμει μήπως ο κόμπος λυθεί και το φεγγάρι φύγει μακριά. Και τότε, αντίο κόσμε. Ο χαλίφης δε θα τους λυπηθεί. Αλλά ο Ισιντόρ το έχει πάρει απόφαση. Θα γίνει ο φύλακας του φεγγαριού, ο κόσμος να χαλάσει. Για μια νύχτα. Έστω για μια νύχτα… Ένα βιβλίο που μιλάει για τα όνειρα, για τις ιστορίες και για τις λέξεις –για το υλικό δηλαδή από το οποίο είναι πλασμένα τα όνειρα– και για τους αγώνες που οφείλουμε να δώσουμε, ώστε ο κόσμος μας να γίνει δίκαιος και φωτεινός.

Για παιδιά 8+

Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Νίκο Πουρσανίδη για το έργο με τίτλο Πέρα από το δάσος & Η μαγεμένη καρυδιά, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και στη Μελίνα Σιδηροπούλου για το έργο με τίτλο Ήλιος με μουστάκια, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

ΠΑΛΙΑ, ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ μπροστά απ’ την καρυδιά γίνονταν τα πανηγύρια του χωριού. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το δέντρο άλλαξε. Άρχισε να εξαφανίζει ανθρώπους. Κάποιοι έφερναν κάποιους άλλους, τους έστηναν όρθιους με την πλάτη ν’ ακουμπάει στον κορμό, και το δέντρο τούς εξαφάνιζε. “Τους εξαφανίζει και πού τους πάει; Ακριβώς από κάτω; Στο χώμα; Αφού το δέντρο δεν μπορεί να κουνηθεί και να πάει μακριά! Έτσι δεν είναι;” ρωτούσε συχνά τη μητέρα του, που δεν ήθελε να απαντήσει. Και ο πόλεμος συνεχιζόταν.

ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΝΔΟΧΩΡΑ, συγχωριανούς, συμμαθητές, οικογένειες και αδέρφια τέμνουν οι πιο ασαφείς και συχνά ανατρεπτικές διαχωριστικές γραμμές. Και τους ενώνει η μεταφυσική και η φύση.
Δύο διηγήματα βασισμένα σε πραγματικά περιστατικά των δύσκολων εμφυλιοπολεμικών και μεταπολεμικών χρόνων. Δύο ιστορίες θάρρους στο σκοτεινό δάσος που ζωντανεύει, αποκτώντας υποβλητικές, κινηματογραφικές διαστάσεις

Για παιδιά 9+

Αυτά είναι τα 5 παιδικά βιβλία που κέρδισαν τα Κρατικά Βραβεία Βιβλίου της χρονιάς!

“Βάλω μαγιό, πάω βουνό, κάνω μπάνιο”. Αυτή ήταν η πρώτη μου φράση, κάτι που θορύβησε τους γονείς μου, αλλά όχι εμένα. Με λένε Μαρίνα και, για να είμαι ειλικρινής, δεν καταλαβαίνω τίποτα απ’ όσα γίνονται γύρω μου. Όπως πού πάει ένας μπαμπάς με μια βαλίτσα στο χέρι. Ή γιατί η μαμά μου έγινε μπεζ και γιατί το “βλαμμένο”, η αδερφή μου δηλαδή, εξαφανίζεται συνεχώς πίσω από ένα τηλέφωνο.

Έτσι, προτιμώ να παρακολουθώ τα δρομολόγια των αεροπλάνων στον ουρανό και τους γλάρους να κρατούν με το ράμφος τους εργόχειρα με βελονάκι. Προτιμώ να περπατώ με τον γάτο μου στον ώμο, να κάνω φίλους που μοιάζουν με καρότα ή γοριλάκια και να φτιάχνω τζιζκέικ λεμόνι.

