Αυτά τα ελληνικά Νηπιαγωγεία συνεργάστηκαν και κατέκτησαν την πανευρωπαϊκή πρωτιά στα βραβεία eTwinning

Η καλή είδηση της ημέρας μας έρχεται από το χώρο της εκπαίδευσης καθώς περσινό  eTwinning έργο «eTreeHuggers: 1,2, Tree… Hug the Trees with me» που υλοποιήθηκε την περσινή σχολική χρονιά σε συνεργασία με άλλα 20 σχολεία (σε Ελλάδα, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία) κέρδισε το 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο eTwinning 2021 στην ηλικιακή κατηγορία έως 6 ετών, αναδεικνύοντας τα συνεργαζόμενα Νηπιαγωγεία ως τα κορυφαία σχολεία της Ευρώπης!

Ένα project που φέρνει τους μαθητές κοντά με την Φύση

TreeHugger σημαίνει αγαπώ και αγκαλιάζω – προστατεύω τα δέντρα! Η δράση είναι εμπνευσμένη από το παγκόσμιο κίνημα των TreeHuggers, το οποίο δημιουργήθηκε όταν το 1730 Ινδουιστές, 294 άντρες και 69 γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να προστατεύσουν τα δέντρα στο χωριό τους από το να μετατραπούν σε πρώτη ύλη για την οικοδόμηση ενός παλατιού, πράξη η οποία τελικά οδήγησε σε ένα βασιλικό διάταγμα που απαγόρευε την κοπή των δέντρων σε οποιοδήποτε χωριό των Bishnois.

Μέσα από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τα συνεργαζόμενα Νηπιαγωγεία, ένωσαν τις δυνάμεις τους, συνεργάστηκαν και κατάφεραν ακόμα και εν μέσω πανδημίας και καραντίνας να επιδείξουν ένα σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που η αξία του αναγνωρίστηκε με την κατάκτηση της πρώτης θέσης σε όλη την Ευρώπη.

Στόχοι του προγράμματος ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν την φυσική και πολιτισμική αξία των αιωνόβιων δέντρων, να μάθουν πώς να συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση, να ανακαλύψουν την τοπική χλωρίδα και τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος και  να συνδυάσουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση με το STEM και τις Νέες Τεχνολογίες. 

Τα παιδιά φύτεψαν δέντρα, έμαθαν για τις ανάγκες και τη σπουδαιότητά τους στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, τους έδωσαν φωνή, γνώρισαν την αξία των κινημάτων ως μέσα ενεργοποίησης των πολιτών και αποτροπής της καταστροφής του περιβάλλοντος.  Ενίσχυσαν τις προσπάθειες ανάδειξης των δέντρων της περιοχής τους ως στοιχεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακόμη και κατά την περίοδο της υποχρεωτικής αναστολής της λειτουργίας των σχολείων  λόγω του COVID19 αξιοποιώντας τα εργαλεία web2.0 (twinspace, τηλεδιασκέψεις, πολυμεσικές εικόνες, χρήση κοινόχρηστων εικονικών τοίχων) τα παιδιά συνέχισαν να μοιράζονται τις περιβαλλοντικές τους ανησυχίες συμμετέχοντας διαδικτυακά σε δράσεις αφύπνισης της περιβαλλοντικής συνείδησης

Η παιδαγωγική καινοτομία συναντά την εκπαιδευτική ρομποτική

Η παιδαγωγική καινοτομία του προγράμματος έγκειται στις βιωματικές δράσεις που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν, στη σύνδεσή τους με το τοπικό περιβάλλον και την ανάδειξη των δέντρων της περιοχής κάθε σχολείου.
Ένα ακόμα καινοτόμο στοιχείο ήταν η ενίσχυση του παιγνιώδους χαρακτήρα του έργου χρησιμοποιώντας την εκπαιδευτική ρομποτική ως ένα διαδραστικό ψηφιακό μαθησιακό εργαλείο.

