Αρχική Infokids Αποδράσεις Ταξίδια Δελφοί: Οικογενειακή απόδραση στον ομφαλό της Γης

Δελφοί: Οικογενειακή απόδραση στον ομφαλό της Γης

4. οι Δελφοί και ο Αρχαιολογικός Χώρος από την κορυφή ΚόχρανΜια μόλις μέρα μας χωρίζει από το Σαββατοκύριακο και η λιακάδα μάς έχει πάρει τα μυαλά και μας βάζει σε σκέψεις για να κάνουμε ένα κοντινό ταξιδάκι και να απολαύσουμε τις ομορφιές του τόπου μας. Τι καλύτερο λοιπόν από τα επισκεφθούμε τους Δελφούς, το κέντρο του κόσμου, καθώς, σύμφωνα με το μύθο,  ο Δίας απελευθέρωσε δύο αετούς από τις δύο άκρες του κόσμου και σε αυτό το σημείο οι αετοί συγκρούστηκαν και έπεσαν στην γη. Η επιλογή του προορισμού εξάλλου μόνο τυχαία δεν είναι καθώς η περιοχή με το περίφημο Μαντείο της αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξετε από κοντά στα παιδιά όλα όσα μαθαίνουν στα βιβλία της Ιστορίας. Πρόκειται για έναν τόπο όπου η ελληνική μυθολογία γίνεται πραγματικότητα καθώς αποτελεί το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.

DSC_3286

Ταξιδεύουμε στους Δελφούς

Οι Δελφοί βρίσκονται στο νομό Φωκίδας, στη νότια πλευρά του Παρνασσού. Βρίσκονται σε κομβικό σημείο, αφού η θάλασσα και το βουνό απέχουν πολύ λίγο απ’ αυτούς. Σε 12 περίπου χλμ βρίσκεται η Αράχοβα, ο δημοφιλής χειμερινός προορισμός και σε 32,5 χλμ το παραθαλάσσιο Γαλαξίδι. Από την πρωτεύουσα του νομού, την Άμφισσα απέχουν μόλις 20 χλμ. Για να φτάσετε στους Δελφούς από τη Βόρεια Ελλάδα, θα ακολουθήσετε την Εθνικό Οδό Θεσσαλονίκης-Λαμίας. Μετά τις Θερμοπύλες, ακολουθείτε τη διαδρομή για Άμφισσα – Ναύπακτο. Από την Αθήνα, ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών –Λαμίας, στο κόμβο των Θερμοπυλών, στρίβετε προς Άμφισσα. Οι Δελφοί απέχουν από την Αθήνα 181 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 379 χλμ. Οι Δελφοί είναι μια περιοχή με έντονο τουρισμό και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Εκτός του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, υπάρχει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο και στην ευρύτερη περιοχή μια σειρά Ιερών Μονών θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Δελφοί

Το Μαντείο των Δελφών

Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Η ιστορία των Δελφών χάνεται στην προϊστορία και στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ αρχικά υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γης, και φύλακάς του ήταν ο φοβερός δράκοντας Πύθων. Ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα και το δικό του ιερό,το επίνειο των Δελφών, ιδρύθηκε από Κρήτες που έφθασαν στην Κίρρα, με τη συνοδεία του θεού, μεταμορφωμένου σε δελφίνι. Ο μύθος αυτός σχετικά με την κυριαρχία του Απόλλωνα επιβίωσε σε εορταστικές αναπαραστάσεις που γίνονταν στους Δελφούς, τα Σεπτήρια, τα Δελφίνια, τα Θαργήλεια, τα Θεοφάνεια, και, βέβαια, τα περίφημα Πύθια, που τελούνταν για να θυμίζουν τη νίκη του θεού εναντίον του Πύθωνα και περιελάμβαναν μουσικούς διαγωνισμούς και γυμνικούς αγώνες.

Delphi

Το αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα μαντείο είχε ως διάμεσο την Πυθία, με την οποία επικοινωνούσε ο θεός και έδινε τους χρησμούς που καταγράφονταν. Οι επισκέπτες που ζητούσαν χρησμό από την Πυθία ονομάζονταν θεοπρόπες, και κατά το τελετουργικό του Μαντείου, έπρεπε να καθαριστούν αρχικά με νερό από την Κασταλία πηγή, πληρώνοντας έναν ορισμένο φόρο, το λεγόμενο πελανόν, που δεν ήταν ο ίδιος για όλους, ενώ έπρεπε να προσφέρουν και θυσία στο ναό του Απόλλωνα, συνήθως ένα κατσίκι. Το ζώο έπρεπε να μην είχε κάποιο ελάττωμα, ενώ απαραίτητος οιωνός για να μπορέσει η Πυθία να δώσει χρησμό, ήταν να αρχίσει το ζώο να τρέμει, αφού πρώτα το είχαν βρέξει με κρύο νερό. Ανάμεσα στους θεοπρόπες, υπήρχε μια ιεράρχηση, σχετικά με το ποιος προηγούνταν στη χρησμοδοσία. Οι πρώτοι που δικαιούνταν να λάβουν χρησμό ήταν οι κάτοικοι των Δελφών. Ακολουθούσαν όσοι είχαν τιμηθεί από του Δελφούς με το προνόμιο της προμαντείας και έπειτα οι υπόλοιποι. Μέσα στις δύο τελευταίες ομάδες, η σειρά κανονιζόταν με κλήρο.

