Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω κορωνοϊού και καλό είναι όσοι μπορούμε να προσφέρουμε εθελοντικά ώστε να αντιμετωπισθούν οι δυσανάλογες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και των επαγγελματιών του είναι απαραίτητη με όποιες δυνάμεις μπορεί ο καθένας μας. Η έλλειψη σε μάσκες είναι μια πραγματικότητα και πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε να εξευρεθεί αυτό το πολύτιμο εργαλείο – “όπλο” στη μάχη κατά της πανδημίας.
Στο πλευρό των επαγγελματιών υγείας τέθηκαν αρκετά σχολεία της χώρας που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τους 3D εκτυπωτές που έχουν ώστε να παράξουν προστατευτικές μάσκες που θα φοριούνται πάνω από την μάσκα προσώπου. Πρόκειται για αξιόλογες πρωτοβουλίες που ευχόμαστε να αποτελέσουν κίνητρο
Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, αναδεικνύοντας τα σχολεία αυτά μέσω του λογαριασμού της στο Facebook δήλωσε χαρακτηριστικά “Το κίνημα αλληλεγγύης για τους ήρωες στα νοσοκομεία μας είναι πανελλήνιο! Η συμπαράσταση με κάθε τρόπο επιβεβλημένη! Η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών μας συγκινητική!”
Το παράδειγμα του 1ου Γυμνασίου Ρόδου
Στην υπηρεσία του ΕΣΥ τέθηκε το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου χάρη στην πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού-αρχιτέκτονα του σχολείου Αγγελικής Νικολάου να αξιοποιήσει τον τρισδιάστατο εκτυπωτή του σχολείου. Η δράση αποφασίστηκε με συμφωνία και στήριξη της διευθύντριας του σχολείου, κ. Βογιατζή και του διευθυντή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Παπαδομαρκάκη. Με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή θα γίνει η κατασκευή προστατευτικών ασπίδων προσώπου που θα φοριούνται πάνω από τη μάσκα ώστε να γίνουν δωρεά στο Νοσοκομείο Ρόδου. Την ίδια στιγμή έχει σταλεί μήνυμα στα σχολεία της Δωδεκανήσου, για πιθανή αξιοποίηση και άλλων τρισδιάστατων εκτυπωτών για την κατασκευή των προστατευτικών μασκών.
Gepostet von Sofia Zacharaki am Freitag, 3. April 2020
Και το ΕΠΑΛ Καστοριάς “παρών” στην εκτύπωση 3D μασκών
Το ΕΠΑΛ Καστοριάς σε συνεργασία με τον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΠΕΚΤΠΕ) Καστοριάς της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας ξεκινούν να παράγουν προστατευτικές μάσκες με τη χρήση 3D εκτυπωτή.
Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Θοδωρής Μαρδίρης Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας με επιστολή του αναφέροντας ότι
“Οι άξιοι συνάδελφοι αφού διερεύνησαν τις δυνατότητες δημιουργίας, προχώρησαν στην προμήθεια των πρώτων υλών και ξεκινούν την 3D κατασκευή. Το μοντέλο προστατευτικής μάσκας που επέλεξαν είναι της Prusa Printers που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας της Τσεχίας. Το ίδιο μοντέλο χρησιμοποιεί η εταιρία 3dHub η οποία προωθεί το τελικό προϊόν της (αφιλοκερδώς) στο Υπουργείο Υγείας της χώρας μας. Οι προστατευτικές μάσκες που θα παραχθούν θα παραχωρηθούν δωρεάν στο Υγειονομικό προσωπικό, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής της Περιφέρειάς μας.”
Το 3ο ΕΚ Ραφήνας στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνει και το Εργαστηριακό Κέντρο του Δήμου Ραφήνας όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής του Ιδρύματος, Αριστείδης Παλιούρας. “Το σχολείο μας, το 3ο Ε.Κ. Ανατολικής Αττικής (Ραφήνας), μπαίνει στην μάχη κατά του κορωναϊού με την εκτύπωση 3D εκτυπωμένων μέσων ατομικής προστασίας, με την βοήθεια και καθοδήγηση της εθελοντικής ομάδας Hellas COVID-19 3D Printing Supplies. Με τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας και τον 3D εκτυπωτή του σχολείου θα εκτυπώσουμε όσες περισσότερες μάσκες μπορούμε. Ετοιμάζουμε τους χώρους και από Δευτέρα 06/04/2020 ξεκινάμε!”