- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αυτά είναι τα βιβλία που αξίζει να χαρίσετε φέτος στα παιδιά σας

Αν μεγαλώνετε ένα παιδί που ενθουσιάζεται με τα ταξίδια , λατρεύει να ανακαλύπτει διαρκώς τι κρύβεται πέρα από αυτά που ήδη ξέρει, αψηφά τους κινδύνους,  το “άγνωστο” το μαγνητίζει και θαυμάζει τα κατορθώματα των Μεγάλων Εξερευνητών όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος,  ο Οδυσσέας ή ο Νιλ Άρμστρονγκ τότε το βιβλίο “20 σπουδαίοι εξερευνητές που αλλάξαν τον κόσμο” [1] από τις εκδόσεις Διόπτρα [2] είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να διαβάσει.

Γνωρίστε τους “20 Σπουδαίους Εξερευνητές που άλλαξαν τον κόσμο”

Στο βιβλίο που υπογράφουν οι Rosalba Troiano και Jacopo Olivieri, το παιδί θα διαβάσει τις συναρπαστικές ιστορίες ζωής και το έργο παρακαταθήκη 20 πρωτοπόρων εξερευνητών, αρχαιολόγων, παλαιοντολόγων και μεγάλων περιηγητών που κατάφεραν το ακατόρθωτο. Θα γνωρίσει γενναίες προσωπικότητες που τόλμησαν κάποια στιγμή να “προκαλέσουν” το άγνωστο, αψήφησαν τους κινδύνους, πήραν το ρίσκο και κατέκτησαν στόχους που δεν είχε πετύχει κανένας άλλος πριν από αυτούς. Άνδρες αλλά και δύο υπέροχες γυναίκες που δεν δέχονταν περιορισμούς στην επίτευξη των στόχων τους και συνεισέφεραν τα μέγιστα στην έρευνα ανεξερεύνητων περιοχών.

Στις σελίδες του βιβλίου, ο μικρός αναγνώστης θα περιηγηθεί νοερά σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης αλλά και του διαστήματος, θα εμπνευστεί από τη ζωή διάσημων εξερευνητών και θα διαπιστώσει πώς η περιέργειά τους να ανακαλύψουν το ανεξερεύνητο, άλλαξε τον κόσμο και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και το ρου της Ιστορίας.

Μέσα από σύντομα κείμενα και υπέροχη εικονογράφηση, το παιδί θα έρθει μεταξύ άλλων σε επαφή με τον πολυμήχανο Οδυσσέα, τον μυθικό εξερευνητή που αψήφησε θεούς και τέρατα έχοντας ως στόχο να επιστρέψει στην πατρίδα του την Ιθάκη μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου, τον Φερνινάνδο Μαγγελάνο, τον θαλασσοπόρο εξερευνητή που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε τον γύρο του κόσμου και βάφτισε τον Ειρηνικό Ωκεανό, τον Ρόαλντ Αμούνδσεν, τον Νορβηγό που πάτησε πρώτος τον Νότιο Πόλο πριν από 100 χρόνια και έμεινε στην Ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους εξερευνητές. Το κατόρθωμά του είναι το πιο μυθιστορηματικό από όλες τις πρωτιές που σημειώθηκαν την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων γιατί ο Αμούνδσεν είχε να ανταγωνιστεί όχι μόνο τα άγρια στοιχεία της φύσης αλλά και τον Βρετανό Ρόμπερτ Σκοτ, ο οποίος έτρεχε να φθάσει πρώτος στον Νότιο Πόλο. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα κατορθώματα της συγγραφέως και περιηγήτριας Φρέγια Σταρκ που αψηφώντας τους κανόνες της εποχής της, ντυμένη με αραβική φορεσιά και παρασυρμένη από την περιέργειά της να γνωρίσει τον κόσμο, ταξίδεψε σε μέρη μυστηριώδη και απροσπέλαστα στη Μέση Ανατολή και στην Αραβική Χερσόνησο, τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 και με τα γραπτά της συνέβαλαν στη γνώση και τη γνώμη που έχει η Δύση για τον αραβικό κόσμο μέχρι και σήμερα.

Εμβληματικές φράσεις που συνοδεύουν τα κείμενα όπως “Η φιλοδοξία με οδηγεί όχι μόνο πιο μακριά απ΄όσο έχει φτάσει ποτέ οποιοδήποτε, αλλά όσο πιο μακριά είναι δυνατόν να φτάσει ο άνθρωπος”, “Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να επενδύσει την ενέργειά σου στον σωστό στόχο” “Να εμπνέεσαι από τον έναστρο ουρανό και να κυνηγά τα όνειρά σου, όσο φωτεινά ή αχνά και αν είναι” δίνουν στο παιδί που θα διαβάσει αυτές τις ιστορίες την ώθηση και την σπιρτάδα να χαράξει το δικό του δρόμο, να μην σταματά να θέτει στόχους και να ζήσει μέχρι τέλους την συναρπαστική περιπέτεια που ονειρεύται.

