«Δεν περνάω αρκετό χρόνο με το παιδί», «Του φωνάζω πολύ»: Μήπως ήρθε η στιγμή να πάψετε να είστε ενοχικοί γονείς;

Στις μέρες μας, το γεγονός ότι τόσο η μαμά όσο και ο μπαμπάς εργάζονται, τους κάνει να νιώθουν ενοχές απέναντι στο παιδί τους επειδή δεν περνούν τις ώρες που θα ήθελαν μαζί του.Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μεταφέρετε τις ενοχές σας στο παιδί γιατί τα καταλαβαίνει όλα και τότε μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εκμεταλλευτής σας. Έρευνες ψυχολόγων έχουν αποδείξει πως οι ενοχικοί γονείς, συνήθως μεγαλώνουν κακομαθημένα παιδιά που ως ενήλικες δεν μπορούν να διαχειριστούν πολύ σημαντικά πράγματα που αφορούν τη ζωή τους.

Η ενοχή είναι φυσιολογικό συναίσθημα.  Στο κείμενο που ακολουθεί οι επιστημονικοί συνεργάτες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  θέτουν στο επίκεντρο της έρευνας τους μερικές συνηθισμένες «σκέψεις ενοχής» για τους περισσότερους γονείς και σας προτείνουν συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τις αντιμετωπίσετε.

 «Δεν περνάω αρκετό χρόνο με το παιδί μου».

Αλλάξτε ό, τι μπορείτε! Μερικά πράγματα, όπως το πρόγραμμα εργασίας, μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξει. Μπορείτε όμως να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο που έχετε με το παιδί σας. Προγραμματίστε να έχετε μαζί όσα περισσότερα γεύματα την ημέρα, να του διαβάζετε και δώστε προτεραιότητα στις σημαντικές οικογενειακές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί . Αφήστε τις άλλες δραστηριότητες (αθλητικές, μαθήματα πιάνου, κλπ) για το χρόνο που έχει απομείνει.  Το να αφήνετε χρόνο που αφιερώνετε αποκλειστικά στον εαυτό σας (για άσκηση, για βόλτα με τους φίλους, κλπ.) είναι επίσης πολύ σημαντικό και σας βοηθά να γίνετε καλύτερος γονιός.

«Φωνάζω πολύ στο παιδί μου».

• Βεβαιωθείτε ότι οι προσδοκίες σας για το παιδί σας είναι λογικές και συμβαδίζουν με την ηλικία του.

• Μιλάτε απλά, ήρεμα και με σιγουριά. Πείτε του αυτό που θέλετε να κάνει, αντί να του λέτε συνέχεια τι δεν πρέπει να κάνει.

• Βεβαιωθείτε ότι ο χρόνος που περνάτε με το παιδί σας είναι περισσότερο θετικός από ό, τι αρνητικός. Αν αισθάνεστε ότι φωνάζετε τις περισσότερες φορές, βρείτε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε από κοινού και που απολαμβάνετε και οι δύο.

• Όταν νιώθετε πολύ θυμωμένος, πέστε στο παιδί ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα, απομακρυνθείτε, πάρτε βαθιές αναπνοές και ηρεμήστε. Με τον τρόπο αυτό, μαθαίνετε και στο παιδί τι να κάνει όταν είναι θυμωμένο ή αναστατωμένο.

0457-Struggling-To-Care-For-Both-Parents-And-Kids

«Δεν μπορώ να δώσω στο παιδί μου όλα αυτά που έχουν τα άλλα παιδιά».

• Αυτό που χρειάζεται περισσότερο το παιδί σας είναι ο χρόνος σας. Η ευημερία του παιδιού εξαρτάται πιο πολύ από τις σχέσεις με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του, όπως η οικογένεια, οι στενοί φίλοι και οι δάσκαλοι.

• Εξοικονομήστε χρόνο για οικογενειακές δραστηριότητες και χρόνο για τους φίλους του για να υποστηρίξετε αυτές τις σχέσεις του. Ο χρόνος μαζί σας είναι το πιο σημαντικό από όλα όσα μπορείτε να του αγοράσετε.

«Ανησυχώ ότι τα κάνω λάθος!»

• Τα παιδιά χρειάζονται γονείς που προσπαθούν για τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε πάντα επιτυχημένοι – και αυτό είναι OK! Οι καλοί γονείς έρχονται σε πολλούς ‘τύπους’ και δεν υπάρχει ένας και μόνος «σωστός» τρόπος για να είστε γονιός.

• Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε ότι πρέπει να γίνετε ένας ‘σούπερ γονιός’ ή ότι πρέπει να φτιάξετε την ‘σούπερ οικογένεια’. Ένα μεγάλο κομμάτι του ρόλου του να είστε γονιός είναι να δοκιμάζετε διάφορες προσεγγίσεις για να βρείτε τελικά τι είναι αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και το παιδί σας. Κάτι που λειτουργεί καλά για ένα παιδί, μπορεί να μη λειτουργεί για ένα άλλο – τα παιδιά είναι μοναδικά. Διδάσκει επίσης στα παιδιά πως όταν δοκιμάζουμε κάτι που δεν λειτουργεί, μπορούμε να ψάξουμε για άλλη λύση. Επίσης, όταν αγωνίζεστε ως γονέας, είναι ‘ΟΚ’ να μιλήσετε στους άλλους, όπως σε ένα συγγενή σε ένα φίλο, ή σε ένα παιδοψυχολόγο.