- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αυτονόμηση παιδιού: Από τα πρώτα του βήματα μέχρι το «μαμά μπορώ!»

To Infokids.gr έδωσε το παρών στο σεμινάριο της Σχολής Γονέων της Κλινικής ΡΕΑ “Το μεγάλωμα του παιδιού μου: Αναπτυξιακά στάδια στη βρεφική & προσχολική ηλικία 0-6 ετών” με εισηγήτρια την κα Βίκη Παυλίδη, Ειδική Παιδαγωγό – Εκπαιδευτική Ψυχολόγο. 

Η Βίκη Παυλίδη ανέλυσε διεξοδικώς το πώς ο γονιός θα καταφέρει βήμα προς βήμα να βοηθήσει το παιδί του να αυτονομηθεί. Ο χρυσός κανόνας γύρω από το πώς να διαχειρίζεστε τις πρώτες κραυγές ανεξαρτησίας του παιδιού σας είναι ο ακόλουθος: Μόλις μπορεί να κάνει κάτι μόνο του, ενθαρρύνετέ το! Μάλιστα όπως εξήγησε το πρώτο σημαντικό στάδιο ως προς την αυτονόμηση του παιδιού είναι ο ύπνος στο κρεβατάκι του.

Η κα Παυλίδη τόνισε ότι η οριοθέτηση του παιδιού ξεκινά ΠΑΝΤΑ από το σπίτι και μόνο αν έχει αυτό επιτευχθεί σωστά το παιδί έχει εξελικτική πορεία και δεν κάνει πισωγυρίσματα στις συμπεριφορές του.

Ο ύπνος του παιδιού

Ο ύπνος είναι η απαρχή της αυτονόμησης. Είναι κάτι που η φύση δίνει αυτόνομο σε όλα τα μωρά. Συχνά η οικογένεια το αλλάζει και το πλαισιώνει με εξαρτήσεις. Η μεγαλύτερη μορφή εξάρτησης στον ύπνο είναι η αφή, η αίσθηση ότι το μωρό για να αποκοιμηθεί χρειάζεται να ακουμπά ένα μέρος του σώματος του ενήλικα. Το μωρό, όταν οι γονείς νιώσουν έτοιμοι για το επόμενο βήμα, μπορεί να μεταφερθεί στο δωμάτιό του και στο εξής να κοιμάται εκεί. Εάν το μωρό είναι ήδη εξαρτημένο από τη συντροφιά ενός ενήλικα στο να αποκοιμηθεί αλλά είναι ακόμα αρκετά μικρό για να μπορεί να κοιμάται σε κούνια με κάγκελα, προσπαθήστε να το εκπαιδεύσετε με τη μέθοδο των γρήγορων ελέγχων: Αφήστε το για λίγο μόνο του στο δωμάτιό του στην κούνια του και απομακρυνθείτε από το δωμάτιο χωρίς να αποκόψετε την επικοινωνία με το υπόλοιπο σπίτι (δεν κλείνουμε πόρτες και φώτα διαδρόμου). Στη συνέχεια, και μόνο στην περίπτωση που το μωρό κλαίει πολύ και διεκδικεί την παρουσία του γονέα, μπορείτε να επιστρέψετε στο δωμάτιό του για να δείτε αν όλα είναι εντάξει και να του επιβεβαιώσετε την παρουσία σας. Στην περίπτωση που το παιδί ξανακλάψει μόλις βγείτε από το δωμάτιο, επαναλαμβάνετε το ίδιο μέχρις ότου να κουραστεί και να αποκοιμηθεί μόνο του. Στόχος σας είναι να το καθησυχάσετε και να μη του δημιουργήσετε την αίσθηση της εγκατάλειψης αλλά παράλληλα να μη θεωρήσει το μικρό ότι με το κλάμα του θα κερδίσει την «παρέα» σας. Όταν ο γονέας είναι έτοιμος για αυτό το μεγάλο βήμα της εκπαίδευσης του ύπνου, τότε το μωρό καταφέρνει να αυτονομηθεί και να θέσει την πιο σημαντική βάση για την υπόλοιπη αυτονόμησή του.

Το στοματικό στάδιο

Το μωρό σας έχει ανάγκη από την αίσθηση της ευχαρίστησης που του δίνει το στοματικό στάδιο μέχρι τον δεύτερο χρόνο της ζωής του. Η πιπίλα και το μπιμπερό είναι σημαντικό να πλαισιωθούν και να οριοθετηθούν μετά τα 2 έτη. Η σταθερότητα του γονέα που αποφασίζει να εκπαιδεύσει το παιδί του στη φάση αυτή δίνει τα καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα.

