- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αυτά τα 4 ελληνικά σχολεία κατέκτησαν το Ευρωπαϊκό βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας 2021

Αυτά τα 4 ελληνικά σχολεία κατέκτησαν το Ευρωπαϊκό βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας 2021

Σε μια λαμπρή τελετή στο  πλαίσιο εορτασμού των ημερών Erasmus 2021, το ΙΚΥ ως Εθνική Μονάδα διαχείρισης του Προγράμματος Erasmus+ για τους τομείς της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης διοργάνωσε στις 14 Οκτωβρίου τη διαδικτυακή εκδήλωση απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμου Διδασκαλίας. [1]
To βραβείο θα απονεμηθεί από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας 2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης μέχρι το 2025, έχει θεσπίσει το ετήσιο Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας, για να αναγνωρίσει το έργο των εκπαιδευτικών και των σχολείων που μετέχουν σε σχέδια Erasmus+ σε εθνικό επίπεδο. To βραβείο αφορά σε τέσσερις κατηγορίες:

Προσχολική Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Το βραβείο απονέμεται σε ολοκληρωμένα έργα Erasmus+, για κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες, τα οποία επιλέγονται από την αντίστοιχη Εθνική Μονάδα του προγράμματος της κάθε χώρας. Το έπαθλο έχει συμβολική αξία και δεν προσφέρει επιπλέον χρηματικά οφέλη στους νικητές, καθώς τα έργα Erasmus+ βασίζονται ήδη σε επιχορηγήσεις.

Θεματική προτεραιότητα του βραβείου για του 2021, είναι η εξ αποστάσεως / συνδυασμένη /υβριδική μάθηση, για να αναδειχθεί η χρήση ψηφιακών εργαλείων και διδακτικών πρακτικών εξ αποστάσεως ή άλλων μορφών συνδυασμένης μάθησης και η συμβολή τους στην αποτελεσματική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση.

Τα 4 ελληνικά σχολεία που κατέκτησαν το Ευρωπαϊκό βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας 2021

Το 2021 θα βραβευτούν συνολικά 104 σχολεία, μεταξύ των οποίων και τέσσερα ελληνικά. Τα τέσσερα ελληνικά σχολεία που διακρίθηκαν είναι τα εξής:

1.Προσχολική Εκπαίδευση: 5o Nηπιαγωγείο Φαρσάλων

Τίτλος σχεδίου: Lifeboats full of hopes

2.Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: 1o Eιδικό Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού

Όνομα σχεδίου: Artemotion Xpress in Europe

3.Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Γυμνάσιο Αρέθουσας

Τίτλος σχεδίου: Life is a road! Let’s draw it together!

4.Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΜΕΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-OAEΔ

Τίτλος σχεδίου: EmployAble

Το ΕKEΚ AμεΑ Θεσσαλονίκης του ΟΑΕΔ στο οποίο σπουδάζουν 177 έφηβοι και νέοι με αναπηρία, 15 έως 26 ετών, στοχεύει στην επαγγελματική κατάρτιση (θεωρητική και πρακτική), στην κοινωνικοποίηση και κατ’ επέκταση στην απασχόλησή τους σε διάφορους τομείς της οικονομίας, ενώ παράλληλα οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη από ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α.). Στόχος είναι η προετοιμασία όλων των σπουδαστών για την απόκτηση επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων, απαραίτητων για την ισότιμη και ομαλή εργασιακή ένταξη τους στην αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με την απόκτηση εργασιακής συνείδησης και εμπειρίας.

tO πρόγραμμα “EmployAble”

Το πρόγραμμα “EmployAble” υλοποιήθηκε με συνεργάτη και φορέα υποδοχής το National Star College στο Cheltenham του Ηνωμένου Βασιλείου με αντικείμενο την προώθηση των νέων με αναπηρία στην αγορά εργασίας και την απασχόληση. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 30 σπουδαστές, 25 εκπαιδευτικοί και 15 συνοδοί και περιλάμβανε δράσεις κατάρτισης εκπαιδευτικών και σπουδαστών και απασχόλησης σπουδαστών σε θέσεις εργασίας στις κοινωνικές επιχειρήσεις του National Star College.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα σπουδαστών απασχολήθηκε σε επιχείρηση των εκτυπώσεων, όπου καταρτίστηκαν στο σχεδιασμό λογοτύπων, το τύπωμα σε κούπες, ύφασμα και ξύλο, εξοικειώθηκαν με τα μηχανήματα, τα εργαλεία και τα ηλεκτρονικά μέσα και γενικότερα με τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, ενώ άλλη ομάδα τοποθετήθηκε σε επιχείρηση εστίασης, όπου οι νέοι απέκτησαν εργασιακή εμπειρία στις υπηρεσίες εστιατορίου, μπροστά και πίσω από τον πάγκο, όπως στη μαγειρική, το στρώσιμο των τραπεζιών, το σερβίρισμα, τις παραγγελίες, το χειρισμό της μηχανής του καφέ, κτλ.

Οι σπουδαστές καταρτίστηκαν επίσης στην εξυπηρέτηση πελατών μέσω κοινωνικής επιχείρησης πώλησης τροφίμων, αναψυκτικών, αλλά και προϊόντων που κατασκευάζονται στα επαγγελματικά εργαστήρια του κολεγίου, μαθαίνοντας με τον τρόπο αυτό πώς λειτουργεί ένα εμπορικό κατάστημα

Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο μπορείτε να δείτε εδώ [2]

Διαβάστε επίσης:

Η Νίκη Κεραμέως φωτογραφίζει τους γιους της να παίζουν και εύχεται χρόνια πολλά στον πρωτότοκο Λουκά [3]

Φοιτητές του ΑΠΘ δημιούργησαν διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος [4]

Γιαννιτσά: Σε κρίσιμη καταστάση διασωληνωμένος 16χρονος μετά από ατύχημα σε αγώνα μοτοκρός [5]