- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αυτή είναι η σκληρή εικόνα της μηνιγγίτιδας: Κανένα παιδί και κανένας γονιός δεν πρέπει να ζει έτσι…

Η 2χρονη Harmonie-Rose Allen [1] υπέστη μηνιγγίτιδα Β, όταν ήταν μόλις δέκα μηνών. Η μικρή από το Bath της Αγγλίας επέζησε αλλά έχασε τα χέρια, τα πόδια και την άκρη της μύτης της. Πλέον μπορεί να χαμογελάσει ξανά, χάρη στο ζεύγος προσθετικών ποδιών που βρέθηκαν [2].

Είχε μόλις αρχίσει να περπατάει. Δέκα ημέρες μόνο κατάφερε να περπατήσει, όταν χτυπήθηκε από τη θανατηφόρο μηνιγγίτιδα Β σε ηλικία μόλις δέκα μηνών. Όλα ξεκίνησαν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Harmonie ξύπνησε μέσα στη νύχτα από έντονο βήχα που δεν την άφηνε να αναπνεύσει και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δεν διέγνωσαν κάτι σοβαρό. Έτσι η μικρή επέστρεψε στο σπίτι με τους γονείς της, αλλά το επόμενο πρωί έγινε μπλε και μεταφέρθηκε ξανά στο ίδιο νοσοκομείο.

Έπειτα από εξέταση των γιατρών, οι γονείς ενημερώθηκαν πως πρόκειται για ίωση, και γύρισαν ξανά στο σπίτι τους. Η μικρή Harmonie, όμως, δεν ήταν υγιής. Δεν μπορούσε να αναπνεύσει, ενώ ωστόσο είχε εμφανίσει ένα εξάνθημα. Μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες, το σώμα του μικρού παιδιού ήταν καλυμμένο με το μωβ εξάνθημα. Λίγες ώρες αργότερα, μπήκε σε μηχάνημα υποστήριξης για τη ζωή της, με τους γιατρούς να χρειάζεται να αφαιρέσουν όλα τα άκρα της.

Οι γιατροί είπαν στους γονείς της, Freya Hall και Ross Allen, ότι η κορούλα τους είχε 10% πιθανότητες επιβίωσης και ότι η περίπτωση του μικρού κοριτσιού ήταν μία από τις χειρότερες που είχαν δει ποτέ. Αλλά η Harmonie επέζησε, παρόλο που έχασε τα χέρια, τα πόδια και την άκρη της μύτης της.

Η μικρή Harmonie είναι σήμερα υγιής και ζει με προσθετικά μέλη, ενώ εκείνη και η οικογένειά της προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν γονείς για την επικινδυνότητα της νόσου και την σημασία της πρόληψης.

9 κρούσματα μηνιγγίτιδας το 2018 στην Ελλάδα

Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί 9 κρούσματα μηνιγγίτιδας. Για τα δύο τελευταία ενημερωθήκαμε μόλις σήμερα, αφού δύο παιδιά νόσησαν από Μηνιγγίτιδα στην Κρήτη και νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων από τις αρχές της εβδομάδας. Τα δύο παιδιά, ηλικίας 4 και 10 ετών εισήχθησαν την Δευτέρα 14/5 στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη από τους θεράποντες ιατρούς. Τα παιδιά φοιτούν σε διαφορετικά σχολεία στα Χανιά, γεγονός που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα (09/05) στην Τρίπολη, ένα 13 χρονών αγόρι νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ενώ στις αρχές Απριλίου καταγράφηκε το 6ο κρούσμα, σε 5χρονο αγοράκι στην περιοχή της Κομοτηνής, το οποίο νοσηλεύτηκε τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στο Νοσοκομείο Κομοτηνής με συμπτώματα υψηλού πυρετού. Κατά τη νοσηλεία του, το παιδί εκδήλωσε αιμορραγικό εξάνθημα και παραπέμφθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και διεγνώσθη με Μηνιγγίτιδα τύπου Β, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος και ο πλέον επικίνδυνος τύπος της νόσου.

Επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας, ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μηνιγγίτιδας που καταγράφηκαν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, όπου πολλοί γονείς στέλνουμε τα παιδιά μας σε κατασκηνώσεις και ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων είναι υψηλότερος, αποτελούν καλή αφορμή να επισκεφτούμε τον παιδίατρο για την χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων στα παιδιά μας, προκειμένου να τα προστατεύσουμε πλήρως ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι για να επιτευχθεί πλήρης προστασία ενάντια στη νόσο, απαιτείται να έχουν χορηγηθεί όλες οι συνιστώμενες δόσεις των εμβολίων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Είστε βέβαιοι, ότι γνωρίζετε τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας και πώς να προστατευτείτε από αυτήν;

Διανύουμε την εποχή του χρόνου που εμφανίζει την μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο κρουσμάτων, όπως καταδεικνύεται από τα καταγεγραμμένα κρούσματα από την αρχή της χρονιάς. Η μηνιγγίτιδα τύπου Β προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Τα συμπτώματα της θανατηφόρου νόσου μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, ενώ η νόσος εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο. Θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα το γεγονός, ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο χωρίς συμπτώματα και μπορεί να είναι ο ίδιος που θα το μεταδώσει στα παιδιά του. Έχει δε βρεθεί, ότι τα περισσότερα βρέφη νήπια και έφηβοι προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους, καθώς η νόσος μεταδίδεται με καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα

Υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να είμαστε βέβαιοι, ότι το παιδί μας δεν κινδυνεύει να νοσήσει και αυτός είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, με εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη μηνιγγίτιδα Β και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.