Αρχική Infokids Υγεία Δείτε ποιες δραστηριότητες κάνουν πιο χαρούμενα και κοινωνικά τα παιδιά

Δείτε ποιες δραστηριότητες κάνουν πιο χαρούμενα και κοινωνικά τα παιδιά

article-0-18D052BA000005DC-22_634x446Τα μικρά παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά από την τηλεόραση ή κοιτάζουν εικονογραφημένα βιβλία είναι λιγότερο χαρούμενα από εκείνα που ασχολούνται με πιο δημιουργικές δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ιδίως η παρακολούθηση τηλεόρασης έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευτυχία τους, ίσως επειδή συνεπάγεται την ελάχιστη αλληλεπίδραση, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αντίθετα, όσα νήπια συμμετέχουν ενεργά σε διαδραστικά παιχνίδια έχουν περισσότερο αναπτυγμένες ικανότητες λόγου και κίνησης.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 800 παιδιά ηλικίας 2-3 ετών, των οποίων οι μητέρες ερωτήθηκαν για την ευτυχία και την ανάπτυξη της κοινωνικότητας των παιδιών τους. Επιπλέον, τους ζητήθηκε να καταγράψουν σε ποιες δραστηριότητες είχαν λάβει μέρος τα μικρά τους κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων.

article-2598478-04511A8A0000044D-314_634x436Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι οι δημιουργικές δραστηριότητες βοήθησαν περισσότερο την ανάπτυξη των παιδιών. Για παράδειγμα, η ζωγραφική και οι χειροτεχνίες συνέβαλαν στη βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων τους, ενώ η ανάγνωση και το τραγούδι ενίσχυσε την ομιλία τους.

Επιπλέον, τα παιδιά που συμμετείχαν στις συγκεκριμένες δραστηριότητες παρέα με τους γονείς τους διαπιστώθηκε ότι ήταν περισσότερο ευτυχισμένα.

Από την άλλη, οι παθητικές δραστηριότητες όπως τα εικονογραφημένα βιβλία και η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων δεν συμβάλλουν καθόλου στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και την αύξηση των επιπέδων της ευτυχίας.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τα εικονογραφημένα είναι λιγότερο διαδραστικά και δεν προϋποθέτουν τη διαδικασία της ανάγνωσης. Είναι ιδανικά για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως ενός έτους, αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται απαραίτητα τη διάδραση με τους γονείς μέσω της ανάγνωσης. Μπορεί να μην επιδρούν αρνητικά, αλλά επίσης δεν έχουν θετικό αντίκτυπο σε σχέση με κάποιες άλλες δραστηριότητες.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.