- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

«Δεν μπορώ να γεννήσω αυτό το μωρό»: Ο καθημερινός αγώνας των γυναικών για το δικαίωμα στην άμβλωση

v«Δεν μπορώ να γεννήσω αυτό το μωρό»: Ο καθημερινός αγώνας των γυναικών για το δικαίωμα στην άμβλωση

Οι πολύχρωμες τοιχογραφίες στην τζαμαρία της κλινικής γιόρταζαν την «αξιοπρέπεια, την ενδυνάμωση, τη συμπόνια, τη δικαιοσύνη». Στο εσωτερικό, υπήρχε μια υπενθύμιση αναρτημένη στον τοίχο για όποιον είχε αρχίσει να αμφιβάλλει: «Η άμβλωση [2] είναι νόμιμη!»

Μία 28χρονη κοίταξε με αγωνία την πινακίδα και χάιδεψε απαλά ένα κολιέ με μία εικόνα αγίου. Η κατάστασή της ήταν πράγματι πολύ δύσκολη: τρία μικρά παιδιά στο σπίτι, ένας άνδρας στη φυλακή και μία ημιτελής φοίτηση στο κολλέγιο. Ένα άλλο μωρό, είπε στον εατό της, θα δυσκόλευε πολύ την οικογένειά της.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα βρισκόμουν εδώ», είπε η γυναίκα, η οποία προτού φτάσει στην κλινική είχε περάσει με το αυτοκίνητό της δίπλα από μία διαδήλωση κατά των αμβλώσεων που γινόταν έξω από την κλινική και έπρεπε να σταματήσει το αμάξι της για να κάνει εμετό.

«Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να έρθω εδώ σήμερα. Δεν μπορώ να κοιμηθώ για μια εβδομάδα, σκεπτόμενη αυτή τη μέρα ξανά και ξανά. Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν μπορώ να κάνω αυτό το μωρό», ανέφερε.

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες σε αυτήν την κλινική, που βρίσκεται στην βαριά λατινική πόλη McAllen, περίπου 10 μίλια βόρεια των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, αντικατοπτρίζουν μερικές από αυτές σε ολόκληρη τη χώρα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν τις πιο τρομερές συνέπειες από τους νέους νόμους για την άμβλωση.

Ενώ κάποιες κλινικές στο Μεξικό μπορεί να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια με αμβλώσεις, πολλές γυναίκες που ζουν στο ΜακΆλεν και τις γύρω κοινότητες των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά το ταξίδι των 800 μιλίων, προκειμένου να φτάσουν στην πλησιέστερη νόμιμη κλινική αμβλώσεων στο Law Cruses. Άλλες εγκαταστάσεις στο Τέξας αναγκάζονται να κλείσουν.

Η νεαρή γυναίκα [3] που κάθεται στην αίθουσα αναμονή και η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ανέφερε, ότι θα έρθει αντιμέτωπη με τις επικρίσεις και την μηδαμινή βοήθεια από τον άντρα της, για αυτή τη «δολοφονία», και πολλά από τα μέλη της οικογένειάς της, αν ανακαλύψουν, ότι έχει προχωρήσει σε διακοπή της εγκυμοσύνης. [4]

Οι περισσότερες από τις συνεντευξιαζόμενες είπαν ότι η κουλτούρα στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε, κυρίως Μεξικανοαμερικανοί και βαριά καθολικοί, αναγκάζει τις γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν έκτρωση να το κάνουν μόνες και να μένουν για πάντα σιωπηλές γι’ αυτό μετά.

«Ξέρετε, στην κουλτούρα μας, το να είμαστε Μεξικανοί, δεν υποστηρίζεται πραγματικά», είπε η γυναίκα. «Νιώθεις ότι δεν μπορείς να το πεις σε κανέναν».

Τι θα σκέφτονται για μένα;

Στην αίθουσα αναμονής, όπου οι περισσότερες γυναίκες απέφευγαν να κοιτάξουν η μία την άλλη, ένιωθε στεναχωρημένη.

«Τι πρέπει να σκέφτονται για μένα;» μουρμούρισε. Έπειτα έβγαλε ένα νευρικό γέλιο, θυμούμενη ότι μάλλον ήταν όλοι εκεί για τον ίδιο λόγο.

Τα τρία της παιδιά, ηλικίας 11, 9 και 7 ετών, πηγαίνουν όλα στο σχολείο τώρα, αλλά απέχει ένα χρόνο από την απόκτηση του πτυχίου της ποινικής δικαιοσύνης που χρειάζεται για να βρει μια δουλειά που να πληρώνει καλύτερα από το γραφείο της.

Από τη μια είπε, «Θέλω απλώς να συνεχίσω την καριέρα μου» και από την άλλη, «πρέπει να φροντίζω τα μωρά μου, αυτά που έχω τώρα».

Είπε ότι αρχικά ανησύχησε για τον νόμο του Τέξας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου – ένα μοντέλο που υιοθετείται τώρα σε άλλες συντηρητικές πολιτείες – που δίνει το ελεύθερο τους πολίτες να υποβάλλουν μηνύσεις κατά οποιουδήποτε γιατρού που κάνει έκτρωση μετά από καρδιακή δραστηριότητα του εμβρύου, περίπου έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης .

Οι γιατροί μετρούν την έναρξη της εγκυμοσύνης από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως μιας γυναίκας, η οποία είναι συνήθως δύο εβδομάδες πριν τη σύλληψη του εμβρύου. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες μόλις και μετά βίας γνωρίζουν ότι είναι έγκυες από τη στιγμή που θα φτάσουν στο όριο των έξι εβδομάδων.

Αν και οι γυναίκες δεν υποτίθεται ότι στοχοποιούνται σύμφωνα με το νόμο, είχε διαβάσει την πρόσφατη ειδησεογραφική κάλυψη για μια γυναίκα που κατηγορήθηκε για φόνο στην γειτονική κομητεία Starr αφού έκανε αυτό που περιγράφηκε ως «αυτοεπαγόμενη» έκτρωση μετά από έξι εβδομάδες. Η γυναίκα αργότερα αφέθηκε ελεύθερη μετά από εθνική κατακραυγή.

Πηγή: New York Times [5]

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννινα: Μητέρα προσπάθησε να αυτοκτονήσει με μαχαίρι μπροστά στα παιδιά της! [6]

Η Νίκη Κεραμέως μάς δείχνει τις ζωγραφιές που της χάρισαν οι γιοι της για την Γιορτή της Μητέρας [7]

Θεσσαλονίκη: Τα νεότερα για την 8χρονη που ακρωτηριάστηκε σε τσουλήθρα παιδικής χαράς [8]