Μουσείο Δελφών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της χώρας μας καθώς παρουσιάζει την ιστορία του φημισμένου δελφικού ιερού και του πιο ξακουστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου σε ένα διώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 2.270 τ.μ. Οι πλούσιες συλλογές του περιλαμβάνουν κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας, αφιερώματα των πιστών στο ιερό, τα οποία ανακλούν τη θρησκευτικο-πολιτική και καλλιτεχνική δραστηριότητά του σε όλη την ιστορική του πορεία, από την ίδρυση του απολλώνειου τεμένους τον 8ο αι. π.Χ. έως την παρακμή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας. Η μόνιμη έκθεσή του καταλαμβάνει δεκατέσσερις αίθουσες και οι αποθηκευτικοί χώροι έκταση 558 τ.μ. Διαθέτει εργαστήριο συντήρησης κεραμικών και μεταλλικών αντικειμένων, καθώς και εργαστήριο αποκατάστασης ψηφιδωτού. Ύστερα από την τελευταία ανακαίνιση του κτηρίου, διαμορφώθηκαν χώροι υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, κυλικείο και πωλητήριο εντύπων.

Εισιτήρια

Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3
Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €9, Μειωμένο: €5
Ισχύει για: Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Δελφοί

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας

Αν σας αρέσει η πεζοπορία στο φυσικό περιβάλλον τότε θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού, έναν από τους πρώτους δρυμούς που συστάθηκαν στην Ελλάδα. Συχνά οργανώνονται διάφορες δραστηριότητες στο εσωτερικό του, για αυτό αν θέλετε να συμμετέχετε, φροντίστε να ενημερωθείτε αν έχει προγραμματιστεί κάτι την περίοδο που σχεδιάζετε να επισκεφτείτε την περιοχή.Από την περιοχή του Χρισσού και των Δελφών διέρχονται τέσσερα μονοπάτια ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας και ομορφιάς. Εσείς απλά καλείστε να επιλέξετε ανάμεσά τους, εκτός αν είστε από τους πιο «μάχιμους» και αποφασίσετε να διασχίσετε παραπάνω από ένα. Τα «μονοπάτι των προσκυνητών» διασχίζει Κίρρα- Χρισσό- Δελφούς, το «διεθνές ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4» ακολουθεί τη διαδρομή Δελφοί- Καλάνια- Αγόριανή, το τρίτο μονοπάτι διασχίζει Δελφούς- Κρόκι- Κορύκειο Άντρο και το τέταρτο Δελφούς- Πλειστό ποταμό- Κορυφή Κόχραν ή Δεσφίνα.

galaxidi-a4Επόμενος προορισμός, το Γαλαξίδι

Κοντά στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα. Βόλτα στην προκυμαία και αρχοντικά κτίρια είναι ό,τι πρέπει για ένα να ξεκουραστείτε μετά την περιήγηση στα ιστορικά σημεία των Δελφών.

Αρκετά σπίτια του οικισμού χρησιμοποίησαν ως θεμέλια το τείχος της αρχαίας πόλης, στην άκρη του οποίου βρίσκεται λαξευμένος ο τάφος του Λοκρού. Η ιστορία του Γαλαξιδίου αποτυπώνεται στα δυο σημαντικά του μουσεία, το Ναυτικό και το Λαογραφικό. Ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους τα κτίρια του Τσαλαγγύρα, που στεγάζει το Δημαρχείο, του Τελωνείου και του Παρθεναγωγείου (1880).Στην κορυφή του οικισμού δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών, με το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Απέξω θα απολαύσετε τη θέα. Περπατήστε έπειτα μέχρι την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Το παράδοξο είναι ότι στο δάπεδό της βρίσκεται σχεδιασμένος ο ζωδιακός κύκλος, ενώ στο προαύλιο υπάρχει ένα ηλιακό ρολόι.

2abc12aΕπισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο, όπου στεγάζεται σε ανακαινισμένο αρχοντικό και φιλοξενεί αξιόλογα εκθέματα και το Λαογραφικό, στο θαυμάσιο κτίριο Αγγελή. Στο πάρκο της πόλης θα δείτε δύο ακόμα μνημεία από την αρχαιότητα: τον Τάφο του Λοκρού και ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης, που ήταν χτισμένη εκεί.

Πού θα μείνετε 
Apopsis Zoys Guesthouse, παραδοσιακό κατάλυμα
Τηλέφωνο: 2265042222

Πού θα φάτε
Ταβέρνα ΔΕΡΒΕΝΗΣ 2265041177

Εστιατόριο ΜΠΑΡΚΟ 2265041059

Εστιατόριο-Ψαροταβέρνα ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ 2265042003


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter