Αυτή είναι η νέα άδεια μετ΄ αποδοχών για εργαζόμενες γυναίκες

Η χώρα μας δυστυχώς κατέχει υψηλές θέσεις στην υπογεννητικότητας καθώς σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι 1,26, σταθερός τα τελευταία χρόνια, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,49. Επισημαίνεται ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός, πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι πάνω από 2,1.

Με αφορμή αυτά τα στοιχεία η νέα άδεια που ψηφίστηκε για τις εργαζόμενες θεωρούμε ότι θα βοηθήσει τις γυναίκες που επιθυμούν να καταφύγουν στη λύση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά φοβούνται τις συνέπειες που θα έχει η απουσία τους από το εργασιακό περιβάλλον το κρίσιμο διάστημα της εμβρυομεταφοράς. Καθώς όπως συστήνουν και οι γιατροί  η γυναίκα καλό είναι να πάρει άδεια για λίγες μέρες από τη δουλειά της, για λόγους ξεκούρασης.

Μια βδομάδα άδεια μετ’ αποδοχών δικαιούνται οι εργαζόμενες που κάνουν εξωσωματική

Στο νομοσχέδιο “Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας” που ψηφίστηκε προχθές στην Βουλή στο άρθρο 19 εντάσσεται η καθιέρωση μιας νέας άδειας μετ΄αποδοχών για τις εργαζόμενες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ειδικότερα ορίζεται το εξής: “Στις υπαλλήλους στις οποίες εφαρμόζονται μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του ν. 3305/2005 χορηγείται άδεια επτά εργάσιμων ημερών με πλήρεις αποδοχές, ύστερα από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού και του διευθυντή μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω άδεια θεσπίζεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης των δικαιωμάτων που συνδέονται με την προστασία της μητρότητας.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το κείμενο πατώντας εδώ