Το έργο και όλα όσα υλοποίησαν την περσινή χρονιά ήταν εκπληκτικά και πραγματικά Νηπιαγωγοί και λιλιπούτειοι μαθητές δημόσιων Νηπιαγωγείων απέδειξαν ότι τα σχολεία τους παράγουν εκπαιδευτικό έργο υψηλής αισθητικής και σπουδαίας αξίας. Κατάφεραν να ενισχύσουν το οικολογικό αποτύπωμα των σχολείων τους κάνοντας τους μαθητές ενεργά μέλη της κοινότητας και ενισχύοντας την περιβαλλοντικής τους συνείδηση.

Το έργο  έχει βραβευθεί με Εθνικό Βραβείο στη Βουλγαρία και Σλοβακία και με Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας. Έχει επίσης διακριθεί με 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικού Ραδιοφώνου και με Smile Awards.

Τι δήλωσε αποκλειστικά στο Infokids.gr η υπεύθυνη της ομάδας κα Μαρίνα Ζαχαρία από το Νηπιαγωγείο Όσσας

“Το έργο μας απέδειξε πως οι Έλληνες εκπαιδευτικοί πιστεύουν στην ομαδική δουλειά και συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών ,γονέων, σχολείων και φορέων. Σχολείο και κοινωνία εργάστηκαν με το ίδιο όραμα και τον ίδιο στόχο: Την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά και σε εμάς τους ίδιους. Πιστεύουμε ότι με την υλοποίηση του έργου “eTreeHuggers: 1,2, Tree… Hug the Trees with me”, έχουμε φυτέψει ένα μικρό σποράκι περιβαλλοντικής ανησυχίας στο μυαλό και την καρδιά των μικρών παιδιών μας. Ευχόμαστε Δέντρα και Παιδιά να είναι πάντα Αγκαλιά και να μεγαλώνουν σε έναν όμορφο κόσμο!! Αφιερώνουμε το βραβείο σε κάθε ένα από τα παιδιά μας, τους γονείς και όσους/ες συμπορεύτηκαν μαζί μας σε αυτό το ταξίδι!

Ένα μεγάλο μπράβο στους κάτωθι εκπαιδευτικούς που καθοδήγησαν τους μαθητές στην υλοποίηση του προγράμματος

 
 • Μαρίνα Ζαχαρία – Νηπιαγωγείο Όσσας (Ιδρύτρια του έργου),

 • Αγορίτσα Τζήμα και Γιάγκογλου Δήμητρα – 12ο Ν/Γ. Βέροιας,

 • Αριάδνη Ευαγγελοπούλου, Ελένη Παπαδοπούλου – 29ο Ν/Γ Σερρών,

 • Καλλιόπη Παπουτσάκη – Καλαιτζάκη Αικατερίνη – Ανδρομάχη Τσιαντά, Ν/Γ Κεντριού Κρήτης,

 • Μαρία Ιωαννίδου – 8ο Ν/Γ Κιλκίς,

 • Ελένη Χατζηστεφάνου – 8ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, ,

 • Κικιλία Τσουκαλά – 20ο Ν/Γ Καρδίτσας,

 • Κική Μιχαλάρου – 2ο Ν/Γ Μουδανιών,

 • Κατερίνα Ίλτσιου – 8ο Ν/Γ Αρτέμιδος Αττικής,

 • Αθηνά Ζησοπούλου – 4ο Ν/Γ Πυλαίας,

 • Μαργαρίτα Σαμουτιάν – Ν/Γ Αυλωναρίου Εύβοιας,

 • Μαρία Γιαννίκη – 2ο Νηπ. Χρυσούπολης,

 • Ηρώ Παπαδοπούλου & Ελένη Γουναροπούλου – Ν/Γ Καναλίων Κέρκυρας,

 • Σπίτσα Κατερίνα – 2ο Ν/Γ Χαλκίδας

 • Δέσποινα Παρταλά – 14ο Νηπιαγωγείο Χανίων