Αρχική Infokids Υγεία Δέκατα και παιδί: Πραγματικός φόβος ή φασαρία για το τίποτα;

Δέκατα και παιδί: Πραγματικός φόβος ή φασαρία για το τίποτα;

Καταρχήν θέλετε να σας υπενθυμίσω ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία ενός παιδιού; Εξαρτάται από την ηλικία του!  Τα νεογνά και τα μικρά βρέφη, επειδή έχουν αρρύθμιστο θερμοστάτη, μπορούν -αν ζεσταθούν- να ανεβάσουν πυρετό έως 37.5 - 37.8 (στη μασχάλη). Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, φυσιολογική θερμοκρασία είναι έως το 37.3. Κάτω από το 38.0 δεν πρέπει να δίνουμε αντιπυρετικά. Αν έχουμε μεγάλη ανησυχία, ίσως ένα αντιπυρετικό μπάνιο να ανακουφίσει το παιδί και τις ανησυχίες μας. Κάτι πολύ χρήσιμο και ασαφές σε πολλούς γονείς: η πραγματική θερμοκρασία είναι μόνο αυτή της μασχάλης.

Γράφει ο παιδίατρος Δρ. Κώστας Κομματάς

Η μέτρηση στο στόμα, στο αυτί, στο μέτωπο είναι χρήσιμα εμπορικά τρικ για ανυπάκουα παιδιά, αλλά δυστυχώς δεν έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα. Η μόνη άλλη μέτρηση που πραγματικά αξίζει -εκτός της μασχάλης που ήδη αναφέραμε- είναι η θερμοκρασία του ορθού (πωπού). Αν την μετρήσουμε, πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρέσουμε 0.5 - 0.7 βαθμούς για να βρούμε τη θερμοκρασία μασχάλης.

Τώρα, στο ζητούμενο που σας κάνει να αγωνιάτε και να τρομάζετε. Τι θεωρούν οι γονείς σαν δέκατα και τι νομίζουν ότι υποδηλώνουν; Σαν δέκατα εννοούν τη θερμοκρασία μασχάλης από 37.3 έως 37.8 περίπου. Σίγουρα κάτι λιγότερο από το όριο τον 38 βαθμών. Τι φαντάζονται; Ότι αυτοί η χαμηλή θερμοκρασία είναι κάτι ακόμα χειρότερο, κάτι πιο ύπουλο. Νομίζουν ότι πίσω από μια τέτοια θερμοκρασία κρύβονται μυστήριες, κακές και απειλητικές αρρώστιες. ΛΑΘΟΣ! Ας αφήσουμε στο περιθώριο τους παλιούς μύθους που κληρονομήσαμε από γονείς και παππούδες για μια υπαρκτή κάποτε ύπουλη αρρώστια, τη φυματίωση - αδενοπάθεια. Τότε, χωρίς ιατρικά μέτρα διάγνωσης, χωρίς δραστικά φάρμακα, χωρίς διαθέσιμους γιατρούς, η αρρώστια αυτή ακολουθούσε μια τέτοια ύπουλη εξέλιξη, προκαλώντας ύποπτα δέκατα.

Τα δέκατα δεν υποκρύπτουν τίποτα κακό! Μάλλον δείχνουν κάτι απλό! Ότι το παιδί κόλλησε μια λοίμωξη -συνήθως ιογενή- και αυτή η ίωση στην εξέλιξη της, φέρνει την ήπια άνοδο της θερμοκρασίας. Ας μάθουμε να βλέπουμε στον 21ο αιώνα τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, χωρίς άσκοπους φόβους και ξεπερασμένους μύθους άλλων εποχών!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.