Δευτεροπαθής υπογονιμότητα: Όταν το αδελφάκι αργεί να έρθει

Είσαι ήδη μία υπέροχη μαμά, που απολαμβάνει τη μοναδική ευτυχία της μητρότητας. Εδώ και καιρό έχετε αποφασίσει με το σύντροφο σου πως θέλετε να μεγαλώσετε κι άλλο την οικογένεια σας. Για το λόγο αυτό έχετε συχνές, ελεύθερες επαφές, παίρνεις ειδικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τουλάχιστον φυλλικό οξύ και Ω3 και έχεις ολοκληρώσει το βασικό σου γυναικολογικό έλεγχο.

Εάν η εγκυμοσύνη στο πρώτο σας παιδάκι ήρθε σχετικά εύκολα, τότε μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτικό το γεγονός πως ενώ προσπαθείτε ξανά δε μπορείτε να συλλάβετε. Η κατάσταση αυτή, που έχει προηγηθεί μία υγιής σύλληψη, εγκυμοσύνη και τοκετός αλλά στην παρούσα φάση υπάρχει αδυναμία ή δυσκολία στη σύλληψη ονομάζεται δευτεροπαθής υπογονιμότητα. Μία κατάσταση που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν φίλες μαμάδες είναι ήδη έγκυες στο δεύτερο παιδάκι τους.

Περίπου 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως η δευτεροπαθής υπογονιμότητα αφορά πολύ περισσότερα ζευγάρια από ότι νομίζετε. Μία από τις κύριες αιτίες είναι η προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας καθώς ολοένα και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να γίνουν για πρώτη φορά μαμάδες μετά την ηλικία των 35 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία η γονιμότητα αρχίζει να σημειώνει πτώση, και οι πιθανότητες για σύλληψη μικραίνουν όσο η ηλικία αυξάνει.

Άλλα πιθανά αίτια για τη δευτεροπαθή υπογονιμότητα, εκτός από την ηλικία της μητέρας, περιλαμβάνουν αλλαγές στη δομή της μήτρας (πχ πολύποδες, συμφύσεις), αλλαγές στην ποιότητα ή την ποσότητα του σπέρματος, ορμονικές διαταραχές πχ από κάποια θυρεοειδοπάθεια ή λόγω πολυκυστικών ωοθηκών (ορισμένες μαμάδες μετά την πρώτη εγκυμοσύνη μένουν με πολλά παραπανίσια κιλά και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αρνητικές συνέπειες στη γονιμότητα), κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ κα.

Όποια όμως και αν είναι τα βαθύτερα αίτια για τη δυσκολία μιας γυναίκας να συλλάβει και να φέρει σε πέρας μία εγκυμοσύνη για δεύτερη ή τρίτη φορά, η συναισθηματική φόρτιση είναι πολύ μεγάλη και δύσκολα διαχειρήσιμη. Πως μπορείς να αντιμετωπίσεις αλήθεια όλον αυτό τον καταιγισμό απόψεων και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των χρήσιμων «συμβουλών» από τους φίλους και την οικογένεια για το τί μάλλον δεν κάνετε καλά και τι πρέπει να κάνετε για να τα καταφέρετε κι εσείς όπως και οι άλλοι;

Το πιο σημαντικό στη φάση αυτή είναι να αποφασίσετε πότε χρειάζεται να πάρετε βοήθεια. Η διερεύνηση για δευτεροπαθή υπογονιμότητα μπορεί να χρειαστεί εάν:

  • Ένα ζευγάρι έχει ήδη τεκνοποιήσει χωρίς κάποια ιατροφαρμακευτική βοήθεια και έχει αδυναμία σύλληψης ή βιώνει επαναλαμβανόμενες αποβολές και
  • Έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον για ένα έτος, αν η γυναίκα είναι μικρότερη των 35 ή
  • Έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον για 6 μήνες, αν η γυναίκα είναι ηλικίας άνω των 35

Εάν λοιπόν εσείς και ο σύντροφος σας έχετε τακτικά επαφές το τελευταίο χρονικό διάστημα χωρίς αποτέλεσμα, τότε καλό είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας και να μοιραστείτε μαζί του τους προβληματισμούς σας. Είναι κάτι που αφορά και τους δύο και πρέπει να αντιμετωπισθεί από κοινού, καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο πως το πρόβλημα έγκειται αποκλειστικά στη γυναίκα.

Στο ιατρείο μας ο έλεγχος για τη διερεύνηση της δευτεροπαθούς υπογονιμότητας αφορά και τους δύο. Επίσης, αν μετά από την πρόσφατη εγκυμοσύνη σας έχουν προκύψει κάποια θέματα υγείας που μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα, πχ διαβήτης ή κάποια φλεγμονή από κάποιο μικρόβιο όπως τα χλαμύδια, τότε καλό θα είναι να δείτε το γιατρό σας νωρίτερα και όχι στους 6 ή 12 μήνες προσπαθειών.

Το πλάνο διερεύνησης εξαρτάται από τα προσωπικά δεδομένα του κάθε ζευγαριού, και σίγουρα περιλαμβάνει ορμονικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος, υπέρηχο αναπαραγωγικών οργάνων, ένα σπερμοδιάγραμμα και πολύ πιθανό μία υστεροσαλπιγγογραφία ή και μία υστεροσκόπηση. Το τι ακριβώς χρειάζεται θα το αποφασίσει ο ειδικός, μετά από τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού και μαιευτικού ιστορικού. Να θυμάστε πως το γεγονός ότι είστε ήδη γονείς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Εάν τελικά η διάγνωση αφορά δευτεροπαθή υπογονιμότητα, μην το βάζετε κάτω. Ακολουθήστε μία υγιεινή προγεννητική διατροφή, αντιμετωπίστε κάθε πιθανό παράγοντα που μειώνει τις πιθανότητες για μία εγκυμοσύνη και εμπιστευτείτε το γιατρό σας που σας γνωρίζει όσο άλλος κανείς. Ακόμα και στην περίπτωση που δε μπορείτε να συλλάβετε φυσικά και χρειαστεί να καταφύγετε στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η σωστή προετοιμασία του οργανισμού σας και η εξατομικευμένη θεραπευτική σας αντιμετώπιση θα σας δώσει τις καλύτερες πιθανότητες για ακόμα ένα μωρό στην αγκαλιά.

Από τη Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη BSc MMedSc

Μοριακή Βιολόγος με εξειδίκευση στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
www.harroulabilali.gr