Δευτέρα 13 Ιανουαρίου

Aυτή η τσουρεκοειδής βασιλόπιτα, θα σας μείνει αξέχαστη, συνταγή της γιαγιάς μου, γραμμένη, από τη μαμά μου

Το πολύτιμο κιτάπι των συνταγών, κληρονομιά μου και παρακαταθήκη

Αν ψάχνετε μια παλιά συνταγή να είναι σαν τσουρέκι όχι όμως σαν κέικ αν θέλετε να φτιάξετε κάτι που θα το θυμούνται οι καλεσμένοι σας, αλλά και η ίδια η οικογένειά σας, τότε σας έχω εδώ μία που έρχεται από τα βάθη των χρόνων. Να σκεφτείτε έγινε αγώνας για αναγωγή στα σημερινά μέτρα και σταθμά γιατί η γιαγιά μιλούσε για 2 δραχμές μαγιά, Άλλες εποχές. Όμως σας την παραδίδω με αγάπη και σας εύχομαι καλή επιτυχία. Να ξέρετε σημασία δεν έχει να πετύχετε το φλουρί αλλά συγκεκριμένα να καταφέρετε να πάρετε και ένα δεύτερο κομμάτι, αν προλάβατε. Σημειωτέον ότι όλο το ζύμωμα γίνεται στο χέρι σε μεγάλη λεκάνη. Η γιαγιά μου είχε πήλινη αλλά η μαμά μου πλαστική, μια μεγάλη που είχε μόνο για τη βασιλόπιτα και τα τσουρέκια.

Σας την παραδίδω με ευλάβεια και όσες λεπτομέρειες ξέρω.

Υλικά:

6 αυγά, και 60 γρ μαγιά υγρή

Μισό μπουκάλι γάλα περίπου 1 1/2 φλυτζάνι

2 ποτήρια ζάχαρη και λίγο αλάτι

Το χυμό από δύο πορτοκάλια και το ξύσμα τους, αν θέλετε βάζετε και χυμό μανταρίνι και το ξύσμα του

Ένα φλυτζάνι του τσαγιού μεγάλο βούτυρο, καλής ποιότητας Ολλανδίας όχι αιγοπρόβειο

1 1/2 κιλό αλεύρι δυνατό

Εκτέλεση:

Με λίγο χλιαρό γάλα και λίγο αλεύρι διαλύουμε τη μαγιά στη μεγάλη λεκάνη που θα ζυμώσουμε το μείγμα. Αφήνουμε τη μαγιά λίγο να ξεκουραστεί.

Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στη μαγιά. Τη ζάχαρη τη διαλύουμε σε γάλα χλιαρό και τη ρίχνουμε μέσα στο μείγμα. Μετά ακολουθεί ο χυμός και το ξύσμα με λίγο βανίλια αμέσως μετά ρίχνουμε κοσκινισμένο λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε. Τα χέρια μας κολλάνε, αλλά καθώς έχουμε ζεστάνει το βούτυρο προσοχή όχι να καίει, ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα και από κάτω προς τα πάνω. Μέχρι να τελειώσει το βούτυρο το μείγμα έχει ξεκολλήσει και από τη λεκάνη και από τα χέρια μας.

Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και με το νόμισμα στο χέρι ανακατεύουμε το μείγμα και το απλώνουμε σε ταψί νούμερο 32. Τη στολίζουμε με αμύγδαλα γράφοντας ΧΠ και το 2025 για τη χρονιά που έρχεται.

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο σε πάνω κάτω και αέρα ξεκινάμε από τους 200 και μετά το κατεβάζουμε στο 180 ή και 160 ανάλογα τη δύναμη του φούρνου σας. Πρέπει να αφήσετε την βασιλόπιτα σε ζεστό μέρος να διπλασιάσει το ύψος της και όταν το φτάσει, το βάζετε στο φούρνο. Όταν ροδίσει βάζετε αλουμινόχαρτο για να μην σας καεί. Την ψήνετε για 1 ώρα και 15΄ .Δοκιμάζετε αν έχει γίνει με ένα μαχαίρι. Δεν πρέπει να μείνει επάνω του καθόλου μείγμα. Τη βγάζετε από το φούρνο την αφήνετε να κρυώσει καλά και ρίχνετε από πάνω άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία .

Διαβάστε επίσης:

O Πύρρος Δήμας, μιλάει με συγκίνηση, για τα παιδιά του

Συντριβή αεροπλάνου στη Νότια Κορέα: 3χρονος το μικρότερο θύμα – Ξεκληρίστηκαν οικογένειες

Ροή Ειδήσεων