- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αυτοί είναι οι 4 Έλληνες που διεκδικούν το βραβείο Astrid Lindgren 2022 για το καλύτερο παιδικό βιβλίο

Αυτοί είναι οι 4 Έλληνες που διεκδικούν το βραβείο Astrid Lindgren 2022 για το καλύτερο παιδικό βιβλίο

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων για το βραβείο Astrid Lindgren 2022. Η χώρα μας διεκδικεί το βραβείο με 4 υποψηφιότητες σπουδαίων συγγραφέων και εικονογράφων που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας και τα βιβλία που έχουν γράφει και εικονογραφήσει έχουν μπει στις καρδιές των λιλιπούτειων αναγνωστών που δεν χορταίνουν να τα διαβάζουν.

Ειδικότερα, το βραβείο διεκδικούν ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου,  η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, η συγγραφέας, ηθοποιός και μεταφράστρια Αργυρώ Πιπίνη και το ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ, ένα διεπιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 

Όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση, στον κατάλογο των υποψηφίων συναντάμε τόσο ζωντανούς θρύλους όσο και τα αυριανά «αστέρια».

Τι είναι το βραβείο Astrid Lindgren

Το ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) αποτελεί το κορυφαίο βραβείο για δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της Σουηδίας το 2002 για να τιμήσει τη σπουδαία Σουηδή συγγραφέα παιδικών βιβλίων.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 500.000 ευρώ. Για το 2022 το βραβείο διεκδικούν 282 συγγραφείς και εικονογράφοι παιδικών βιβλίων από 71 χώρες.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις υποψηφιότητες εδώ [2]

Ας γνωρίσουμε τους 4 Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφους που διεκδικούν το βραβείο

Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου

Γεννήθηκε το 1937 και σπούδασε στην Aθήνα. Έχει τιμηθεί με επτά βραβεία σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, με τον έπαινο Pier Paolo Vergerio του Πανεπιστημίου της Padova και με το βραβείο Oυράνη για την παιδική λογοτεχνία από την Aκαδημία Aθηνών. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ιαπωνικά, έχουν μεταδοθεί από την EPT και το PIK κι έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και ξένα αναγνωστικά.

Έχει αντιπροσωπεύσει την Eλλάδα σε οκτώ διεθνή συνέδρια παιδικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό και έχει δώσει πλήθος διαλέξεις και ομιλίες για την παιδική λογοτεχνία σε όλη την Eλλάδα. Eίναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Mελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας “Oι διαδρομές” και μέλος της Eθνικής Eταιρίας Eλλήνων Λογοτεχνών, του Kύκλου του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου (Γενική Γραμματέας 1984-1990) και άλλων λογοτεχνικών σωματείων.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα βιβλία της εδώ  [3]

Βασίλης Παπαθεοδώρου

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Έξι από τα νεανικά και εφηβικά μυθιστορήματά του (Το μήνυμαΟι Εννέα ΚαίσαρεςΧνότα στο τζάμιΣτη διαπασώνΤο μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιαςΙπτάμενες σελίδες) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους, και τέσσερα από αυτά (Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιαςΜια αστεία επιδημίαΙπτάμενες σελίδεςΗ λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο) έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά από τις εκδόσεις Kelime Ya yιnlarι. Για τα βιβλία του Χνότα στο τζάμι και Στη διαπασών έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2008, 2010) και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2008, 2010), ενώ δύο ακόμα μυθιστορήματά του, Οι άρχοντες των σκουπιδιών και Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!, έχουν κερδίσει το Βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2013 και 2014 αντίστοιχα). Υπήρξε, επίσης, άλλες πέντε φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. To 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public για το βιβλίο Το ημερολόγιο ενός δειλού, ενώ το 2018 το Μα γιατί μου φταίνε όλα;! (Το βιβλίο της γκρίνιας) απέσπασε το Βραβείο Κοινού στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς.