Αυτά είναι τα “20 Σπουδαία Μυαλά που άλλαξαν τον κόσμο”

Αν πάλι μεγαλώνετε μια μικρή ιδιοφυΐα που μαθαίνει γρήγορα, έχει διανοητική περιέργεια, προτιμά παιχνίδια για μεγαλύτερα παιδιά, απολαμβάνει τα παζλ και τους γρίφους, πειραματίζεται στην επίλυση προβλημάτων και έχει δημιουργικές ανησυχίες τότε αξίζει να του προσφέρετε το βιβλίο “20 Σπουδαία Μυαλά που άλλαξαν τον κόσμο” [3].

Ξεφυλλίζοντάς το, ο μικρός αναγνώστης θα γνωρίσει τη ζωή αλλά και τη σπουδαία δράση 20 χαρισματικών ανθρώπων που χάρη στις έρευνες και τις ανακαλύψεις τους, κατάφεραν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και με τη δύναμη του μυαλού τους να καθόρισουν τη πορεία της σκέψης του κόσμου μας και να παραδώσουν στην ανθρωπότητα μοναδικές δυνατότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι εξ αυτών κόντρα σε ό,τι πιστεύεται σήμερα,  ίσως δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά στο πέρασμα τους από τις βαθμίδες της επίσημης εκπαίδευσης στη χώρα που γεννήθηκαν- ωστόσο, κατάφεραν να αλλάξουν τον κόσμο για πάντα, και να αφήσουν το σημάδι τους ανεξίτηλο πάνω του.

Παίρνοντας το παιδί στα χέρια του το βιβλίο θα μάθει μεταξύ άλλων για τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τον χαρισματικό συγγραφέα που έγραψε τα διασξμότερα θεατρικά έργα στον κόσμο, τον Σίγκμουντ Φρόιντ, τον νευρολόγο – ψυχαναλυτή που αποτελεί έναν από τους πλέον βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ου αιώνα που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το ασυνείδητο, η απώθηση και η παιδική σεξουαλικότητα, την Κάθριν Τζόνσον, την μαθηματικό και ερευνήτρια, της οποίας η συμβολή στα πρώτα διαστημικά ταξίδια υπήρξε καθοριστική. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η πορεία της δεν μπορεί παρά να αποτελεί έμπνευση για κάθε παιδί. Με μια εξαιρετική καριέρα,  αντέκρουσε τους φυλετικούς περιορισμούς καθώς και το σεξιστικό στερεότυπο ότι οι γυναίκες είναι κατώτεροι μαθηματικοί σε σχέση με τους άνδρες, συμμετέχοντας σε πολλά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της NASA στο διάστημα. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η ζωή του Μπιλ Γκέιτς, του ιδρυτή της Miscrosoft,  που άλλαξε την σύγχρονη εποχή με την εισαγωγή των Windows στους υπολογιστές και θεωρείται ένας από τους «γκουρού» της ψηφιακής εποχής που ζούμε. Η συνεισφορά του στην τεχνολογία ανυπολόγιστη και οι καινοτομίες που εισήγαγε παραμένουν μέχρι και σήμερα αξεπέραστες.

Το βιβλίο συστήνει σε κορίτσια και αγόρια ιστορίες σπουδαίων προσωπικοτήτων που αναφερόμαστε συχνά πυκνά σε αυτούς αλλά δεν γνωρίζαμε το παρελθόν τους ενώ μέσα από τις ιστορίες τους τα ενεργοποιεί να ακολουθήσουν τους στόχους τους και να εμπιστευτούν το πάθος και τη θέλησή τους συνδυαστικά με τις γνώσεις τους.

Κάθε παιδί αξίζει να γνωρίσει αυτές τις εμβληματικές προσωπικότητες

Τα σύντομα, μεστά κείμενα σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση με τα ξεχωριστά κατορθώματα της κάθε προσωπικότητας συνθέτουν δυο υπέροχους σκληρόδετους τόμους  γνωριμίας με κορυφαίες μορφές της ανθρωπότητας που καταρρίπτουν τα στερεότυπα περί ανδροκρατούμενου κόσμου και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ισότητα των δύο φύλων, αρκεί κανείς να παλέψει για αυτά που πιστεύει και να μην εγκαταλείψει ποτέ τα όνειρά του ακόμα κι αν δεν βρίσκει συνοδοιπόρους που να αγκαλιάζουν το όραμά του.

Η ταξινόμηση των προσωπικοτήτων ανά πεδίο καθώς και το χρονολόγιο στο τελος διευκολύνουν την ανάγνωση και επιτρέπουν στον αναγνώστη να διαβάσει για την προσωπικότητα που επιθυμεί χωρίς να χάνεται, ψάχνοντας τις σελίδες.

Ο αναγνώστης θα έρθει σε επαφή με μια άγνωστη και συνάμα συναρπαστική πλευρά της Ιστορίας, δοσμένη με μυθιστορηματικό τρόπο, που ζωντανεύει τους πρωταγωνιστές, την εποχή τους αλλά και το μοναδικό όραμα του καθενός. Μέσα από τις σελίδες αυτών των 2 βιβλίων, το παιδί θα παρακολουθήσει πώς σπουδαίοι άνθρωποι ανακάλυψαν τον σπόρο μιας ευφυούς σύλληψης και πώς κατάφεραν να κάνουν την έμπνευσή τους πραγματικότητα!