Αρχική Σχολή Γονέων Αυτή η μικρή αλλαγή στον τρόπο που μιλάμε στα παιδιά μας μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Αυτή η μικρή αλλαγή στον τρόπο που μιλάμε στα παιδιά μας μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Όταν περιμένουν παιδί, πολλοί γονείς έχουν την τάση να διαβάζουν διάφορα εγχειρίδια ώστε να μπορούν να πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Μαθαίνουν πώς να ταΐζουν το μωρό τους, πόσο συχνά να το πηγαίνουν στο γιατρό και πώς να το προστατέψουν από πιθανούς κινδύνους.

Όμως, πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν αυτό το ένα και απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να είναι επιτυχημένο. Η Dr. Carol Dweck, μια ερευνήτρια που πρωτοπορεί σε μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα κίνητρα στους ανθρώπους, είναι από τους λίγους που διαδίδουν πώς να ενσταλάξουμε στο παιδί μια νοοτροπία ανάπτυξης αντί μιας πιο σταθερής νοοτροπίας. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να εξηγήσουμε τι σημαίνει να ενσταλάξουμε μια νοοτροπία ανάπτυξης είναι: Καλό είναι να επαινείτε το παιδί σας για το πόσο ικανό είναι να μάθει και όχι να του λέτε πόσο έξυπνο είναι.

Δείτε μερικά παραδείγματα:

"Μπόρεσες να διαβάσεις εκείνη την πρόταση στο βιβλίο. Εργάστηκες τόσο σκληρά για να μάθεις πώς να το κάνεις και τα κατάφερες! Συγχαρητήρια!", αντί για "Κατάφερες να διαβάσεις αυτή την πρόταση στο βιβλίο - είσαι τόσο έξυπνος!".

"Λυπάμαι που έχασες το χρόνο σου με αυτό το εύκολο παζλ. Θα βρούμε ένα πιο δύσκολο την επόμενη φορά. Ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις!", αντί για "Τελείωσες το παζλ τόσο γρήγορα! Τι έξυπνο παιδί!".

"Πέτυχες ένα 80% στο διαγώνισμα. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζεις πολύ καλά την ύλη. Προσπάθησε να δεις τα λάθη σου και αύριο είμαι σίγουρη ότι θα πετύχεις 100%", αντί για "Πέτυχες ένα 80% στο διαγώνισμα. Προχώρησε στο επόμενο κεφάλαιο!".

Πρόκειται για μια λεπτή αλλαγή στον τρόπο που επικοινωνείτε με τα παιδιά σας, όμως μπορεί να δημιουργήσει τεράστια διαφορά! Όταν αλλάζετε την προσέγγισή σας στον έπαινο, αλλάζετε τη σπουδαιότητα των επιτευγμάτων του παιδιού, μετατρέποντάς τα σε σημαντικά διδάγματα για όλη του τη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι η αυτοεκτίμηση του παιδιού και η εμπιστοσύνη στον εαυτό του στο να δοκιμάζει πράγματα για πρώτη φορά, δεν συνδέεται με το πόσο καλά μπορεί να εκτελέσει μια εργασία ή με το πόσο έξυπνο είναι, αλλά με το ότι γνωρίζει ότι έχει περισσότερες από μία ευκαιρίες για να το αποδείξει.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.