- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

2ος μήνας εγκυμοσύνης – 5η 6η 7η 8η εβδομάδα κύησης

Γράφει: Θάνος Παράσχος, Ειδικός Υπογονιμότητας, Διευθυντής EmBIO Medical Center

2ος Μήνας Κύησης

ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΥΗΣΗΣ

Γενική αίματος
Γενική ούρων
Σάκχαρο
Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
Μέτρηση σωματικού βάρους
Τοξόπλασμα IgG IgM (αν δεν έχετε αντισώματα, κάτι που θα φανεί στον προγεννητικό έλεγχο)
CMV IgG IgM (αν δεν έχετε αντισώματα)

Επιπλέον:

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης (σε κάθε επίσκεψη)
Προγεννητικός έλεγχος. Γίνεται τον 1ο ή τον 2ο μήνα της κύησης.
Το υπερηχογράφημα του 1ου τριμήνου γίνεται μεταξύ της 6ης και 12ης εβδομάδας.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

5η Εβδομάδα
Το μέγεθος του εμβρύου έχει φτάσει τα 5 χιλιοστά και η εμφύτευση έχει ολοκληρωθεί. Αντιλαμβάνεστε την καθυστέρηση της περιόδου. Κι ενώ αναρωτιέστε αν είστε έγκυος, ήδη έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται το νευρικό σύστημα, η καρδιά και ορισμένα αγγεία του μωρού σας.

6η-7η Εβδομάδα
Ο καρδιακός παλμός του εμβρύου μπορεί να εντοπιστεί στο υπερηχογράφημα. Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης αρχίζει να αναπτύσσεται και ο εγκέφαλος του εμβρύου. Στις 7 εβδομάδες το μέγεθος του εμβρύου είναι στα 10 χιλιοστά.

8η-9η Εβδομάδα
Τώρα σχηματίζεται το πρόσωπο του μωρού. Τα μάτια είναι πλέον ευδιάκριτα, όπως και το στόμα και η γλώσσα. Επίσης αρχίζουν να σχηματίζονται τα χέρια και τα πόδια. Τώρα αναπτύσσονται τα κύρια όργανα του εμβρύου, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, τα νεφρά και το συκώτι. Το μέγεθος του εμβρύου έχει φτάσει στα 22 χιλιοστά.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Συχνουρία
Στην αρχή της εγκυμοσύνης η μήτρα βρίσκεται χαμηλά στη λεκάνη. Καθώς αυξάνεται σε μέγεθος και βάρος, πιέζει την ουροδόχο κύστη προκαλώντας σας την ανάγκη να ουρείτε συχνότερα. Ο τράχηλος μαλακώνει σημαντικά και αποκτά ένα προστατευτικό κάλυμμα από βλέννα, που θα παραμείνει στη θέση του έως τον τοκετό, για να προστατεύει τη μήτρα από την είσοδο βακτηριδίων.

Πρωινή αδιαθεσία
Αν υποφέρετε από πρωινή αδιαθεσία, ίσως να σας στενοχωρεί ακόμα και η ιδέα του φαγητού.

Τι μπορείτε να κάνετε:
Αν δεν μπορείτε να φάτε κάποια τροφή που είναι πηγή πολύτιμων ουσιών, θα είναι καλό να την αντικαταστήσετε με κάποια άλλη αντίστοιχης διατροφικής αξίας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου της κύησης, επηρεάζεται η αίσθηση της γεύσης και της όρεξης. Μπορεί να έχετε έντονη επιθυμία για τροφές που δεν συνηθίζατε πριν, ή να απεχθάνεστε εκείνες που μέχρι τώρα ήταν οι αγαπημένες σας.

Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: [2]
Τρώτε άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής. Περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου και φυτικές ίνες που βοηθούν την πέψη και εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα.
Προτιμάτε τους υδατάνθρακες που μεταβολίζονται αργά, το ψωμί ολικής αλέσεως ή σικάλεως. Οι πατάτες, το ρύζι, και τα ζυμαρικά θα πρέπει να έχουν σημαντική θέση στη διατροφή της εγκύου, αλλά να καταναλώνονται με μέτρο και όχι σε συνδυασμό με λιπαρές τροφές, λιπαρές σάλτσες ή τηγανιτά.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΗΝΑ

Η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη συμβάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες δρουν ηρεμιστικά. Πολύ σημαντικό είναι ότι περιορίζει τη φυσιολογική φθορά των συνδέσμων, οι οποίοι γίνονται πιο χαλαροί κατά την εγκυμοσύνη λόγω ορμονικών μεταβολών, με την ενεργοποίηση υγρού στους συνδέσμους. Στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης προτιμήστε το περπάτημα και την κολύμβηση σε καθαρή θάλασσα, με ήπιες κινήσεις.

ΣΕΞ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΗΝΑ ΚΥΗΣΗΣ

Κάποιες γυναίκες προτιμούν να αποφεύγουν την ερωτική επαφή στη διάρκεια του 1ου τριμήνου. Σίγουρα όμως η αποχή επιβάλλεται σε περιπτώσεις όπως αιμορραγία, ανεπάρκεια τραχήλου ή άλλες επιπλοκές.

emBIO Medical Center
Εθν. Αντιστάσεως 77,

15231 Χαλάνδρι,

Τηλ. 210 6774179

www.ivf-embryo.gr [3]