- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

“Beethoven Lives Upstairs”: Παιδιά, ελάτε να δούμε μια όμορφη παράσταση μετά μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής (23/2)

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 11:30, μικροί και μεγάλοι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Το Μέγαρο των Παιδιών”, θα απολαύσουν την μουσικοθεατρική παράσταση “Beethoven Lives Upstairs”.

Πρόκειται για μια ηµι–σκηνοθετηµένη παράσταση, µε αφορµή την οµώνυµη ταινία, που παρουσιάζει τη γνωριµία του µικρού Κρίστοφ µε τον Μπετόβεν. Μέσα από τα γράµµατα που αντάλλασσε ο Κρίστοφ µε τον θείο του µαθαίνουµε άγνωστες πτυχές της ζωής του συνθέτη, όταν αυτός µετακόµισε στον επάνω όροφο του σπιτιού του Κρίστοφ. Τον δραµατοποιηµένο διάλογο των δύο πρωταγωνιστών διανθίζει η ορχήστρα µε αποσπάσµατα από τα πιο γνωστά έργα του µεγάλου συνθέτη.

Η υπόθεση της παράστασης

Βιέννη, 1824. Ο καινούργιος ενοικιαστής του επάνω ορόφου στο σπίτι όπου μένει ο 10χρονος Κριστόφ με τη μητέρα και τη μικρή του αδελφή, είναι εξαιρετικά ενοχλητικός. Έχει απρόβλεπτη συμπεριφορά και δεκάδες παραξενιές! Επιπλέον, παρότι είναι σίγουρα κουφός, γράφει μουσική. Παντού (όταν χρειάζεται ακόμα και στον τοίχο!). Κι ο μικρός, απηυδισμένος πια με όλα αυτά που κάνει ο εκκεντρικός κύριος Μπετόβεν, εξομολογείται τα πάντα στις επιστολές που ανταλλάσσει με τoν συνετό και γλυκό θείο του. Αλλά τι παράξενο! Κάπως έτσι γεννιέται μια τρυφερή σχέση ζωής και μια ουσιαστική γνωριμία με την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου γερμανού κλασικού.

Αυτή ακριβώς η αλληλογραφία του Κριστόφ με τον θείο του αποτελεί τον αφηγηματικό καμβά της πολυβραβευμένης ταινίας «Beethoven lives upstairs» («Ο Μπετόβεν μένει από πάνω»), στην οποία βασίζεται η ομώνυμη ημι-σκηνοθετημένη παράσταση που ανεβαίνει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με αφορμή το ΕΤΟΣ ΜΠΕΤΟΒΕΝ, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 11:30 το πρωί. Πρόκειται, επί της ουσίας, για μια ευαίσθητη και ευφυή απόπειρα γνωριμίας των παιδιών με το μπετοβενικό έργο, η οποία συνδυάζει αφήγηση και μουσικά αποσπάσματα από μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του λαμπρού μουσουργού: την Ενάτη Συμφωνία του καθώς και την Εβδόμη, την Πέμπτη, την Πρώτη, την Τέταρτη, την «Ποιμενική», τη «Μεγάλη Σονάτα» για πιάνο, τη Ρομάντσα για βιολί και ορχήστρα σε σολ μείζονα, τη «Σονάτα της άνοιξης» κ.ά. Στην παράσταση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς Κυριακή πρωί στο Μέγαρο, τους ρόλους του Θείου και του Κριστόφ ερμηνεύουν ο Άκης Σακελλαρίου και ο Δημήτρης Μακαλιάς αντίστοιχα. Τη μουσική μύηση των μικρών ακροατών στον συναρπαστικό κόσμο του Μπετόβεν αναλαμβάνουν ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που διευθύνει η Φαίδρα Γιαννέλου.

Η ιστορία, γραμμένη με παιδαγωγική γνώση αλλά χωρίς καμία επιθυμία στείρου διδακτισμού, αφηγείται με χιούμορ και απέραντη τρυφερότητα τη σχέση που αναπτύσσει σταδιακά ο μικρός Βιεννέζος Κριστόφ με τον εκκεντρικό μουσουργό την περίοδο που αυτός συνθέτει τα τελευταία μέρη της Ενάτης. Ευφυής είναι και η επιλογή της αφήγησης, διά του επιστολογραφικού «διαλόγου» του μικρού με τον θείο του, ο οποίος, καθώς φέρεται να γνωρίζει το έργο αλλά και την προσωπικότητα του Μπετόβεν, αποδεικνύεται ένας ικανότατος παιδαγωγός που ξέρει πώς να μυήσει τον ανιψιό του στο μεγαλείο της συμφωνικής μουσικής του κορυφαίου συνθέτη, θίγοντας ταυτόχρονα με ευαισθησία και προσοχή κι άλλα θέματα, όπως το ζήτημα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, ή διδάσκοντας πως η ιδιορρυθμία δεν είναι απαραιτήτως ένδειξη κακού χαρακτήρα.

Παρουσιάζεται κατόπιν αδείας της Classical Kids Music Education και είναι βασισμένο στο βραβευμένο Classical Kids audio story Beethoven Lives Upstairs©. Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Το Classical Kids® αποτελεί καταχωρημένο σήμα του Classical Productions for Children, Ltd και κυκλοφορεί αποκλειστικά από την Classical Kids Music Education, NFP.

Οι συντελεστές της παράστασης

Θείος | Άκης Σακελλαρίου Δημιουργός της σειράς | Susan Hammond
Κριστόφ | Δημήτρης Μακαλιάς
Συγγραφέας | Barbara Nichol
Πιάνο | Τίτος Γουβέλης

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ Μουσική διεύθυνση | Φαίδρα Γιαννέλου

Πότε: Κυριακή 23 Φεβρουαρίου | 11:30 π.μ.
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Τιμές εισιτηρίων

8 € (φοιτητές, παιδιά, νέοι έως 25 ετών, ένας συνοδός παιδιών έως 15 ετών) ● 14 € (γενική είσοδος)

Eισιτήρια
210 72 82 333, megaron.gr
και σε όλα τα καταστήματα

Το Infokids.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης Beethoven Lives Upstairs

Μέγαρο Μουσικής

Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

210 7282333