“Δεν μου είναι ευχάριστο να φορούν τα μικρά παιδιά μάσκα, αλλά είναι η μόνη μας επιλογή”

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας προχώρησε και σήμερα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου.

Σήμερα στην ενημέρωση παρευρέθηκε και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με τους Νίκο Χαρδαλιά, Γκίκα Μαγιορκίνη και Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ο καθ. Σωτήρης Τσιόδρας είπε στην εισήγησή του:

“Σε μια μέρα ιστορίκη από μια χώρα αντριοσύνης απέναντι στον φασισμό περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων μιλά η φωνή της συνείδησης. Είναι αδύνατον να ελεγχθεί η διασπορά, θέλω να πω ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας.

Δεν μου είναι καθόλου ευχάριστο να βλέπω μικρά παιδιά με μάσκα. Εξακολουθούμε, όμως, να παλεύουμε με τα μέτρα εκείνα που επιτρέπουν και την κοινωνική ζωή. Το απαγορευτικό έχει ολέθριες συνέπειες.

Σήμερα είδα να αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς κοιτάμε να έχουμε ανεκτά μέτρα και να αποφύγουμε το ολικό lockdown. Δεν μπορούμε να μπούμε στη συνείδηση των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή η προσωπική επιλογή του καθενός παίζει ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Ανεβαίνει η διασπορά και δυσκολεύει το σύστημα.

Πρέπει να μιλήσει η φωνή της συνείδησης. Η αθώα και η ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να συσχετιστεί με τη μετάδοση της νόσου σε ευπαθείς ομάδες. Είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα. Το περιμέναμε, έτσι κινούνται οι πανδημίες.

Είναι ώρες της συνείδησης. Είναι η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές. Δεν μετράνε τα λόγια μου, αλλά η επιλογή σας. Είναι μια επιλογή ελευθερίας. Εγώ ελπίζω ότι το εμβόλιο θα έρθει. Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα.

Είμαι κοντά σας για δηλώσω αυτό: ΠΑρακολουθούμε τον ιό, προσπαθούμε να προχωρήσουμε μπροστά με όσο λιγότερα μέτρα. Είναι η μοναδική μας επιλογή η μάσκα.

Είναι τόσο μεγάλη ανάγκη να ξεδώσω; Ο ιός δεν σέβεται κανέναν! Θα διασπαρεί. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για ιχνηλάτηση. Όσο περισσότερες στενές επαφές βρίσκουμε τόσο περισσότερο θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την πανδημία. Αν δεν κάνουμε τίποτα ή κάνουμε τα πάντα με βαριά καρδιά, δεν θα τα τηρήσουμε σωστά. Η ιχνηλάτηση θα αδυνατίσει και θα μείνουμε πίσω. Το σύστημα υγείας θα αδυνατίσει και θα θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.

Δεν ήρθα για να διασπείρω φόβο. Είναι πιο εύκολο να τηρήσεις μια ελευθερία αν δεν την παίρνεις βαριά. Εμείς θα γίνουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας.

ΑΠό όλους μας απαιτείται μια θυσία. Πριν 80 χρόνια οι πρόγονοί μας έκαναν αυτή τη θυσία, ας την κάνουμε και εμείς…”