- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Δεν τρώει λαχανικά; 6 συνταγές για λαχταριστούς κεφτέδες που θα ξετρελάνουν κάθε παιδί!

Τα παιδιά -ανεξαρτήτως ηλικίας- δεν συμπαθούν τα λαχανικά και οι γονείς δίνουν μάχη για να τα εντάξουν στην διατροφή τους.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 6 πρωτότυπες και εύκολες συνταγές με κεφτεδάκια που θα κάνουν τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα δύσκολα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τη μελιτζάνα, τον αρακά, το κουνουπίδι, τα παντζάρια και τα χόρτα -ή τουλάχιστον, να μην καταλάβουν ότι τα τρώνε!

Κεφτέδες με μπρόκολο και παρμεζάνα

Υλικά:
3 κούπες άνθη από μπρόκολο ψιλοκομμένα
1 αυγό
μισή κούπα αλεύρι
1/3 της κούπας παρμεζάνα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 κουταλάκι αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Προετοιμάστε το μπρόκολο. Κρατήστε μόνο τα άνθη και ψιλοκόψτε τα. Βράστε για 5-6 λεπτά και αφήστε το να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το αυγό σας. Προσθέστε το αλεύρι, το τυρί, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια, προσθέστε το μπρόκολο και πολτοποιήστε ελαφρά το μείγμα. Ζεστάνετε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε 2 με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Πλάστε σε μπαλίτσες το μείγμα και πιέστε το μέσα στο τηγάνι να γίνει πλακέ. Μόλις τα κεφτεδάκια σας πάρουν χρώμα (περίπου 2 έως 3 λεπτά) γυρίστε από την άλλη πλευρά για ακόμη 1 – 2 λεπτά.

Παντζαροκεφτέδες

Υλικά:

4 μεγάλα παντζάρια, καθαρισμένα και τριμμένα (περίπου 5 φλιτζάνια)

2/3 φλιτζάνι φρέσκα ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου

1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​μαϊντανό ψιλοκομμένο

2/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​κρεμμυδάκι

1 1/2 φλιτζάνια τριμμένη φέτα

1/2 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα

Μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Αλάτι και πιπέρι

1 φλιτζάνι γαλέτα τριμμένη

1/2 φλιτζάνι αλεύρι

1 μεγάλο αυγό

Αλεύρι για πανάρισμα

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ανακατεύετε τα τριμμένα παντζάρια, τα βότανα, τα μπαχαρικά και τα τυριά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε τη φρυγανιά και το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το αυγό, ελαφρώς χτυπημένο. Ζυμώνετε το μίγμα καλά. Σχηματίστε κεφτέδες . Πατήστε κάθε μπάλα λιγάκι ώστε να είναι στρογγυλό με πάχος γύρω στα 1.25 cm πάχος. Τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα και βάλτε τα σκεπασμένα στο ψυγείο για μία ώρα. Αφαιρέστε τα κεφτεδάκια από το ψυγείο. Ανακατεύετε 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι με αλάτι και πιπέρι και απλώστε το σε ένα πιάτο. Ζεσταίνετε 1 1/4 εκατοστά ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι. Πασπαλίζουμε τα μπιφτέκια με αλεύρι για όλες τις πλευρές και να αποτινάξουν την υπέρβαση. Αλευρώστε τους πατζαροκεφτέδες και τηγανίστε τα για 6-7 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς τα μια φορά γιανα ροδίσουνε από τις δυο μεριές. Αφαιρέστε και στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα.

Κεφτέδες με αρακά και γαλοπούλα

Υλικά 

500 γρ. αρακάς βρασμένος

150 γρ. γαλοπούλα σε φέτες

150 γρ. φέτα

2 αυγά

150 γρ. αλεύρι

1 κουτ. σούπας δυόσμος

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόψτε τη γαλοπούλα. Πολτοποιήστε τον αρακά με την φέτα, τα αυγά, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Κρατήστε 3-4 κουταλιές αλεύρι για να πασπαλίσετε τα κεφτεδάκια, ρίξτε το υπόλοιπο στο μείγμα, προσθέστε το μπέικον γαλοπούλας και ανακατέψτε. Πλάστε τα κεφτεδάκια, πασπαλίστε τα με αλεύρι και βάλτε τα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ραντίστε τα με το ελαιόλαδο και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά.

Χορτοκεφτέδες

Υλικά:
400 γρ. χόρτα, καθαρισμένα και χωρίς χοντρά κοτσάνια
1/2 φλιτζ. τσ. μαϊντανός
1/2 φλιτζ. τσ. μυρωδικά (φρέσκος δυόσμος, φρέσκια ρίγανη, μυρώνια κ.λπ.)
2 αβγά χτυπημένα
2 μέτριες πατάτες, βρασμένες
1 φλιτζ. τσ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
Αλάτι, πιπέρι
Αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα χόρτα σε αλατισμένο νερό και τα βγάζουμε πριν μαλακώσουν τελείως. Τα στύβουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε. Τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει ένα μείγμα που να πλάθεται. Πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες, τους πατάμε να πλατύνουν, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Κουνουπιδοκεφτεδάκια

Υλικά:

650 γρ. κουνουπίδι, τα μπουκετάκια

1 μεγάλο αβγό

¼ από μία κόκκινη (γλυκιά) πιπεριά, ψιλοκομμένη

110 γρ. τριμμένο τυρί cheddar

30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

60 γρ. τριμμένη φρυγανιά

Από μια πρέζα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

¼ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 190°C, στρώνεις το ταψί με αντικολλητικό χαρτί που θα ψεκάσεις με λίγο λάδι. Όσο ζεσταίνεται ο φούρνος βάλε το καθαρισμένο και ξεχωρισμένο κουνουπίδι  στον ατμό να μαλακώσει.  Ρίξε το στο multi αι τρίψε το μέχρι να γίνει σαν τριμμένη φρυγανιά. Άδειασε το κουνουπίδι σε ένα μεγάλο μπολ, πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακάτεψε καλά μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα σου. Πλάσε τα κεφτεδάκια και στρώσε τα στο ταψί σου.  Φούρνισέ τα για 10 λεπτά, γύρισε τα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και φούρνησε για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Μελιτζανοκεφτεδάκια

Υλικά:

1 κ. μελιτζάνες χωρίς σπόρους
2 αβγά μεσαία
1/2 φλ.τσ. φέτα χοντροτριμμένη
3/4 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
3 σκ. σκόρδου τριμμένες
3/4 φλ. τσ. φρυγανιά τριμμένη
αλεύρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι

Eκτέλεση:

Πλένουμε, καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό για 15′ περίπου (από τη στιγμή που βράζουν). Τις μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και πιέζουμε να φύγει το νερό. Βγάζουμε τη φλούδα και τις πολτοποιούμε με το πιρούνι ή στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, τα αβγά χτυπημένα, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε να γίνουν ένα μείγμα. Μπορεί να χρειαστεί λίγη φρυγανιά ακόμη, αν είναι πολύ αραιό. Στο τέλος προσθέτουμε τη φέτα κι ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο. Παίρνουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού μια ανάλογη ποσότητα, πλάθουμε τον κεφτέ, αλευρώνουμε προσεκτικά και ρίχνουμε στο τηγάνι. Χρειάζονται μέτρια φωτιά και προσεκτικό γύρισμα. Τους τακτοποιούμε σε απορροφητικό χαρτί. Τρώγονται ζεστοί αλλά και κρύοι.