Ο έλεγχος των σφιγκτήρων

Αφού ξεπεραστεί το στοματικό στάδιο, ακολουθεί το σημαντικό ζήτημα του ελέγχου των σφιγκτήρων που απαιτεί μεγάλη υπομονή και σε κάποιες περιπτώσεις έχει μεγάλη διάρκεια. Η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι μια σημαντική μετάβαση για τους γονείς αλλά και για το παιδί. Απαιτείται οργάνωση πριν ξεκινήσει η διαδικασία (πολλές αλλαξιές, αποφυγή των μετακινήσεων εκτός σπιτιού για τις πρώτες ημέρες, αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων αν προκύπτουν συχνά ατυχήματα) αλλά και υπομονή. Η σχεδόν ταυτόχρονη απομάκρυνση της πρωϊνής αλλά και της βραδινής πάνας έχει καλύτερα αποτελέσματα. Στην περίπτωση που το παιδί σας εκπαιδευτεί στον έλεγχο των σφιγκτήρων το πρωί και κρατήσει τη νυχτερινή πάνα, είναι πιθανό αυτή η δεύτερη εκπαίδευση (της νυχτερινής ενούρησης) να διαρκέσει περισσότερο χρόνο και να απαιτήσει περισσότερο κόπο.

Η αυτονόμηση στο φαγητό

Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι αυτό του αυτόνομου φαγητού. Τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι γονείς στο στάδιο αυτό είναι να ταΐζουν το παιδί τους ενώ έχει ξεπεράσει τα 2,5 έτη, να επιβραβεύουν ή να τιμωρούν το παιδί μέσω του φαγητού (συναισθηματικό φαγητό), να εκδηλώνουν άγχος και αγωνία για την ποσότητα του φαγητού που θα φάει το παιδί και να συνοδεύουν το φαγητό από μια οθόνη (τηλεόραση, tablet, κινητό). Η ικανότητα ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας να τρώει μόνο του, χωρίς εξαρτήσεις, είναι άμεσα συνυφασμένη με την μετέπειτα ικανότητά του να μπορεί να καθίσει στο τραπέζι / θρανίο και να διαχειριστεί αυτόνομα μια σχολική εργασία.

Αφήστε το να ντυθεί μόνο του

Το παιδί σας κατά την προσχολική ηλικία μπορεί να ξεκινήσει / να προσπαθήσει να ντύνεται και να πλένεται (δόντια, πρόσωπο) μόνο του. Αυτή είναι μια διαδικασία που χρήζει υπομονής και εκπαίδευσης και λειτουργεί μέσα από τη σχέση δοκιμής και λάθους. Το παιδί δεν θα τα καταφέρει τέλεια από τη αρχή μόνο του, θα προσπαθήσει, θα δοκιμάσει, θα αποτύχει, θα επιτύχει μερικώς και τελικά θα τα καταφέρει! Στο τελικό στάδιο αυτής της διαδικασίας μπορεί να ξεκινήσει και το αυτόνομο μπάνιο με την εποπτεία του ενήλικα φυσικά. Όλη αυτή η περίοδος θέλει μεγάλη προσοχή. Από τότε που το παιδί σας προσπαθεί να τα καταφέρει μόνο του, πρέπει να είστε εκεί, παρατηρητές και βοηθοί, αλλά να μην παρεμβαίνετε για να τελειώνετε πιο γρήγορα. Είναι προτιμότερο να παιδευτεί λίγο παραπάνω μέχρι να τα καταφέρει, παρά να λέτε ότι θα το κάνετε μονίμως εσείς γιατί βιάζεστε.

Από το αυτόνομο παιχνίδι στη σχολική μελέτη

Εξίσου σημαντικό είναι το παιδί να αρχίσει να παίζει μόνο του αυτόνομα, να αυτοεξυπηρετείται σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό ούτως ώστε όταν πλέον φτάσει στην πρώτη σχολική ηλικία να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αυτονόνομης μελέτης.

Γονείς, αφήστε τα παιδιά σας να αυτονομηθούν

Αγαπητοί γονείς, να θυμάστε κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και αποκτά την αυτονομία του με το δικό του ρυθμό, στο δικό του χρόνο και με το δικό του τρόπο. Γενικά, όσο πιο νωρίς μπορείτε, υιοθετώντας έναν εποπτικό ρόλο, δώστε πρωτοβουλίες και υπευθυνότητες στο παιδί σας. Έρευνες και εμπειρία δείχνουν ότι παιδιά που ενθαρρύνονται προς αυτήν την κατεύθυνση από την σωστή ηλικία, μεγαλώνουν έχοντας περισσότερη αυτοπεποίθηση, παρουσιάζουν μικρότερη δυσκολία στον αποχωρισμό από τους γονείς, διαχειρίζονται καλύτερα την απώλεια, την απόρριψη και άλλες δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουν στην εξέλιξη της ζωής τους. Στην αντίθετη περίπτωση, τα παιδιά βολεύονται με το να έχουν γονείς που τα κάνουν όλα αντί για αυτά, παραμένουν άβουλα και καθηλωμένα σε αναπτυξιακά στάδια μικρότερων ηλικιών, και αντιμετωπίζουν τον κόσμο μέσα από μια ανώριμη συναισθηματική ματιά.

Ήταν μια διεξοδική κουβέντα με νέες και μέλλουσες μαμάδες που ψάχνουν λύσεις – προτάσεις για τη σωστή ανατροφή των παιδιών και έμαθαν πολλά χρήσιμα για όσα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του μωρού τους.