Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Chi Kung ή Qiqong: Η τέχνη της καλής υγείας

Chi Kung ή Qiqong: Η τέχνη της καλής υγείας

Το να μάθεις να ζεις όμορφα σίγουρα χρειάζεται τέχνη. Αξίζει όμως τον κόπο και το χρόνο, ιδίως κάτω από τις σύγχρονες συνθήκες ζωής. Το τσι γκουνγκ θα σε οδηγήσει σταδιακά σε ένα ανώτερο επίπεδο ζωής, μέσα από το οποίο θα ανακαλύψεις την ομορφιά της ύπαρξης και θα πλησιάσεις τον αληθινό εαυτό σου. Σύμφωνα με τον ίδιο τον ορισμό του τσι γκουνγκ, θα φτάσεις σ’ εκείνο το μαγικό σημείο όπου «το σώμα θα συναντήσει το πνεύμα».

Ένας σοφός master του τσι γκουνγκ, ο Sifu Wong, το προσδιόρισε ως την τέχνη της ανάπτυξης της ζωτικής ενέργειας που κυκλοφορεί μέσα μας. Και κατ’ επέκταση της καλής σωματικής μας υγείας,  του πνεύματος και της διανόησης. Στην ουσία το τσι κουνγκ είναι μια μορφή άσκησης του νου και του σώματος. Μόνο που με τη λέξη «άσκηση» δεν πρέπει να θεωρήσεις πως πρόκειται για μια εκτέλεση κινήσεων επιφανειακή και εξωτερική. Η προσέγγιση είναι περισσότερο εσωτερική, με ιδιαίτερα φιλοσοφική βαρύτητα. Παρ’ όλα αυτά, ως διαδικασία δεν είναι «βαριά» και κουραστική. Και αυτό επειδή απελευθερώνει και ανανεώνει την ύπαρξη και το σώμα.

Η σωστή στάση το Α και το Ω
Τσι κουνγκ σημαίνει ενεργειακή δουλειά. Ασκείς το σώμα, το μαθαίνεις να έχει τη σωστή στάση τόσο στην κίνησή του όσο και στη χαλάρωσή του. Στη συνέχεια το μυαλό μέσα από την πρακτική καταλαβαίνει να αναγνωρίζει πότε το σώμα βρίσκεται σε εγρήγορση και πότε σε βαθιά χαλάρωση. Στη δεύτερη περίπτωση, η χαλάρωση δεν πρέπει να ταυτιστεί με την απραξία. Το αντίθετο, αφού το σώμα και το μυαλό εξακολουθούν να δουλεύουν ενεργητικά στέλνοντας τα σωστά μηνύματα προκειμένου όλα τα εσωτερικά όργανα να φτάσουν σε μια κατάσταση ήρεμης λειτουργίας. Τότε έχεις φτάσει στο σημείο-κλειδί, το σημείο όπου ο νους εναρμονίζεται με το σώμα. Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τους διαφορετικούς τύπους του τσι κουνγκ. Κατά άλλους υπάρχουν δύο τύποι, για άλλους τρεις ή τέσσερις, ακόμη και έξι. Το βασικό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι μέσα από τις διαφορετικές τεχνικές τους φτάνεις στο ίδιο αποτέλεσμα. Από τις πιο διαδεδομένες μορφές του είναι αυτή των Shaolin. Το τσι κουνγκ δεν είναι πολεμική τέχνη, αλλά ένας συλλογικός τρόπος να εξασκείς την εσωτερική σου ενέργεια μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις.

Τα οφέλη από την εξάσκησή του
Συνολικά η καλή υγεία. Μάλιστα οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για πρόληψη ή για ανακούφιση από χρόνια προβλήματα υγείας. Με τη συστηματική άσκηση  του τσι γκoυνγκ ενδυναμώνεται η καρδιοπνευμονική λειτουργία, τονώνεται το νευρικό σύστημα, μειώνεται ο στρες, εξισορροπούνται τα συναισθήματα, αναζωογονείται και αυξάνεται η ελαστικότητα του μυϊκού ιστού και ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Κι ακόμη, ζωντανό παράδειγμα του οποίου είναι οι Κινέζοι δάσκαλοι και οι μαθητές τους, προάγεται η νεότητα και η μακροζωία. Υπάρχουν κάποιοι τύποι τσι κουνγκ που επικεντρώνονται στη θεραπεία των ασθενειών και άλλοι που δίνουν έμφαση στη διατήρηση της νεότητας, ενώ ο τύπος του Shaolin Cosmos τσι κουνγκ προσεγγίζει τα οφέλη όλων των κατηγοριών. Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική σκέψη, η πρακτική του τσι κουνγκ μπορεί να εμποδίσει ή και να θεραπεύσει την εμφάνιση ασθενειών που η σύγχρονη ιατρική θεωρεί ανίατες, όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος. Επίσης είναι πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων.

Πότε μπορείς να ξεκινήσεις;
Από πολύ μικρή ηλικία και να φτάσεις μέχρι και τα βαθιά σου γεράματα εξασκώντας το (πάρε παράδειγμα τους Κινέζους). Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις. Για να φτάσεις στο σημείο να έχεις τα θετικά αποτελέσματα που θες, είναι βασικό η πρακτική σου εξάσκηση να είναι σωστή όχι μόνο ως προς το τεχνικό μέρος, αλλά και το συμπεριφορικό. Δηλαδή πρέπει να δείξεις προσήλωση στην εφαρμογή των κανόνων του, να είσαι διατεθειμένη να ψάξεις και να πλησιάσεις τον εσώτερο εαυτό σου, να αποβάλεις την τεμπελιά και την οκνηρία και ακόμη να υιοθετήσεις πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.

Πού θα το κάνεις
Με τον Παναγιώτη Κονταξάκη, στη σχολή Cheerful Dragon, Δημοσθένους 99, στην Καλλιθέα και στο Sport Academy στο Χίλτον, βασιλίσσης Σοφίας 46, 210 7257070


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.