Επίσης έχει αποσπάσει άλλα οκτώ λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Τρία από τα μυθιστορήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους ετήσιους καταλόγους White Ravens, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα διακόσια καλύτερα βιβλία παγκοσμίως.

Δείτε τα βιβλία του εδώ [4]

Αργυρώ Πιπίνη

H Αργυρώ Πιπίνη είναι ηθοποιός και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά. Σπούδασε στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και στις σχολές θεάτρου Π. Κατσέλη και Βεάκη. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια (Exploring Character, Exploring Shakespeare, Σύγχρονο Γερμανικό Θέατρο, studio Τσέχωφ). Δίδαξε υποκριτική (ελισαβετιανό θέατρο, ψυχολογικό ρεαλισμό, κλασική κωμωδία) επί σειρά ετών σε διάφορες σχολές.

Έχει ανεβάσει παραστάσεις με τους μαθητές της στα πλαίσια των σπουδών τους και έχει οδηγήσει τους τριτοετείς σπουδαστές της σχολής Βεάκη (το 2000) στις εξετάσεις τους με το θέαμα: “Παίζοντας Σαίξπηρ και Παίζοντας με τον Σαίξπηρ”. Ως ηθοποιός έχει δουλέψει στο θέατρο με πολλούς σκηνοθέτες, όπως η Μάγια Λυμπεροπούλου, η Ρούλα Πατεράκη, ο Βίκτωρ Αρδίττης, ο Νίκος Χαραλάμπους, ο Χριστόφορος Χριστοφής και άλλοι, παίζοντας κυρίως ρόλους κλασικού ρεπερτορίου. Κυκλοφορούν βιβλία της για παιδιά. Eπίσης ασχολείται με τη μετάφραση παιδικών και εφηβικών βιβλίων, κειμένων για το θέατρο, καθώς και με τη διασκευή κλασικών κειμένων.

Το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο Μετάφρασης Βιβλίου για Παιδιά της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, για τη μετάφραση του βιβλίου “Ψάρι στον ουρανό” του Fridrik Erlings (εκδ. Πατάκη). To 2017 τιμήθηκε με το Βραβείο Εικονοβιβλίου του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου-IBBY, για το βιβλίο της “Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…” (εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. Πατάκη) και με το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού www.anagnostis.gr, για το βιβλίο της “Μελάκ, μόνος” (εικονογράφηση: Αχιλλέας Ραζής, εκδ. Καλειδοσκόπιο) και το 2021 το βιβλίο της “Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο” μπήκε στη παγκόσμια λίστα των White Ravens για το 2021 όπου εκεί αναρτώνται κάθε χρόνο τα 200 καλύτερα παιδικά και νεανικά βιβλία από 54 χώρες.

Δες τα βιβλία της εδώ [5]

Διαβάζοντας Μεγαλώνω

Το Διαβάζοντας Μεγαλώνω είναι διεπιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2013 και αποτελεί τον καρπό ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στους ανθρώπους που παραδοσιακά ασχολούνται με το βιβλίο και την ανάγνωση και στους επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στο παιδί και στην οικογένεια. Οι παρεμβάσεις του Διαβάζοντας Μεγαλώνω στοχεύουν στη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων των παιδιών σε αναγνωστικό υλικό από τους πρώτους μήνες της ζωής τους και στη διαμόρφωση συνθηκών που θα ενθαρρύνουν τη συστηματική και αυτόβουλη ενασχόλησή τους με το διάβασμα.

Διαβάστε επίσης:

“Ήταν ένας αθώος γίγαντας. Έδωσε ζωή σε 7 ανθρώπους”: Ραγίζει καρδιές η μαμά του 16χρονου Ντίνου [6]

Σχ.χρ.2021-22: Έτσι θα γιορταστεί το Πολυτεχνείο στα σχολεία [7]

ΕΟΦ: Ανακαλεί πασίγνωστες πολυβιταμίνες – Δείτε ποιες είναι [8]