Τι κάνεις όμως όταν οι “καταστάσεις σε προλαβαίνουν”, που λένε κι οι μεγάλοι; Ή όταν ερωτευτείς; Μπορείς να τους συντηρήσεις όλους στην κατάψυξη, να την ανοίγεις και να τους βλέπεις εκεί όπως τους ήξερες. Ή αναγκαστικά να “με-γα-λώ-σεις”, με όποιο τρόπο μπορείς. Αρκεί μέσα σου, βαθιά στην ψυχή σου, να κρατάς ό, τι έχει σημασία για σένα. Όπως την εικόνα του ήλιου με δυο μεγάλα μουστάκια να τεντώνεται στο ηλιοβασίλεμα, σαν μια τεράστια πύρινη γάτα.

Για παιδιά 12+

Αυτά είναι τα 5 παιδικά βιβλία που κέρδισαν τα Κρατικά Βραβεία Βιβλίου της χρονιάς!

Το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στην εικονογράφο Χρύσω Χαραλάμπους και στον συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ για το έργο με τίτλο Το πουλόβερ, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Ένα είναι σίγουρο για τον Δημήτρη Μπασλάμ. Η πανοπλία που φοράει από μικρό παιδί, λέει, φεύγει από πάνω του πάρα πολύ δύσκολα. Αν και υπήρξαν φορές που πίστεψε ότι την ξεφορτώθηκε, έφτανε να τη δει στα μάτια κάποιου άλλου για να ξαναθυμηθεί την ύπαρξή της.

Ευτυχώς, περνώντας τα χρόνια, έμαθε τον τρόπο να τη βλέπει πιο καθαρά και να αφαιρεί στη συνέχεια ένα ένα τα κομμάτια από τα οποία είναι φτιαγμένη. Έμαθε, επίσης, τον τρόπο να αφήνει τους ανθρώπους που αγαπά να του τα αφαιρούν. Και μετά, αποφάσισε να γράψει μια ιστορία γι’ αυτό. Για ένα μικρό παιδί και το μαλακό ζεστό πουλόβερ που φορούσε πάντα. Ακόμα και το καλοκαίρι. Μας σύστησε και μια νέα εικονογράφο,τη Χρύσω Χαραλάμπους, που με τις ζωηρές και εξαιρετικά φρέσκιες εικόνες της ζωντάνεψε τις σκέψεις του. Το πουλόβερ. Μια ιστορία για τους φόβους, τις ανασφάλειες και τη μοναξιά που κουβαλάμε από μικρά παιδιά.

Για παιδιά 11+

Το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Ροδούλα Παππά για το έργο με τίτλο Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο και οι συνέπειες για το περιβάλλον μας, εκδόσεις Νεφέλη.

Πώς φτιάχνεται ένα βιβλίο; Πώς φτιάχνεται το χαρτί και το μελάνι; Τι είναι ένας εκδοτικός οίκος και ποιος είναι ο ρόλος του; Πώς μετατρέπονται σε βιβλίο το κείμενο μιας συγγραφέα και οι εικόνες ενός εικονογράφου; Τι συμβαίνει στο τυπογραφείο και στο βιβλιοδετείο; Και τι συνέπειες έχει για το περιβάλλον μας η παραγωγή ενός βιβλίου; Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας περιέχει όχι ένα κείμενο, αλλά δύο!Ένα πολύ σύντομο, για τους πολύ μικρούς αναγνώστες, καθώς και για τους βιαστικούς μεγαλύτερους και ένα εκτενέστερο, για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πώς πραγματικά φτιάχνεται ένα βιβλίο!

Για παιδιά 6+

Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου

– Μελπομένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος

– Τασούλα Τσιλιμένη, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συγγραφέας , Αντιπρόεδρος

– Αναστασία Οικονομίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

– Ιωάννης Παπαδάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κριτικός

– Δημήτριος Πολίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών

– Ζωή Κοσκινίδου, Κριτικός

– Ευσταθία Σώλου, Εικονογράφος

– Αγγελική Στρούτση, Εικονογράφος

– Αγγελική Δαρλάση, Συγγραφέας