Αυτή είναι η δραστηριότητα που θα σας φέρει πιο κοντά με το παιδί σας

Τον τελευταίο καιρό ακούμε και βλέπουμε συνεχώς εικόνες από μαραθωνίους. Μικροί και μεγάλοι παίρνουν μέρος σε αγώνες δρόμου, οι οποίοι – κατά κύριο λόγο – διοργανώνονται για “καλό σκοπό” και έχουν αναδείξει το τρέξιμο σε κορυφαίο τρόπο άσκησης.Είχατε, όμως, σκεφτεί ποτέ ότι το τρέξιμο θα ήταν μια δραστηριότητα που θα μπορούσε να σας φέρει πιο κοντά με τα παιδιά σας και να τονώσει τη σχέση σας; Συνήθως οι γονείς θεωρούμε τις πιο ήρεμες και «ήσυχες» δραστηριότητες ιδανικές για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας, γι’ αυτό και κανονίζουμε βραδιές με επιτραπέζια, βόλτες σε πάρκα, θέατρα και σινεμά.Ένας καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε Λύκειο και μπαμπάς, όμως, παρουσιάζει τον μαραθώνιο ως τη δραστηριότητα που τον έφερε πιο κοντά με τα παιδιά, αλλά και τους μαθητές του:«Μπορεί να είστε από τους ανθρώπους που δεν σηκώνονται εύκολα από τον καναπέ τους, μπορεί να είστε από τους ανθρώπους που προτιμούν πιο έντονους τρόπους άσκησης, μπορεί απλώς να μην έχετε σκεφτεί το τρέξιμο και τη συμμετοχή σε έναν μαραθώνιο ως την ιδανική δραστηριότητα για γονείς και παιδιά. Το τρέξιμο, όμως, σε έναν μαραθώνιο είναι η καταλληλότερη – κατά τη γνώμη μου – επιλογή για να τονώσετε τις σχέσεις με τα παιδιά σας και να νιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας.Δεν χρειάζεται να τρέξετε σε κάποια διαδρομή που φαντάζει ατελείωτη. Ξεκινήστε ήπια και με τον καιρό, να δείτε που θα καταλήξετε να συμμετέχετε σε μαραθώνιους κάθε χρόνο, μαζί με τα παιδιά σας.Προσωπικά, αποκόμισα πολλά οφέλη από τη συμμετοχή μου σε μαραθωνίους, σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, και σας παρουσιάζω τα πέντε πιο “δυνατά”:

Ανταγωνίζεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό

Είτε ο στόχος σας είναι να τρέξετε 10 χιλιόμετρα είτε απλώς να περπατήσετε, ο μόνος άνθρωπος που έχετε να ανταγωνιστείτε είναι εκείνος που βλέπετε στον καθρέφτη. Παραδέχομαι, ότι έχασα το στόχο της πρωτιάς στον μαραθώνιο 10 χιλιομέτρων που συμμετείχα, αλλά τα κατάφερα πολύ καλά στην διάρκεια της προετοιμασίας. Έθετα καινούριους στόχους κάθε εβδομάδα και τους πετύχαινα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς με τα παιδιά σας. Μπορεί να μην τραβήξετε το βλέμμα κάποιου γνωστού σπόνσορα, αλλά θα απολαύσετε με τα παιδιά σας την υπέροχη αίσθηση της εκπλήρωσης του στόχου σας.

Η εγγραφή σου δίνει κίνητρο για μέρες

Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να ξεκινήσουμε κάποιο άθλημα για φτιάξουμε ωραίο σώμα. Κίνητρο το οποίο από μόνο του δεν είναι πολύ δυνατό για να μας κάνει να “κολλήσουμε” με ένα άθλημα. Όταν, όμως, υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία η ώθηση γίνεται δυνατότερη. Και θα δείτε ότι αφού ολοκληρώσετε τον πρώτο μαραθώνιο με την οικογένειά σας, θα θελήσετε να συμπληρώσετε την αίτηση για τον επόμενο αμέσως! Όσο έχετε έναν αγώνα προγραμματισμένο, ποτέ δεν θα χάνετε το κίνητρο που χρειάζεστε για άθληση.

Οι δρομείς στηρίζουν ο ένας τον άλλο

Είναι σπάνιο σε ένα αγώνισμα να βρίσκεις τόση υποστήριξη από τους συναγωνιστές και συναθλητές σου. Ως δρομέας και προπονητής, εντυπωσιάζομαι συχνά από το επίπεδο φιλότιμου που χαρακτηρίζει τους αθλητές σε κάθε αγώνα. Και ενώ υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις, η πλειονότητα των αθλητών που τρέχουν σε μαραθωνίους διακρίνονται για το αίσθημα ευγενούς άμιλλάς τους. Πολλοί μάλιστα συγχαίρουν και χειροκροτούν τους άλλους δρομείς, ακόμα και όταν εκείνοι τους προσπερνούν. Δεν είναι αυτό ένα υπέροχο μάθημα για τα παιδιά μας;

Τα παιδιά σε βλέπουν να κουράζεσαι

Γιατί το να σας δουν στα “χειρότερά” σας, ιδρωμένους και κουρασμένους είναι καλό; Επειδή τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι και οι ενήλικες δεν είναι τέλειοι.  Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έρχονται όλα εύκολα στη ζωή και ότι το να προσπαθείς σημαίνει ότι ενίοτε θα αποτυγχάνεις κιόλας. Το τρέξιμο μας κάνει περισσότερο ανθρώπους, μας κάνει ευάλωτους. Οι αδυναμίες μας βγαίνουν μπροστά, αλλά το θάρρος να τις αφήσουμε να φανούν διδάσκει στα παιδιά μας ότι οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής και οι «μάχες» που δίνουμε για να τις ξεπεράσουμε έχουν – πολλές φορές – τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το κόστος είναι ελάχιστο για μια τόσο ευχάριστη δραστηριότητα

Το τρέξιμο είναι ένα από τα ελάχιστα – ίσως το μοναδικό – άθλημα για το οποίο έχετε ήδη όλα τα απαραίτητα, ακόμα κι αν δεν έχετε τρέξει ποτέ στη ζωή σας επαγγελματικά. Φορέστε ένα σορτσάκι ή ένα άνετο παντελόνι, ένα ελαφρύ μπλουζάκι και τα άνετα αθλητικά σας και είστε έτοιμοι από εξοπλισμό! Το δε κόστος συμμετοχής στον εκάστοτε μαραθώνιο, είναι κατά κανόνα μικρό.Πηγή: fatherly.com