Αυτός είναι ο λόγος που τα σχολικά λεωφορεία είναι πάντα κίτρινα

Είχατε ποτέ αναρωτηθεί γιατί όλα τα σχολικά λεωφορεία έχουν ένα συγκεκριμένο χρώμα; Γιατί είναι όλα κίτρινα, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να διαφέρουν μεταξύ τους και έτσι να ξέρει και ο καθένας μας σε ποιο σχολείο ανήκουν;

Η ιστορία του κίτρινου χρώματος στα σχολικά λεωφορεία ξεκινάει αρκετές δεκαετίες πριν και πιο συγκεκριμένα κάπου στη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ, όπου και επιλέχθηκε ως το πλέον κατάλληλο χρώμα για τα εν λόγω οχήματα.

Ποια η ιστορία του κίτρινου χρώματος των σχολικών λεωφορείων;

«Πατέρας» των κίτρινων σχολικών λεωφορείων είναι ο Frank Cyr, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος τον Απρίλιο του 1939 μετά από ένα ταξίδι του στις Πολιτείες της Αμερικής, αντιλήφθηκε ότι τα παιδιά είτε δεν είχαν τρόπο να πάνε στο σχολείο τους είτε όταν είχαν εκείνος έβαζε τη ζωή τους σε κίνδυνο. Παρατήρησε, επίσης, ότι τα σχολικά λεωφορεία που κυκλοφορούσαν την εποχή εκείνη στους δρόμους της Αμερικής δεν είχαν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας και διέφεραν πάρα πολύ στο χρώμα. Έτσι επιθυμώντας να το διορθώσει αυτό, πρότεινε όλα τα σχολικά λεωφορεία να αποκτήσουν ένα κοινό χρώμα, καθώς επίσης να ελεγχθούν και άλλες παράμετροι ασφαλείας, όπως το μέγεθος.

Οι προτάσεις για τα χρώματα ήταν πολλές, αλλά το κίτρινο κυριάρχησε, χάρη στον έντονο και… εκτυφλωτικό χαρακτήρα του. Σε όλες τις αποχρώσεις του, το κίτρινο, τραβά την προσοχή μας γρηγορότερα από τα υπόλοιπα χρώματα και γίνεται έτσι αμέσως αντιληπτό.

Τη θέση του Frank Cyr ήρθαν να επιβεβαίωσουν και πολλές επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η ανθρώπινη περιφερειακή όραση βλέπει 1,24 φορές πιο γρήγορα το κίτρινο, σε σχέση με άλλα χρώματα. Επιπλέον, οι αποχρώσεις στην παλέτα του κίτρινου είναι περισσότερο ευδιάκριτες για το ανθρώπινο μάτι ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, συγκριτικά με άλλα χρώματα, όπως το κόκκινο ή το πράσινο, ενώ σε καιρικές συνθήκες με ομίχλη ή γενικότερα σε κατάσταση κακοκαιρίας οι οδηγοί μπορούν να διακρίνουν τα κίτρινα αυτοκίνητα, αλλά και οποιοδήποτε κίτρινο κινούμενο όχημα πιο καθαρά ανάμεσα στα υπόλοιπα.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, επιλέχθηκε το κίτρινο χρώμα για τα σχολικά λεωφορεία με σκοπό την εύκολη αναγνώρισή του τόσο από τους πεζούς όσο και από τους οδηγούς των άλλων οχημάτων στο δρόμο. Μάλιστα, όχι μόνο τα σχολικά λεωφορεία, αλλά και άλλα κινούμενα (οχήματα, μηχανήματα) ή στατικά (κτίρια, διαχωριστικές γραμμές οδικών γραμμών) αντικείμενα έχουν κίτρινη απόχρωση.