Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Δεν μπουσουλάει το μωρό σας; Μην ανησυχείτε!

Δεν μπουσουλάει το μωρό σας; Μην ανησυχείτε!

crawling_729-620x349Πολλοί είναι οι μύθοι που αναπτύσσονται γύρω από την νηπιακή ηλικία, οι οποίοι μπερδεύουν και ανησυχούν τους γονείς, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το πρώτο τους παιδάκι.

Ανάμεσα στους πιο συνηθισμένους μύθους είναι εκείνοι που σχετίζονται με το μπουσούλημα του μωρού. Υπάρχει η θεωρία σύμφωνα με την οποία εάν το μωράκι σας δεν μπουσουλάει, τότε πιθανόν θα έχει υποστεί κάποια ζημιά νευρολογικής συνήθως φύσεως. Η άποψη αυτή φαίνεται -λανθασμένα- ότι θα μπορούσε να έχει κάποια βάση. Το μυαλό και το σώμα του παιδιού είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Επομένως, η θεωρία ότι το μπουσούλημα βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μπορεί αρχικά να θεωρηθεί σωστή. Μόνο, όμως, αρχικά.

Η ανάδειξη του κεφαλαίου «μπουσούλημα» στη σκέψη του σύγχρονου γονέα οφείλεται στον ψυχολόγο Arnold Gesell, ο οποίος μελέτησε τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του μωρού πριν από έναν αιώνα. Ο Gesell θεωρούσε ότι το μπουσούλημα αποτελεί θεμελιώδες μέρος της κινητικής ανάπτυξης και από τη στιγμή που κατοχύρωσε τη θεωρία αυτή δεν έπεσε ποτέ έξω.

22-baby-crawling-220612Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να συνδέει το γεγονός ότι ένα μωρό δεν μπουσουλάει με οποιαδήποτε αρνητικά συμπεράσματα. Ακόμα και το να ανατρέξουμε σε παλαιότερες έρευνες, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Η θεωρία ότι το μπουσούλημα είναι καθοριστικό για το παιδί είναι εντελώς ανυπόστατη. Ξεπερνά ακόμα και την ιστορία! Για αιώνες, τα παιδιά στην Ευρώπη, μεγάλωναν κάτω από ογκώδη ρούχα που εμπόδιζαν τις κινήσεις τους. Άλλωστε, πριν από το Διαφωτισμό κανένας γονέας δεν ήθελε το παιδί του να μπουσουλάει, καθώς θεωρούσε ότι πρόκειται για μια άθεη πράξη. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολιτισμοί που θεωρούν το μπουσούλημα επικίνδυνη και ανθυγιεινή διαδικασία.

Επιπλέον, υπάρχει και το ενδεχόμενο το παιδί να μην έχει όρεξη να μπουσουλήσει. Σε όλους μας έχει τύχει να γνωρίζουμε κάποιο παιδί που παρέλειψε αυτή τη διαδικασία και περπάτησε απευθείας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από έρευνες. Υπάρχουν πολλά τέτοια παιδιά και είναι όλα τους υγιή. Οι ειδικοί που τάσσονται υπέρ της θεωρίας του μπουσουλήματος υποστηρίζουν ότι προωθεί την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, το καθιστούν περισσότερο ανεξάρτητο και το φέρνουν αντιμέτωπο με νέα ερεθίσματα. Η άποψή τους ίσως είναι σωστή, όμως δεν υπάρχει απόδειξη ότι όλα αυτά οφείλονται μόνο στο μπουσούλημα.

Το καλύτερο που έχετε λοιπόν να κάνετε, αντί να ανησυχείτε, είναι να αφήσετε τη φύση να αναλάβει δράση!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.