Δεύτερο κύμα δικαιούχων κοινωνικού μερίσματος με διεύρυνση κριτηρίων

EurosΈνα σημαντικό κονδύλι εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα μείνει αδιάθετο, ενόψει και της νέας σύσκεψης που θα γίνει αυτήν την εβδομάδα για το κοινωνικό μέρισμα. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κονδύλι του μερίσματος προς διάθεση είναι 450 εκατ. ευρώ.

Έως τις 30/5 είχαν εγκριθεί περίπου 100.000 νέες αιτήσεις, στις οποίες αντιστοιχούν περί τα 60 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε Α’ και Β΄ φάση συνολικά το ποσό αγγίζει τα περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη «δεξαμενή» νέων δικαιούχων είναι οι περίπου 750.000 νέοι άνεργοι του 2013, ενώ η δεύτερη θα είναι όσοι έπεσαν κάτω από τα εισοδηματικά όρια του 2013.

Παράλληλα, υπό εξέταση είναι και η διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων με απομείωση επιδόματος, όπως έγινε με τους ένστολους.

Ήδη, από προχθές το βράδυ, ολοκληρώθηκε και ο 2ος γύρος των αιτήσεων. Όσοι πήραν το πράσινο φώς, αναμένεται να εισπράξουν το επίδομα πιθανότατα την Τρίτη 10 Ιουνίου.

Εως σήμερα:
164.000 αιτήσεις έχουν γίνει δεκτές και αυτοί που της υπέβαλαν δικαιούνται να εισπράξουν το μέρισμα στις 10 Ιουνίου. Βέβαια, από το σύνολο των 164.000 αιιτούντων, περίπου 60.000 έχουν κληθεί να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις. Όσοι ανταποκριθούν, θα μπουν στον κατάλογο αυτών που θα πληρωθούν. Πάντως, αρκετοί αποσύρουν τις αιτήσεις τους, αντιλαμβανόμενοι ότι έχουν υποπέσει σε λάθος το οποίο έχει εντοπιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Το κυριότερο λάθος είναι η υποβολή αιτήσεων από διαφορετικά πρόσωπα τα οποία όμως δηλώνουν τον ίδιο αριθμό ρολογιού της ΔΕΗ κάτι που υποκρύπτει συγκατοίκηση. Από αιτούντες από ανήκουν σε αυτή την κατηγορία έχει ζητηθεί να αποσυρθούν οι αιτήσεις ώστε να αντιστοιχεί μία αίτηση ανά αριθμό ρολογιού. Υπενθυμίζεται ότι κοινωνικό μέρισμα έχουν εισπράξει από τις 10 Μαίου 206.000 άτομα.

Οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί έχουν φτάσει στις 450.000.

Από τη στιγμή που έχουν βρεθεί οι δικαιούχοι των 240 εκατομμυρίων ευρώ και με δεδομένο ότι υπολείπεται ένας μήνας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, η αρμόδια επιτροπή για το μέρισμα συνεδριάζει προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής των κριτηρίων.

Δύο ζητήματα αναμένεται να μπουν στο τραπέζι:

Η επανεξέταση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί έτσι ώστε ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι να εξεταστεί αν δικαιούνται το μέρισμα με βάση τα εισοδήματα του 2013. Προς το παρόν, η χορήγηση του μερίσματος γίνεται με βάση τα εισοδήματα του 2012.

Η αύξηση του εισοδηματικού ορίου. Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν, το όριο διαμορφώνεται στις 6000 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης αυτού του ορίου στις 6500 ή στις 7000.