Διαγνώστηκε με λευχαιμία στα 3 της: Συγκινεί για την περιπέτεια υγείας της εγγονής της η Λ. Φωτοπούλου

Διαγνώστηκε με λευχαιμία

Το παιχνίδι που έπαιζε και τη βοήθησε να το διαχειριστεί.

Η Λυδία Φωτοπούλου έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Μαμά-δες» και αποκάλυψε το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε η εγγονή της, η οποία διαγνώστηκε με λευχαιμία σε ηλικία 3 ετών, και το παιχνίδι που έπαιζε και τη βοήθησε να το διαχειριστεί.

Αρχικά, περιέγραψε: «Tο αγαπημένο της παιχνίδι είναι “Ο γιατρός”, δυστυχώς και ευτυχώς. Γιατί η Λυδία μας πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια υγείας όταν έγινε τριών χρονών, γιατί διαγνώστηκε με λευχαιμία. Και αυτό που κάποτε εγώ έβλεπα φωτογραφίες και δεν ήθελα να δω ή να ξέρω ότι υπάρχει και είναι πολύ μεγάλο λάθος, το έζησα από μέσα».

Έπειτα, πρόσθεσε: «Λοιπόν, η εξυπνάδα αυτού του παιδιού και κάθε παιδιού ήταν να ξεπεράσει όλη αυτή την τεράστια περιπέτεια παίζοντας αυτό που της συνέβαινε. Δηλαδή κάναμε τις θεραπείες που έκανε για την λευχαιμία στις κούκλες της, ήταν γιατρός ήξερα τα πάντα γύρω από την αρρώστια της και το έβαζε στο παιχνίδι της. Έτσι το ξεπερνούσε κιόλας. Η Λυδία βρήκε και τον δικό της τρόπο, παίζοντας πάρα πολύ τον γιατρό, για παράδειγμα έλεγε την “πλατούλα” που σήμαινε τις ενδοραχιαίες ενέσεις που προκαλούν πολύ πόνο στο παιδί και είναι πολύ δύσκολο να το κάνει και να το δεχθεί. Όλες λοιπόν οι κούκλες έκαναν “πλατούλα”, όλες οι κούκλες είχαν το σωληνάκι που βάζουν τα παιδιά για να κάνουν τη χημειοθεραπεία».

Στη συνέχεια, δήλωσε: «Έτσι, μέσα από το παιχνίδι και μέσα βέβαια από την ειλικρίνεια των γονιών της, που της εξήγησαν όλο αυτό που συμβαίνει, δεν τρόμαξε και το έβαλε μέσα στη ζωή της. Το όνειρο της μάλιστα, τώρα, είναι να γίνει γιατρός όταν θα μεγαλώσει. Και εγώ τώρα που το λέω τόσο άνετα, είναι επειδή ξέρω ότι υπάρχουν γονείς που περνάνε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Είναι πολλά τα παιδάκια δυστυχώς που αρρωσταίνουν κάθε χρόνο με νεοπλασματικές ασθένειες και είναι καλό να ξέρουμε ότι υπάρχει φροντίδα πολύ μεγάλη και δεν είναι ταμπού και ευτυχώς η επιστήμη έχει βρει τρόπο να τα πολεμάει, και τις περισσότερες φορές πάνε καλά και πολύ καλά. Γι’ αυτό τα είπα, γιατί είναι πολύ καλά το Λυδιάκι που παίζει τον γιατρό και θα γίνει ίσως και γιατρός».

Τι είναι η λευχαιμία;

Η λευχαιμία είναι μια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στα λευκά αιμοσφαίρια, τα κύτταρα που παίζουν κρίσιμο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτά τα κύτταρα αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και αποκτούν ανωμαλίες, καθιστώντας δυσλειτουργική τη λειτουργία του αίματος.

Οι κύριες κατηγορίες λευχαιμίας είναι η λεμφοκυτταρική λευχαιμία (που εμπλέκει τα λεμφοκύτταρα) και η μυελοκυτταρική λευχαιμία (που εμπλέκει τα μυελοκύτταρα). Οι αιτίες της λευχαιμίας δεν είναι πάντα σαφείς, αλλά μερικοί παράγοντες όπως γενετικοί παράγοντες, έκθεση σε χημικές ουσίες ή ακτινοβολία, καθώς και άλλες παθολογίες μπορούν να παίξουν ρόλο στην εμφάνισή της.

Η λευχαιμία είναι μια σοβαρή ασθένεια που απαιτεί ιατρική παρέμβαση. Οι μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν τη χημειοθεραπεία, τη ραδιοθεραπεία, τη μεταμόσχευση μυελού των οστών και άλλες θεραπευτικές επιλογές, ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο της ασθένειας.

Διαβάστε επίσης:

Σίρλεϊ Τεμπλ: Το παιδί “θαύμα” που κέρδισε το Όσκαρ στα επτά της και «συνταξιοδοτήθηκε» όταν ενηλικιώθηκε

Δύο αδέρφια, 13 και 16 ετών, φέρονται να σκότωσαν τη θετή τους μητέρα